COD GALBEN: 21-01-2021 ora 21 Intre 21:00 si 23:00 se va semnala local ceață, care determină scăderea vizibilității sub 200 m, izolat sub 50 m, ce va favoriza, în funcție și de condițiile locale, formarea ghețușului in Județul Harghita; COD GALBEN: 21-01-2021 ora 20 Intre 20:10 si 23:00 se va semnala intensificări ale vântului ce vor atinge la rafală 90-100 km/h. in Județul Suceava, Județul Neamţ; COD GALBEN: 21-01-2021 ora 19 Intre 19:10 si 23:00 se va semnala intensificări ale vântului care la rafală vor depăși 90-100 km/h in Județul Maramureş, Județul Cluj, Județul Bistriţa-Năsăud; COD GALBEN: 21-01-2021 ora 19 Intre 19:00 si 23:00 se va semnala local ceață, care determină scăderea vizibilității sub 200 m, izolat sub 50 m, ce va favoriza, în funcție și de condițiile locale, formarea ghețușului in Județul Covasna;

În zilele de 25-26 septembrie a.c., la Complexul Sportiv Naţional Izvoru Mureşului, jud. Harghita, în organizarea Centrului European de Studii Covasna-Harghita (CESCH), Institutului de Cercetări Socio-Umane (ICSU) "Gheorghe Şincai" din Tg. Mureş, Centrului European în Probleme Etnice (CEPE) din subordinea Academiei Române, Centrului Ecleziastic de Documentare "Mitropolit Nicolae Colan" (CEDMNC) din subordinea Episcopiei Ortodoxe a Covasnei şi Harghitei şi a Asociaţiei Ştefadina din Bucureşti, în parteneriat cu Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni (MNCR) şi Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş (FCRCHM), se vor desfăşura lucrările celei de a XXVI-a ediţii a Sesiunii Naţionale de Comunicări Ştiinţifice Românii din sud-estul Transilvaniei. Istorie. Cultură. Civilizaţie. Manifestarea va avea loc cu sprijinul Secretariatului General al Guvernului României, cu respectarea măsurilor impuse de starea de alertă.

În deschiderea sesiunii, va fi prezentată Biblioteca virtuală "Eurocarpatica" a Centrului European de Studii Covasna-Harghita, realizată de SC Stefadina SRL Bucureşti, cu sprijinul financiar al Secretariatului General al Guvernului, vernisarea expoziţiei foto-documentare Românii din fostele scaune secuieşti şi Marea Unire, expoziţie organizată de Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni, şi vizionarea filmului documentar "Sesiunea Naţională de Comunicări Ştiinţifice Românii din sud-estul Transilvaniei. Istorie. Cultură. Civilizaţie", din arhiva video a Centrului Ecleziastic de Documentare "Mitropolit Nicolae Colan".

Lucrările sesiunii se vor desfăşura în plen şi pe secţiuni: Istorie, Sociologie, Etnografie şi cultură românească, Colecţii şi colecţionari, Mediul asociativ - exemple de bună practică. La ediţia din acest an a sesiunii participă peste 80 de cercetători, profesori universitari, istorici, teologi, sociologi, etnografi, scriitori, muzeografi, arhivişti, profesori, preoţi, oameni de cultură, studenţi, din peste 35 de localităţi, din întreaga ţară (Bucureşti, Tg. Mureş, Cluj, Sibiu, Braşov, Iaşi, Bacău, Timişoara, Ploieşti, Aiud, Reghin, Topliţa, Tg. Secuiesc, Covasna, Gheorghieni, Întorsura Buzăului, Tulgheş, Vama Buzăului, Ceraşul, Măieruş, Bixad, Sărămaş, Vâlcele ş.a.).

Aproape jumătate dintre participanţii la lucrările sesiunii sunt doctori şi doctoranzi în ştiinţe socio-umane. Un număr de 40 de conferenţiari au participat la aproape toate cele 25 de ediţii, sau la cea mai mare parte a acestora, constituind astfel, o comunitate ştiinţifică stabilă, o adevărată familie de intelectuali uniţi în jurul unui obiectiv generos: cunoaşterea istoriei, culturii şi spiritualităţii românilor din sud-estul Transilvaniei. Un număr de 20 de conferenţiari participă pentru prima dată a sesiunea noastră, la ediţia din acest an, majoritatea dintre ei fiind tineri cercetători, specializaţi în domeniile istoriei, etnografiei, sociologiei şi culturii româneşti.

