Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Agenţia Naţională pentru Egalitatea de Şanse pentru Femei şi Bărbaţi (ANES) şi Institutul Român pentru Drepturile Omului (IRDO) lansează astăzi, 15 septembrie 2020, Campania pentru conştientizarea hărţuirii morale la locul de muncă, desfăşurată sub deviza Hărţuirea Morală este ilegală - Pune stop relaţiilor de muncă disfuncţionale!

Demersurile legislative privind hărţuirea la locul de muncă s-au concretizat, în luna august, prin mult aşteptata modificare a legislaţiei. Astfel, Legea nr. 167/2020 aduce modificări substanţiale OG nr. 137/2000 privind prevenirea şi sancţionarea tuturor formelor de discriminare acestea fiind reiterate în Legea nr. 202/2002 privind egalitatea de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi.

"Există acum pârghii legale prin care, sancţionând disciplinar, contravenţional sau chiar penal hărţuirea psihologică, se asigură respectarea demnităţii angajaţilor, în deplină concordanţă, atât cu necesităţile societăţii româneşti actuale, cât şi cu armonizarea instrumentelor juridice internaţionale", a susţinut directorul IRDO, domnul Adrian Bulgaru.

Noile măsuri legislative se încadrează în contextul internaţional al preocupărilor orientate către diminuarea situaţiilor care favorizează exercitarea hărţuirii la locul de muncă. În acest sens, România este parte semnatară la Convenţia asupra eliminării tuturor formelor de discriminare faţă de femei (Convenţia CEDAW), la Strategia UE privind Egalitatea de Gen: Către o Uniune a Egalităţii 2020 - 2025, cât şi la Agenda ONU 2030, Obiectivul de Dezvoltare Durabilă 5.

Campania, desfăşurată în perioada 15 septembrie - 15 octombrie 2020, are ca obiectiv conştientizarea cetăţenilor cu privire la posibilitatea raportării cazurilor de hărţuire morală la locul de muncă, dar şi promovarea noilor măsuri adoptate la nivel legislativ în România.

"Am convingerea că, prin reducerea cazurilor de hărţuire morală la locul de muncă, se va crea un climat favorabil, adaptat nevoilor angajatului, ceea ce va descuraja relaţiile de muncă disfuncţionale, în spiritul respectului reciproc şi al egalităţii de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi" - a declarat secretarul de stat ANES, doamna Luminiţa Popescu.

Elementele de noutate aduse de actualele măsuri legislative vizează, pe lângă definirea hărţuirii morale la locul de muncă, şi cadrul legal al drepturilor şi obligaţiilor aferente angajatului şi angajatorului cu privire la hărţuirea morală la locul de muncă, încadrarea juridică a faptei de hărţuire morală şi sancţiunea corespunzătoare acesteia. http://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/228723

Rezultatul campaniei are în vedere, pe de o parte centralizarea, analizarea şi sintetizarea informaţiilor furnizate de victime şi de instituţii publice, prin completarea formularelor pentru victime şi organizaţii cu atribuţii în domeniu şi, de altă parte, identificarea şi promovarea unor modele de bune practici în materie.

Datele vor fi discutate într-un grup de lucru iniţiat de cele două entităţi partenere şi, ca urmare, se va elabora un studiu, care să analizeze cauzele, efectele şi modalităţile practice de prevenire şi combatere a violenţei morale la locul de muncă, integrând opiniile, comentariile şi observaţiile specialiştilor cu privire la hărţuirea morală la locul de muncă.

Despre IRDO şi ANES:

IRDO, prin Grupul de Lucru privind drepturile femeilor, a susţinut demersurile şi recomandările formulate de ONG-uri în domeniul combaterii tuturor formelor de violenţă la adresa femeilor, identificând şi diseminând exemple de bune practici. Acestea au fost sintetizate în broşura Drepturile femeilor. O viaţă fără violenţă este dreptul fiecărei femei. Din perspectiva modificării operate prin Legea nr. 167/2020 privind hărţuirea morală la locul de muncă, prin asumarea unui angajament comun alături de ANES, IRDO ca partener activ în cadrul acestei campanii apreciază ca esenţială continuarea promovării şi respectării drepturilor femeilor.

Mai multe informaţii despre IRDO: http://www.irdo.ro.

ANES este instituţie de specialitate a administraţiei publice centrale, cu personalitate juridică, aflată în subordinea Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale. Agenţia a fost înfiinţată potrivit prevederilor art.23 alin.(1) din Legea nr.202/2002 privind egalitatea de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi. În exercitarea funcţiei sale de autoritate de stat în cele două domenii de competenţă, ANES asigură coordonarea implementării prevederilor a două legi, respectiv: Legea nr. 217/2003 privind prevenirea şi combaterea violenţei domestice, cu modificările şi completările ulterioare şi Legea nr. 202/2002 privind egalitatea de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi, cu modificările şi completările ulterioare.

Mai multe informaţii despre ANES: www.anes.gov.ro şi https://ro-ro.facebook.com/egalitatedesanse.

AGERPRES nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile conţinute de comunicatele primite şi publicate în fluxul de ştiri sau pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.

Agenţia Naţională de Presă AGERPRES nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii inexacte/false transmise de către emitenţii comunicatelor de presă.

AGERPRES îşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări injurioase, atacuri la persoană şi/sau acuzaţii, încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.