COD PORTOCALIU: 30-09-2020 ora 10 se va semnala ploi abundenteZone afectate

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

O pictură murală înfăţişând globul pământesc acoperit cu un sac de gunoi este semnalul de alarmă tras de Asociaţia Mai Mult Verde privind impactul poluării cu plastic

Bucureşti, 16 septembrie 2020 - O pictură murală înfăţişând globul pământesc acoperit cu un sac de gunoi, realizată pe un zid de 280 de metri pătraţi în comuna Şimian din judeţul Mehedinţi, reprezintă semnalul de alarmă privind impactul poluării cu plastic, tras de asociaţia Mai Mult Verde şi Lidl România, cu sprijinul partenerilor locali: Asociaţia Mod of Life şi Semrom Oltenia.

Demersul face parte din proiectul "Cu Apele Curate", iniţiat în 2019 ca un apel la implicare în combaterea şi prevenirea poluării cu plastic a apelor, adresat membrilor comunităţilor şi autorităţilor publice din localităţile dunărene.

Tot în comuna Şimian, Asociaţia Mai Mult Verde a amplasat un container sub forma unui peşte uriaş cu scopul de a colecta deşeurile din plastic, evitând ca acestea să ajungă în apele Dunării. De curând, a avut loc şi o acţiune de ecologizare a zonei, în cadrul căreia au fost distribuite bidoane de apă reutilizabile şi scrumiere portabile pescarilor aflaţi pe malul Dunării şi şoferilor de TIR care staţionează adesea în parcarea din apropierea containerului-peşte.

"Inspirată de naturile statice flamande, această variantă a ospăţului vine ca o critică a felului în care societatea contemporană consumă natura. Globul pământesc, adesea folosit ca simbol al căutării şi cunoaşterii, ia aici forma unui sac de gunoi din plastic. Ca alternativă, alături sunt legume şi fructe, împrăştiate pe lângă glob. Roadele pământului invadează ambientul ca un martor al trecerii timpului şi al imuabilităţii plasticului care rămâne acolo mult timp după ce obiectul nu mai este de folos", spune artista Wanda Hutira, realizatoarea muralului.

Pictura realizată pe zidul fabricii de cereale Semrom Oltenia reprezintă un demers de revitalizare a spaţiului de lângă Dunăre prin artă stradală. Prin intermediul acesteia, Asociaţia Mai Mult Verde doreşte să transmită un mesaj puternic pe tema protecţiei mediului şi totodată să coaguleze comunitatea locală în jurul problemei comune a poluării cu plastic. Muralul iese uşor în evidenţă şi deja a devenit subiect de discuţie şi dezbatere între persoanele care tranzitează comuna, fabrica fiind amplasată exact la intrarea în Şimian. În timp, pictura va putea deveni o carte de vizită a comunei.

"Mesajul acestei picturi murale ne vizează pe toţi şi este extrem de important să fim atenţi la impactul pe care îl poate avea poluarea asupra sănătăţii noastre. Ştim ce înseamnă un pământ fertil şi ce poate să ne ofere în fiecare sezon, tocmai de aceea cunoaştem importanţa protejării mediului. Sperăm ca acest apel să trezească simţul civic din fiecare cetăţean şi să aducă puţină responsabilitate", a declarat Marian Zamfir, director Semrom Oltenia.

De asemenea, în cadrul proiectului Cu Apele Curate, Asociaţia Mai Mult Verde a organizat în oraşul Drobeta-Turnu Severin acţiuni de igienizare pe malurile şi pe luciul apei, ateliere de reutilizare creativă şi proiecţii cu filme tematice. Mai mult decât atât, în luna iulie a acestui an a avut loc o acţiune pilot de testare a plasei Trash Catcher, cu scopul de a colecta deşeurile plutitoare, realizată în parteneriat cu organizaţia belgiană Waste Free Oceans.

În ceea ce priveşte acţiunile viitoare, Asociaţia Mai Mult Verde şi-a propus să amplaseze în oraşul Drobeta-Turnu Severin ţâşnitori stradale cu sistem de filtrare a apei şi să continue acţiunile de colectare a deşeurilor plutitoare cu ajutorul plasei Trash Catcher.

"Misiunea noastră de a transforma natura în prietenul nostru cel mai bun este în continuă desfăşurare. Ne dorim să ajutăm mediul înconjurător să respire, fără să fie acoperit de deşeuri şi plastic. Şi, cel mai important, ne-am propus să le insuflăm şi cetăţenilor ideea că, dacă ne dorim să trăim sănătos, totul porneşte de la fiecare dintre noi. Având deja experienţa realizării unor picturi murale extraordinare în Galaţi şi Zimnicea, ne-am propus să nu ne oprim aici şi să marcăm intrarea în comuna Şimian printr-o uriaşă pictură murală. Aceasta are scopul de a ne reaminti că este absolut necesar să fim responsabili şi atenţi cu natura, deoarece ea este cea care ne oferă elemente atât de necesare, precum aer curat, apă şi roade delicioase", spune Doru Mitrana, Preşedinte al Asociaţiei MaiMultVerde.