De remarcat participarea distinşilor istorici, etnografi, sociologi şi arhivişti din cadrul următoarelor instituţii de ştiinţă şi cultură: Centrul European de Studii în Probleme Etnice al Academiei Române, Institutul de Cercetări Socio-Umane "Gheorghe Şincai" din Tg. Mureş, Institutul de Etnografie şi Folclor "Constantin Brăiloiu" al Academiei Române din Bucureşti, Institutul de Istorie "George Bariţiu" al Academiei Române din Cluj-Napoca, Universitatea "Vasile Goldiş" Arad, Filiala Baia Mare, Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie din Târgu Mureş, Academia Oamenilor de Ştiinţă Bucureşti, Arhivele Naţionale Sibiu, Secretariatul de Stat pentru Culte Bucureşti, Episcopia Ortodoxă a Covasnei şi Harghitei, Asociaţia Ştefadina din Bucureşti, Muzeul Militar Naţional, Regele Ferdinand I" Filiala Iaşi, Muzeul Banatului Timişoara, Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni, Complexul Muzeal "Iulian Antonescu" Bacău, Biblioteca Municipală "Petru Maior" Reghin, Centrul Cultural Topliţa, Despărţămintele ASTRA Cluj, Mureş, Covasna, Harghita şi Buzăul Ardelean, precum şi din alte muzee, arhive, asociaţii culturale şi participarea unor cunoscuţi seniori ai cercetării în domeniul ştiinţelor socio-umane.

Din tematica bogată şi diversă a comunicărilor ce vor fi prezentate, în plen şi în secţiunile de istorie, respectiv studiile referitoare la evenimentele istorice din anul 1920, respectiv cele care au avut loc recunoaşterea internaţională a Marii Uniri, prin Tratatul de pace de la Trianon, noi contribuţii documentare referitoare la împlinirea a 80 de ani de la semnarea Dictatului de la Viena, aspecte ale convieţuirii interetnice româno-maghiare în ultimul secol, aspecte din viaţa şi activitatea unor personalităţi româneşti de ieri şi de astăzi, precum: Mihai Viteazul, Sfântul Mitropolit Andrei Şaguna, Octavian C. Tăslăuanu, generalii Dănilă Papp şi Ernest Broşteanu, Onisifor Ghibu, Protopopul Aurel Munteanu al Huedinului, prof. Ioan Bozoceanu din Vâlcele, Maria Berenyi din Ungaria, istoricii Ioan Ranca şi Ioan Scurtu ş. a, dar şi probleme precum: aspecte din activitatea caritabilă a clerului ortodox, învăţământul confesional românesc, starea de spirit a locuitorilor români şi maghiari din Arcul Intracarpatic în anii premergători Tratatului de la Trianon, aspecte ale vieţii administrative din perioada interbelică în judeţul Odorhei, cedările teritoriale din anul 1940, calvarul românilor expulzaţi şi refugiaţi din teritoriul Ardealului cedat Ungariei în urma Dictatului de la Viena, Trianon post Trianon (România şi Ungaria la Conferinţa de pace de la Paris, 1946-1947) ş.a.

În cadrul secţiunii Sociologie se remarcă prezenţa cercetătorilor de la Centrul European de Studii în Probleme Etnice al Academiei Române din Bucureşti, cu teme de larg interes, precum: sociologia gustiană a Marii Uniri, abordări etno-politice în anul Centenarului Tratatului de la Trianon - analiză comparativă România-Ungaria, dosar românesc: Ucraina, Grecia, Spania. Tot în cadrul secţiunii Sociologie se remarcă prezenţa cercetătorilor din Cluj-Napoca, Bucureşti, Tg. Mureş, Covasna şi Sf. Gheorghe cu teme care abordează probleme de actualitate referitoare la: dimensiuni geopolitice ale războiului identitar contemporan; manipularea maselor prin presă; provocări ecologice, economice, sociale şi politice în inima Ţării; discriminarea pe criterii etnice a românilor din judeţele Covasna şi Harghita; minorităţile naţionale din România de azi - drepturi şi oportunităţi; proiecte ale unor instituţii şi asociaţii culturale pentru afirmarea culturii româneşti în Arcul Intracarpatic, ş.a.

