COD PORTOCALIU: 30-09-2020 ora 10 se va semnala ploi abundenteZone afectate

Preşedintele ADR, Sabin Sărmaş, la Ziua Comunicaţiilor 2020: În instituţiile publice, avem nevoie de toleranţă zero faţă de absenţa competenţelor digitale

Preşedintele Autorităţii pentru Digitalizarea României (ADR), Sabin Sărmaş, a participat marţi, 15 septembrie, la Ziua Comunicaţiilor, eveniment a cărui temă în acest an este Rolul telecomunicaţiilor în procesul de digitalizare accelerată generată de COVID-19. Noul val al inovării în industria telecom.

În intervenţia sa, preşedintele ADR şi-a felicitat colegii din sectorul comunicaţiilor, subliniind că infrastructura de bază pentru digitalizarea serviciilor publice este cea a telecomunicaţiilor.

În ceea ce priveşte digitalizarea sectorului public, Sabin Sărmaş a explicat importanţa identităţii electronice a cetăţenilor, a Platformei Software Centralizate pentru Identitate Digitală (PSCID), proiect derulat de ADR, cât şi a interoperabilităţii între sistemele informatice ale instituţiilor publice şi cloud-ului guvernamental, ca piloni esenţiali ai transformării digitale a României.

"Proiectul este unul aşteptat de cetăţeni. Astăzi, românii vor o platformă unică în care îşi accesează toate serviciile, în care îşi plătesc taxe, în care obţin autorizaţii de construcţie, în care fac o solicitare de loc de parcare, în care văd datoriile la ANAF etc. Este un proiect care vine cu un impact semnificativ pentru cetăţean din punct de vedere al modului în care el accesează serviciile publice digitalizate", a declarat preşedintele Autorităţii pentru Digitalizarea României în cadrul panelului.

Preşedintele ADR, Sabin Sărmaş a avertizat că, potrivit indicelui Digital Economy and Society Index (DESI), "în România, competenţe de bază digitale au doar 30% din populaţie, fie că este vorba de mediul privat, fie că este vorba de sectorul public."

"Nu putem de mâine să fim toţi extrem de competitivi în a utiliza tehnologii moderne. Vorbim, însă, despre competenţe de bază şi, atunci, în instituţiile publice, toleranţa la a nu avea aceste competenţe trebuie să fie zero în următorii ani. Nu poţi avea pretenţia de a lucra într-o instituţie publică cu servicii performante fără să faci efortul de a te adapta la noile tehnologii. Eroul implementării în instituţiile publice a unor soluţii care vizează transformarea digitală este însuşi funcţionarul public, evident, alături de cetăţean", a conchis preşedintele ADR.

La eveniment au mai participat secretarul de stat în Ministerul Transporturilor Infrastructurii şi Comunicaţiilor (MTIC), Dragoş Preda, vicepreşedintele Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), Eduard Lucian Lovin, şi directorul General al Centrului Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO), Dan Cîmpean.