COD PORTOCALIU: 30-09-2020 ora 10 se va semnala ploi abundenteZone afectate COD GALBEN: 30-09-2020 ora 12 Intre 12:15 si 18:00 se va semnala local - intensificări ale vântului cu viteze la rafală de 55-65 km/h in Județul Olt, Județul Dolj, Județul Mehedinţi; COD GALBEN: 30-09-2020 ora 12 Intre 12:15 si 18:00 se va semnala local - intensificări ale vântului cu viteze la rafală de 55-65 km/h in Județul Giurgiu, Județul Teleorman;

REGLEMENTĂRI NOI PRIVIND ANGAJAREA STRĂINILOR - Avizul de angajare nu mai este necesar pentru cetăţenii din Republica Moldova, Ucraina şi Republica Serbia

Inspectoratul Teritorial de Muncă Arad informează angajatorii interesaţi, că începând cu data de 13 septembrie 2020 au intrat în vigoare modificările legislative aduse OUG nr. 25 / 2014 - privind încadrarea în muncă şi detaşarea străinilor pe teritoriul României, respectiv OUG nr. 194 / 2002 - privind regimul străinilor în România.

Elementul de noutate pe care-l aduce modificarea legislativă vizează categoria cetăţenilor străini exceptaţi de la obţinerea avizului de angajare pentru încadrarea în muncă pe teritoriul României.

Astfel, cu această dată, avizul de angajare nu mai este necesar pentru cetăţenii din Republica Moldova, Ucraina şi Republica Serbia încadraţi în muncă pe teritoriul României cu contract individual de muncă cu normă întreagă pe o perioadă de maximum 9 luni într-un an calendaristic, aceştia beneficiind totodată de facilitatea de a obţine viză de lungă şedere pentru angajare, fără a face dovada deţinerii avizului de angajare.

Excepţia intervine şi în cazul avizului de angajare necesar în cazul lucrătorilor transfrontalieri, astfel că, pentru cetăţenii din Republica Moldova, Ucraina şi Republica Serbia încadraţi în muncă pe teritoriul României cu contract individual de muncă cu normă întreagă, pe o perioadă de maximum 9 luni într-un an calendaristic, acest aviz nu mai este necesar, cu condiţia ca cetăţeanul străin pe care angajatorul intenţionează să îl încadreze pe locul de muncă vacant, îndeplineşte condiţiile de autorizare prevăzute de legislaţia în vigoare în România pentru ocuparea acelui loc de muncă şi nu are antecedente penale incompatibile cu activitatea pe care urmează să o desfăşoare pe teritoriul României.

Reamintim angajatorilor, că străinii cu şedere legală în România pot fi încadraţi în muncă doar în baza avizului de angajare sau pot desfăşura activităţi în muncă în calitate de lucrători detaşaţi sau lucrători ICT (transferaţi în cadrul aceleaşi companii) în baza avizului de detaşare, excepţie făcând categoriile expres prevăzute de lege.

Primirea la muncă pe teritoriul României a unui străin fără aviz de angajare sau de detaşare (cu excepţia cetăţenilor din Republica Moldova, Ucraina şi Republica Serbia), cu sau fără contract individual de muncă încheiat în formă scrisă, atrage răspunderea contravenţională, fapta fiind sancţionată cu amendă de la 10.000 lei la 20.000 lei, pentru fiecare persoană identificată.

Biroul de Presă al ITM Arad