COD PORTOCALIU: 30-09-2020 ora 10 se va semnala ploi abundenteZone afectate COD GALBEN: 30-09-2020 ora 12 Intre 12:15 si 18:00 se va semnala local - intensificări ale vântului cu viteze la rafală de 55-65 km/h in Județul Olt, Județul Dolj, Județul Mehedinţi; COD GALBEN: 30-09-2020 ora 12 Intre 12:15 si 18:00 se va semnala local - intensificări ale vântului cu viteze la rafală de 55-65 km/h in Județul Giurgiu, Județul Teleorman;

Corul Symbol - 30 de ani de activitate, promovare a artei şi a spiritualităţii româneşti

În această toamnă, Corul de Copii şi Tineret Symbol al Patriarhiei Române , condus de diacon-profesor Jean Lupu şi de conferenţiar universitar doctor Luminiţa Guţanu Stoian, împlineşte frumoasa vârstă de 30 de ani de activitate, de promovare a artei şi a spiritualităţii româneşti.

Aniversarea va fi marcată în preajma zilei de 18 septembrie prin lansarea cărţii "Corul Symbol - 30 de ani de slujire a Muzicii, a Bisericii şi a Ţării", al cărei autor este chiar părintele şi fondatorul corului, diacon-profesor Jean Lupu, carte editată cu binecuvântarea Prefericitului Părinte Patriarh Daniel la Editura Basilica, dar şi al celui de-al şaptesprezecelea CD, "Veste-am adus".

Înfiinţat în 18 septembrie 1990 de către profesorul-diacon Jean Lupu, Corul de Copii şi Tineret Symbol al Patriarhiei Române constituie o prezenţă neîntreruptă în peisajul cultural-artistic românesc şi internaţional. De la bogata activitate concertistică în ţară şi în străinătate până la participările la festivalurile şi concursurile internaţionale de profil, Corul Symbol a confirmat valoarea şi calitatea actului artistic, transformându-se într-un veritabil vector de imagine a României.

Încă de la începutul apariţiei sale, Corul Symbol s-a remarcat ca deschizător de drumuri, marcând numeroase premiere pentru peisajul cultural românesc. A fost primul cor de copii înfiinţat ca asociaţie după Revoluţia din Decembrie 1989, care s-a ridicat prin propriile puteri şi a rămas la un nivel ridicat timp de treizeci de ani. A fost primul cor de copii care a susţinut un concert de colinde la Ateneul Român (16.12.1990), primul cor de copii şi singurul care a dat integral răspunsurile la Sfânta Liturghie în Catedrala Patriarhală, primul care a înregistrat un disc de colinde (1991) şi apoi dublul album conţinând cântările Sfintei Liturghii cu preot şi diacon (1992).

Mai mult, Symbol este singurul cor de copii din România care îşi însuşeşte repertoriul prin descifrarea partiturilor, ceea ce constituie o particularitate care reprezintă o marcă distinctivă a corului.

Symbol-ul a ştiut să ţină mereu aprinsă făclia fiinţei naţionale prin promovarea creaţiei corale autohtone. Repertoriul Corului Symbol este foarte variat, cuprinzând lucrări de folclor, muzică bizantină, creaţii corale ale compozitorilor români şi străini, dar şi muzică clasică românească şi universală, colinde etc., asigurând astfel succesul concertelor susţinute. Dovadă stau cele două concerte pe care corul le susţine anual la Ateneul Român, în cadrul stagiunii Filarmonicii "George Enescu", care au loc de fiecare dată cu casa închisă.

În cei treizeci de ani de activitate neîntreruptă, formaţia a acumulat un palmares impresionant: concerte în întreaga lume, o bogată discografie, dar şi peste 20 de premii naţionale şi internaţionale de mare valoare.

Peste hotare, Corul Symbol a participat la festivaluri şi concursuri, fiind laureat la Karditsa - Grecia, Cantonigros - Spania, Chişinău - Republica Moldova, Noyon - Franţa, Bydgoszcz - Polonia, Viena - Austria, Varna - Bulgaria, Ohrid - Macedonia, Preveza - Grecia, Venetia - Italia şi a susţinut turnee de concerte în Grecia, Franţa, Belgia, Republica Moldova, Elveţia, Austria, Ungaria, Rusia, Spania, Germania, Norvegia, Lituania, Italia, Bulgaria şi Canada.

Symbol a imprimat în Kardex, la Radiodifuziunea Română, peste 100 de lucrări corale şi a realizat 18 discuri, dintre care patru CD-uri însoţite de casete audio şi alte 17 CD-uri. Există, de asemenea, o casetă video intitulată "Vocile Îngerilor".

Corul Symbol a fost nominalizat de două ori la rând (2001, 2002) la "Premiile Industriei Muzicale Româneşti", alături de artişti profesionişti precum Ion Voicu şi Mădălin Voicu, Dan Iordăchescu şi Corul Madrigal. În anul 2008, Symbol-ul a fost nominalizat la "Premiile Revistei Actualitatea Muzicală" a Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România, iar în 2017 corul a câştigat prima ediţie a Concursului Naţional Gala Premiilor Excelsior, fiind astfel nominalizat să reprezinte România la "Eurovision Choir of the Year 2019", varianta pentru coruri a renumitului concurs Eurovision.

Corul Symbol este recunoscător celor care l-au sprijinit cu dăruire în activităţile sale. Mulţumirile se îndreaptă de această dată către Prefericitul Părinte Patriarh Daniel, care a sprijinit realizarea a 100 de noi costume, în perspectiva susţinerii Concertului Aniversar "Symbol-30" şi către compania Comixt SA şi domnul Teodor Niţulescu, care au asigurat confecţionarea acestora, dar şi către Parohia Militari I din Bucureşti, care a sprijinit corul în realizarea a 100 de mape noi, adecvate noilor ţinute ale coriştilor.

Activitatea Corului Symbol poate fi urmărită pe site-ul său, www.symbol-chorus.ro, sau pe pagina oficială de Facebook (Corul Symbol).

Directorul corului,
Conf. univ. dr. Luminiţa Guţanu Stoian