Elevii folosiţi în campania electorală

Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC) trage un semnal de alarmă cu privire la folosirea educaţiei ca mijloc de obţinere al capitalului politic în contextul alegerilor locale. Primarul comunei Mihai Viteazu inaugurează o şcoală nefuncţională pentru a promova candidaţii partidului.

Luni, 14 septembrie a.c., la o şcoală din comuna Mihai Viteazu s-a organizat o festivitate de inaugurare a unui corp nou, în ciuda recomandărilor ministrului educaţiei şi preşedintelui Klaus Iohannis de a nu organiza festivităţi la deschiderea anului şcolar. La festivitate au participat şi primarul localităţii, Gheorghe Grameni, împreună cu Mihai Lupu, candidatul PNL la preşedinţia Consiliului Judeţean Constanţa, iar cei doi au tăiat panglica împreună cu directoarea şcolii.

Conform Info Sud-Est, directoarea şcolii a declarat că a fost conştientă de recomandările ministrului şi că a organizat festivitatea respectivă la cerinţa domnului primar, deoarece "ne-a ajutat cu toate produsele de igienă, ne-a dat măşti, dezinfectant". Menţionăm faptul că achiziţionarea de produse sanitare este o responsabilitate a primăriei, acestea revenind prin finanţarea complementară, iar respectarea obligaţiilor este o necesitate de bază, nu un prilej pentru organizarea de activităţi cu un caracter politic puternic şi pentru folosirea elevilor în campania electorală.

Mai mult decât atât, corpul respectiv era nefuncţional, deoarece construcţiile nu au fost terminate până la începutul anului şcolar, o singură clasă din întreaga clădire fiind finalizată. Mai apoi, în singura clasă finalizată, candidatul Mihai Lupu a intrat însoţit de un grup de persoane, printre care un preot şi un dascăl care nu purtau mască, aşa cum se arată în fotografia din ştirea menţionată, punând astfel în pericol siguranţa elevilor şcolii.

Conform studiului "Indexul accesului la educaţie al elevilor din judeţul Constanţa în anul şcolar 2018-2019" primăria Mihai Viteazu a obţinut calificativul 6.04, dintr-un total de 10 puncte, fapt ce denotă interesul real al primarului faţă de educaţie.

"În loc să se preocupe ca în unităţile de învăţământ să existe toate condiţiile necesare desfăşurării orelor de curs în siguranţă pentru elevi, primarii caută să organizeze tot felul de acţiuni pentru a câştiga capital politic. Educaţia este prioritară, mai ales acum în perioade critice, iar politicienilor le stă gândul doar la alegerile locale. -Andreea-Sabina Spatariu, preşedinte AEC

BIROUL DE PRESĂ AL ASOCIAŢIEI ELEVILOR DIN CONSTANŢA

Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC) este singura organizaţie de reprezentare a elevilor din judeţul Constanţa, fiind prima asociaţie reprezentativă independentă a elevilor, cu personalitate juridică, apărută în România, fiind înfiinţată în anul 2013 din nevoia de a exista o organizaţie independentă, condusă de elevi, care să reprezinte drepturile şi interesele elevilor.

De-a lungul timpului, AEC s-a remarcat ca un actor implicat în sistemul educaţional, la nivel local şi naţional, aducând plus valoare prin rezultatele obţinute pentru elevii din judeţul Constanţa şi din România. Printre victoriile pe care AEC le-a repurtat amintim reacordarea dreptului de vot în Consiliul de administraţie pentru reprezentantul elevilor la nivel liceal (2015), obţinerea respectării legii în privinţa acordării reducerii la transportul local în comun şi a burselor şcolare pentru elevii din municipiul Constanţa (2015) şi obţinerea acordării de manuale şcolare gratuite pentru toţi elevii din clasele a XI-a şi a XII-a din România, în urma unei decizii definitive a Curţii de Apel Constanţa (2016). Mai multe informaţii sunt disponibile pe site-ul nostru -

www.asociatiaelevilor.ro.

Pentru mai multe detalii: Andreea-Sabina Spătariu, preşedinte AEC