Aceasta este a treia pictură murală din cadrul proiectului Cu Apele Curate, celelalte două fiind realizate în Zimnicea şi Galaţi de artiştii Alexandru Baciu, respectiv IRLO. Picturile fac parte din categoria activităţilor de informare şi conştientizare, folosind arta stradală pentru atingerea scopului general al proiectului - combaterea şi prevenirea poluării cu plastic a apelor.

Cu Apele Curate este un program susţinut de Lidl România, ce contribuie la obiectivele strategiei REset Plastic a Grupului Schwarz, din care retailerul face parte. Strategia REset Plastic cuprinde cinci zone de acţiune - de la evitarea folosirii plasticului în ambalaje şi regândirea design-ului acestora, la reciclare şi acţiuni de ecologizare, până la inovare şi educare în domeniu.

***

# Asociaţia MaiMultVerde implementează începând cu anul 2008 proiecte de protecţia mediului în acord cu misiunea sa de a construi o cultură a responsabilităţii şi voluntariatului pentru mediu în România. Unul dintre domeniile prioritare de acţiune îl constituie combaterea poluării cu plastic, asociaţia implementând în acest sens, de-a lungul anilor, o serie de proiecte şi campanii educative sub sloganuri precum "Există viaţă după colectare" sau "Deşeurile nu sunt gunoaie". În cadrul acţiunilor organizate de MaiMultVerde, voluntarii au colectat peste 350 tone de plastic din zone naturale precum păduri, albii de râu sau trasee turistice. Proiectele au vizat şi autorităţile publice centrale şi locale, prin activităţi specifice de advocacy menite să contribuie la îmbunătăţirea politicilor publice în domeniu (www.maimultverde.ro).

# Lidl, parte a grupului Schwarz, cu sediul central în Neckarsulm, este una dintre companiile de top de pe piaţa de retail alimentar din Europa. Lidl este prezent în 32 de ţări din întreaga lume şi în prezent operează aproximativ 10.800 de magazine şi peste 160 de centre logistice în 29 de ţări la nivel mondial.

Lidl este o companie care acţionează sustenabil în toate domeniile de activitate. Aceasta este metoda companiei de a-şi îndeplini promisiunea cu privire la calitate şi, în acelaşi timp, de a asigura un viitor mai bun pentru societate şi mediu. Compania se implică activ în soluţionarea nevoilor din comunităţile din care face parte, concentrându-se pe 5 piloni de activitate: sortimentul de produse, mediul, societatea, angajaţii şi partenerii de afaceri.

# Despre REset Plastic

Grupul Schwarz, cu cele două companii ale sale, Lidl şi Kaufland, este unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţa internaţională de retail. Compania este conştientă de responsabilitatea sa către mediu şi, de aceea, ia măsuri concrete în acest sens. Prin REset Plastic, Grupul a dezvoltat o strategie integrată, aplicată la nivel internaţional, ce este compusă din cinci arii de acţiune: de la evitarea folosirii plasticului în ambalaje şi regândirea design-ului acestora, la reciclare şi acţiuni de ecologizare, până la inovare şi educare în domeniu. Prin acest demers, viziunea unei lumi cu mai puţin plastic poate deveni realitate.

Cele cinci principii care ghidează ariile de acţiune ale "REset Plastic, strategia Grupului Schwarz în domeniul plasticului":

Reduce

Renunţăm la folosirea plasticului, de fiecare dată când acest lucru este posibil şi sustenabil

REdesign

Creăm produse care pot fi reciclate, închizând astfel circuitul acestora.

REecycle

Colectăm, sortăm şi reciclăm, închizând astfel circuitul reciclării.

REmove

Contribuim activ la curăţarea deşeurilor de plastic din mediul înconjurător

REsearch

Pentru soluţii inovatoare, investim în cercetare şi dezvoltare cu privire la reciclare şi conservarea resurselor.

Mai multe informaţii sunt disponibile pe www.reset-plastic.com.

AGERPRES nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile conţinute de comunicatele primite şi publicate în fluxul de ştiri sau pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.

Agenţia Naţională de Presă AGERPRES nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii inexacte/false transmise de către emitenţii comunicatelor de presă.

AGERPRES îşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări injurioase, atacuri la persoană şi/sau acuzaţii, încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.