Bucureşti, 16.09.2020

Lucian Bode: "În cele 10 luni de când Guvernul Orban se află la Palatul Victoria, am reuşit să schimbăm o paradigmă: să trecem de la un model economic bazat pe consum la un model economic bazat pe stimularea investiţiilor"

În prezenţa ministrului Lucian Bode şi a Prim-Ministrului, Ludovic Orban, astăzi, 16 septembrie 2020, la sediul Prefecturii Argeş, a avut loc semnarea contractelor de proiectare şi execuţie pentru Drumul Expres Craiova - Piteşti, aferente Tronsoanelor 3 şi 4 cu ofertantul declarat câştigător Asocierea SC SA&PE Construct SRL - SC Spedition UMB SRL - SC Tehnostrade SRL.

Valoarea contractelor pentru cele 2 tronsoane este de 670.717.330,94 lei fără TVA pentru Tronsonul 3 şi de 617.080.915,60 lei fără TVA pentru Tronsonul 4. În cazul celor două contracte sursa de finanţare este constituită de fonduri europene nerambursabile.

Pentru fiecare dintre contracte a fost stabilită o perioadă de 12 luni pentru proiectare, 24 luni perioada de execuţie a lucrărilor şi 10 ani perioada de garanţie.

Tronsonul 3 al Drumului expres Craiova - Piteşti, în lungime de 31,75 km, va fi construit între localităţile Slatina şi Colonesti. În ceea ce priveşte Tronsonul 4, în lungime de 31,88 km, construcţia acestuia se desfăşoară pe teritoriul Judeţului Argeş şi începe la sud de localitatea Lunca Corbului (km 89+300), traversează localităţile Albota şi Costeşti, ocoleşte pe la sud localitatea Bradu, după care se racordează la Autostrada A1 Bucureşti - Piteşti la km 121+185.

"Cum bine ştiţi autostrada Sibiu - Piteşti va avea o legătură pe partea de sud, spre Craiova, prin acest drum expres Craiova - Piteşti, o conexiune importantă care va da coerenţă infrastructurii rutiere din România şi din această parte a ţării. Aceste două coridoare sunt esenţiale şi sunt puternic solicitate de industria auto, atât de către Ford cât şi de către Dacia. Guvernul Ludovic Orban este un partener serios al mediului de afaceri, care pentru dezvoltare are nevoie de o infrastructură modernă şi extinsă. Susţin cu tărie că modelul economic promovat de Guvernul Ludovic Orban care pune în centrul preocupărilor investiţiile în infrastructură este unul sănătos care aduce plus valoare şi care garantează o creştere economică durabilă. Faptul că astăzi semnăm contractele pentru proiectare şi execuţie, pentru tronsoanele 3 şi 4 din Drumul expres Craiova - Piteşti reprezintă un semnal că proiectele de infrastructură sunt accelerate şi căutăm soluţii pentru a le urgenta. Mă bucură că managementul Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a identificat o soluţie legală pentru a implementa acest proiect aflat în contestaţie, la instanţă.
Nu putem risca să pierdem fonduri europene pe acest proiect, nu ne putem permite să stăm cu anii în litigii până să avem un contract încheiat şi să avem blocate proiecte majore de investiţii. Semnalul pe care dorim să-l transmitem este unul ferm către toţi cei care încearcă să împiedice derularea acestor proiecte doar de dragul de a le contesta. Am mai avut această situaţie în urmă cu câţiva ani. Dacă nu am fi avut contestaţii, pe tronsoanele 3 şi 4 şi am fi semnat contractele, cum am semnat pe tronsoanele 1 şi 2, alta ar fi fost situaţia. Iată că tronsonul 1 este într-un progres fizic de 15 %, iar tronsonul 2 la aproape 50 %. Aceasta este realitatea! Acesta este rezultatul contestaţiilor din 2017, o întârziere de 3 ani de zile. Faptul că am semnat astăzi contractele pentru cele două loturi, pentru cei aproximativ 63 km reprezintă o realizare şi mă bucur că Guvernul Ludovic Orban a dat semnalul schimbării, în cele 10 luni de guvernare, în ceea ce priveşte dezvoltarea infrastructurii de transport în România", a declarat ministrul Lucian Bode.

Biroul de Presă