COD PORTOCALIU: 30-09-2020 ora 10 se va semnala ploi abundenteZone afectate

Rectorul SNSPA, prof. univ. dr. Remus PRICOPIE: "CNR are nevoie de mai multă transparenţă şi de respectarea cu stricteţe a legii, astfel încât să redevină un exemplu de conduită democratică, ceea ce, din păcate, azi nu este"

Conducerea Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) a luat act de faptul că prof. univ. dr. Sorin Cîmpeanu, al cărui mandat de preşedinte al Consiliului Naţional al Rectorilor (CNR) a expirat în data de 29 mai 2020 (a fost ales în 28-29 mai 2016, pentru un mandat de 4 ani), a convocat o reuniune a CNR, care ar urma să se desfăşoare în perioada 17-19 septembrie 2020.

În legătură cu aceste aspecte, SNSPA face următoarele precizări:

1. O persoană care nu mai deţine legal funcţia de preşedinte nu îşi poate îndeplini niciuna dintre atribuţiile aferente funcţiei.

2. SNSPA nu va participa la reuniunea organizată în perioada următoare, ca urmare a faptului că nu a fost convocată în mod statutar.

3. Conducerea SNSPA, întrunită astăzi, 15 septembrie 2020, în cadrul Consiliului de Administraţie, a decis în unanimitate declanşarea oficială a procedurii de clarificare în instanţă a nerespectării legislaţiei de către conducerea CNR. Cu acest prilej, SNSPA va solicita instanţei:

- constatarea încetării de drept a mandatului preşedintelui CNR, începând cu data de 29 mai 2020;

- nulitatea tuturor actelor emise de CNR, de la finalul lunii mai 2020 până în prezent, inclusiv a avizelor emise, la solicitarea Ministerului Educaţiei, pentru actele normative adoptate de către Guvern sau Parlament, după caz;

- clarificarea politizării CNR, care trebuie să rămână o instituţie independentă şi apolitică, în condiţiile în care atât în lege, cât şi în statut există precizări clare în acest sens.

Cu acest prilej, rectorul SNSPA, prof. univ. dr. Remus PRICOPIE, a declarat: "CNR are nevoie de mai multă transparenţă şi de respectarea cu stricteţe a legii, astfel încât să redevină un exemplu de conduită democratică, ceea ce, din păcate, azi nu este. Domnul Sorin Cîmpeanu, care a exercitat mandatul de preşedinte al CNR timp de aproape şapte ani, trebuie să înţeleagă că legea nu este opţională, iar CNR trebuie să evolueze independent de interesele politice ale domniei sale sau ale altor persoane. CNR are nevoie de o reformă profundă, care să împiedice orice încercare viitoare de a confisca această instituţie, pentru a o subordona unor interese personale şi/sau politice.

Democraţia înseamnă reguli.

Prin urmare, invitaţia mea către toate universităţile din România este să le respectăm, inclusiv în CNR.

Voi saluta alegerea unui nou preşedinte CNR, sub rezerva ca acest lucru să se desfăşoare statutar şi nu cu uşile închise, sub coordonarea unei conduceri al cărui mandat a expirat pe 29 mai 2020, deci fără legitimitate".

Menţionam faptul că SNSPA a participat la toate reuniunile organizate de CNR, de la înfiinţarea sa, în anul 1991, şi până astăzi.

SNSPA va informa periodic opinia publică asupra demersurilor făcute pentru ca CNR să reintre în legalitate şi să revină la atribuţiile legale şi statutare.