COD PORTOCALIU: 30-09-2020 ora 10 se va semnala ploi abundenteZone afectate

S-a finalizat prima etapă a restaurării monumentului " Memorialul Renaşterii - Glorie Eternă Eroilor şi Revoluţiei Române din Decembrie 1989"

Primăria Municipiului Bucureşti prin Direcţia Generală de Arhitectură Peisagistică şi Monumente de For Public a finalizat prima etapă a restaurării Monumentului "Memorialul Renaşterii - Glorie Eternă Eroilor şi Revoluţiei Române din Decembrie 1989".

Lucrările primei etape a restaurării au durat aproximativ o lună şi jumătate şi au constat în înlocuirea tuturor elementelor deteriorate şi vandalizate de-a lungul timpului la "Piramida Izbânzii", "Zidul Amintirii" şi "Piaţa Reculegerii", respectiv demontarea şi remontarea tuturor plăcilor de marmură sparte sau fisurate, înlocuirea buştenilor de stejar deterioraţi şi curăţarea pavimentului, repararea sistemului electric al monumentului, curăţarea de graffiti, înlocuirea băncilor din piatră sparte sau dispărute şi lucrări la structura de rezistenţă.

Lucrările continuă la partea componentă a ansamblului monumental Aleea "Calea Biruinţei", finalizarea acestora fiind planificată la sfârşitul lunii septembrie 2020.

Prin acest demers, Direcţia Generală de Arhitectură Peisagistică şi Monumente de For Public şi-a propus reintroducerea acestui monument în circuitul turistic bucureştean.

Monumentul " Memorialul Renaşterii - Glorie Eternă Eroilor şi Revoluţiei Române din Decembrie 1989", este realizat de Alexandru Ghilduş şi amplasat în Piaţa Revoluţiei, sector 1, Bucureşti.

Memorialul este format din mai multe elemente, numele acestora fiind simbolice şi având menirea de a sublinia importanţa revoluţiei din 1989 pentru istoria României.

* Piaţa reculegerii - este o piaţă în miniatură, se află în centrul memorialului, în centrul acesteia fiind amplasată Piramida Izbânzii. "Piaţa" prezintă un zid, pe care sunt scrise în piatră numele revoluţionarilor care şi-au pierdut viaţa în timpul evenimentelor din 1989. Se poate afirma că acest element al memorialului este spaţiul de pietate al întregului ansamblu.

* Zidul Amintirii - prezintă numele celor 1.058 de victime ale revoluţiei, inscripţionate în alamă. Sub placa de alamă pe care sunt scrise numele victimelor stă scris: Eroi martiri ai revoluţiei din 1989.

* Piramida Izbânzii - este elementul principal al ansamblului, are 25 de metri şi se află în centrul "Pieţei reculegerii". Obeliscul prezintă la baza sa un grup statuar care semnifică dorinţa de libertate a indivizilor. În partea superioară obeliscului piramidal se găseşte "Coroana", simbolizând jertfa celor căzuţi în timpul evenimentelor, dar şi amintirea acestora, amintire care trebuie să rămână vie în conştiinţa românilor.

* Calea Biruinţei - este un simbol al drumului către democraţie, început de cei care au înfăptuit revoluţia în 1989. Aleea este pavată cu buşteni de stejar.