În secţiunea Etnografie şi Cultură Românească vor fi prezentate comunicări referitoare la istoria şi cultura tradiţională a românilor din Arcul Intracarpatic (Covasna, Tulgheş, Gheorgheni), noi apariţii la editurile Eurocarpatica şi Grai Românesc, principalele lucrări monografice ale localităţilor, instituţiilor şi personalităţilor româneşti din judeţele Covasna şi Harghita, dar şi teme precum: sfinţii - modele sociale pentru elită şi popor; câteva gânduri la vreme de pandemie; păpuşarele de caş de la Covasna - valenţe etnografice şi afective şi oportunităţi antreprenoriale create de produsul montan asupra valorificării potenţialului gastronomic din sud-estul Transilvaniei ş.a.

În secţiunea Colecţii şi colecţionari vor fi prezentate colecţii de port tradiţional şi artă populară, medalii, monezi şi bancnote, vederi şi fotografii vechi, valori de patrimoniu (artefacte, carte veche românească, fosile şi minerale), valori filatelice şi numismatice, fotografii digitale, proiecte de salvare în format tipărit şi electronic a memoriei colective - tehnici de abordare, de lucru şi de difuzare.

Secţiunea Mediul asociativ - exemple de bună practică va oferi cadrul necesar cunoaşterii exemplelor de bună practică ale celor mai active asociaţii culturale, în principal din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş, dar nu numai, şi dezbaterii ale unor teme precum: promovarea culturii româneşti, cunoaşterea istoriei învăţământului românesc din zonă, iniţierea şi implementarea unor proiecte culturale şi umanitare, înălţarea de monumente de for public dedicate unor evenimente importante din istoria locală şi naţională, implicarea tinerei generaţii în viaţa culturală, aspecte ale voluntariatului tinerilor, respectarea legislaţiei în judeţele Covasna şi Harghita, dar şi probleme actuale privind comunităţile romano-catolice din Moldova, sau aspecte ale activităţii de voluntariat din cadrul Asociaţiei Românilor din Italia ş.a.

Păstrând formatul tradiţional al sesiunii, în program vor fi prezentate noi apariţii editoriale, printre care volumele: Ana GRAMA, Imanenţe în consolidarea conştiinţei de sine a neamului, Editura Eurocarpatica, Sf. Gheorghe, 2020; Dr. Mihai SUCIU, La porţile puterii, Editura Eurocarpatica, Sf. Gheorghe, 2020; Prof. univ. dr. Petre ŢURLEA, Al Doilea Trianon, Editura Semne, Bucureşti, 2020; Prof. univ. dr. Ion GIURCĂ, Generalul Ernest Broşteanu - eliberator al Basarabiei; Pr. dr. Laurenţiu Gabriel PANCIU, Bisericile Româneşti din Judeţele Ciuc, Odorhei şi Treiscaune (azi Covasna şi Harghita) în perioada 1918-1945, Editura Grai Românesc Miercurea Ciuc, Mihaela AIONESEI, La pas prin Patria Mamă, Editura Eurocarpatica, Sf. Gheorghe, 2020 şi vor fi semnalate volumele semnate de dr. Zeno Milea, prof. Mihai Trifoi, pr. Ioan Tămaş Delavâlcele ş.a.

Comunicările prezentate în cadrul sesiunii vor fi publicate în Acta Carpatica nr. 7/2020, anuarul românilor din sud-estul Transilvaniei, editat de Episcopia Ortodoxă a Covasnei şi Harghitei, Centrul Ecleziastic de Documentare "Mitropolit Nicolae Colan", Centrul European de Studii Covasna-Harghita şi Asociaţia Ştefadina din Bucureşti.

Sf. Gheorghe

Biroul de presă al CESCH