Precizări ale Ministerului Justiţiei cu privire la procedura delegării procurorilor români la Parchetul European

Procedura de stabilire a numărului de procurori români delegaţi la Parchetul European (EPPO) a fost iniţiată încă de la sfârşitul anului 2019, Ministerul Justiţiei fiind primul care a iniţiat dialogul cu Procurorul Şef European (PSE) în legătură cu acest subiect (scrisoarea ministrului Justiţiei din data de 8 noiembrie 2019).

Procedura de stabilire a numărului de procurori presupune un dialog între fiecare autoritate naţională competentă din fiecare Stat Membru UE şi PSE.

Procedura este încă în curs de desfăşurare atât între Ministerul Justiţiei din România şi PSE, cât şi între alte ministere de Justiţie din alte state membre şi PSE. Informaţiile şi afirmaţiile vehiculate public conform cărora România ar bloca procesul de stabilire a numărului de procurori europeni nu au suport în situaţia reală din teren.

România, prin Ministerul Justiţiei, a propus un număr de 10 procurori şi 20 de specialişti de suport (poliţişti, personal auxiliar etc.) după ce a efectuat temeinice şi detaliate consultări atât cu Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, cât şi cu Direcţia Naţională Anticorupţie. Ministerul Justiţiei a organizat şi condus consultări (în sistem videoconferinţă) ale acestor instituţii cu PSE plecând de la o evaluare a numărului de cauze în perspectivă, a stadiului procesual a celor mai multe din aceste cauze şi a complexităţii lor. Numărul propus de 10 procurori a fost stabilit inclusiv în acord cu nevoile operative ale Parchetului European (EPPO), ale DNA, desemnată unitate de suport a Parchetului European, în perfectă rezonanţă cu poziţiile cvasitotalităţii miniştrilor de Justiţie din Statele Membre UE exprimate cu ocazia Consiliului JAI de la Zagreb din luna ianuarie 2020, în sensul de a sprijini operaţionalizarea treptată a Parchetului European (EPPO) şi extinderea capacităţii acestuia pe măsura progreselor înregistrate.

Orientativ, ca număr de procurori delegaţi, în raport cu cifrele neoficiale şi nedefinitive vehiculate până la această oră (procesul de consultări fiind în curs, nedefinitivat), România se plasează pe locul 5, cu un număr de 10 procurori, majoritatea statelor propunând 2 procurori, cu excepţia a 6-8 state, între care şi România, care propun un număr de 5, 10, 11, 14 şi respectiv 20 de procurori (2 state).

În condiţiile indicate supra, Ministerul Justiţiei subliniază din nou că procesul de consultări este în curs cu majoritatea autorităţilor competente din Statele Membre şi îşi exprimă speranţa că poziţiile publice adoptate de diverşi actori politici în legătură cu acest subiect vor fi fundamentate pe o analiză atentă a situaţiei reale din teren, în raport cu particularităţile fiecărei ţări şi statistici riguroase.

În încheiere, Ministerul Justiţiei precizează că rămâne deschis informării publice legate de acest subiect, până la această oră nefiind oficial contactat cu întrebări sau cereri de informaţii legate de procedura de stabilire a numărului de procurori, cu excepţia unui mesaj SMS informal transmis conducerii ministerului înainte de apariţia unui material de presă, la care urma să se răspundă în cursul zilei, în raport de agenda activităţilor.