COD GALBEN: 12-08-2020 ora 10 Intre 12 august, ora 12:00 – 12 august, ora 23:00Fenomene vizate se va semnala 12 august, ora 12:00 – 12 august, ora 23:00Fenomene vizate COD GALBEN: 12-08-2020 ora 18 Intre 18:40 si 19:30 se va semnala local averse ce vor depăși 25 l/mp, descărcări electrice, intensificări ale vântului, grindină in Județul Galaţi; COD PORTOCALIU: 12-08-2020 ora 18 Intre 18:40 si 19:40 se va semnala averse ce vor depăși 35-40 l/mp, frecvente descărcări electrice, grindină, intensificări ale vântului in Județul Mureş; COD GALBEN: 12-08-2020 ora 18 Intre 18:25 si 19:30 se va semnala local averse ce vor depăși 25 l/mp, descărcări electrice, intensificări ale vântului, grindină in Județul Galaţi; COD GALBEN: 12-08-2020 ora 18 Intre 18:15 si 19:15 se va semnala local averse ce vor depăși 20-25 l/mp, intensificări de scurtă durată ale vântului, izolat grindină, descărcări electrice in Județul Caraş-Severin, Județul Caraş-Severin; COD GALBEN: 12-08-2020 ora 18 Intre 18:05 si 19:00 se va semnala local averse ce vor depăși 25 l/mp, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, grindină in Județul Sibiu; COD GALBEN: 12-08-2020 ora 17 Intre 17:15 si 19:00 se va semnala averse ce vor depăși local 25...30 l/mp, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelie, grindină in Județul Olt, Județul Dolj;

Mesajul Preşedintelui României, domnul Klaus Iohannis, transmis cu ocazia Zilei Europene de Comemorare a Holocaustului Romilor

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a răspuns invitaţiei organizatorilor evenimentului comemorativ anual de la Muzeul de stat Auschwitz-Birkenau de a transmite un mesaj cu ocazia Zilei Europene de Comemorare a Holocaustului Romilor. Vă redăm în continuare mesajul transmis duminică, 2 august a.c.:

Cu prilejul Zilei Europene de Comemorare a Holocaustului Romilor, ne amintim de atrocităţile suferite de romii din Europa, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, şi aducem un omagiu memoriei acestor victime inocente. Acest angajament este de o importanţă crucială pentru România.

Comemorarea reprezintă o dimensiune fundamentală în vieţile noastre. Aproape jumătate de milion de copii, femei şi bărbaţi romi au fost ucişi în timpul ocupaţiei naziste din Europa. În România, 25.000 de romi au fost deportaţi în Transnistria, la ordinul dictatorului român şi aliatului naziştilor, Ion Antonescu. Aproximativ 11.000 de romi şi-au pierdut viaţa.

O durere de neconceput, cauzată de o pierdere irecuperabilă. Mulţi dintre ei au murit din cauza bolilor, a frigului sau a foamei. A fost, fără îndoială, un act de ucidere deliberată şi sistematică. Discriminaţi, umiliţi, privaţi de drepturile lor, excluşi din societate şi, în cele din urmă, închişi şi ucişi, romii au fost victimele unui regim criminal, caracterizat de rasism, discriminare, teroare, propagandă, persecuţie şi încălcări ale drepturilor omului. Admitem, cu durere, că printre făptuitori s-au aflat şi români.

Nevoia de aducere-aminte este mai urgentă ca niciodată în acest punct critic în care ne aflăm. Trebuie să păstrăm vie memoria victimelor şi să consolidăm eforturile de combatere a antisemitismului, xenofobiei şi negării Holocaustului. Avem datoria fundamentală de a ne asigura că fiecare generaţie cunoaşte şi păstrează adevărul. Genocidul împotriva romilor este, adesea, ignorat şi puţin studiat. Prin urmare, este important ca acesta să fie recunoscut şi studiat în şcoli, dezbătut public, amintit în mod deschis. Asumându-ne Holocaustul şi atrocităţile petrecute în acea perioadă, putem preveni repetarea greşelilor trecutului.

Nu putem schimba istoria, însă societăţile noastre trebuie să aibă capacitatea de a învăţa şi de a face lucrurile mai bine. România poate fi considerată un model regional în ceea ce priveşte asumarea Holocaustului şi combaterea antisemitismului. Ţara mea şi-a asumat pe deplin trecutul întunecat şi a învăţat lecţia promisiunii sacre ca niciodată să nu mai permită asemenea atrocităţi. Am făcut paşi fermi şi decisivi în ceea ce priveşte protejarea memoriei victimelor Holocaustului şi lupta împotriva extremismului, intoleranţei, revizionismului şi discriminării.

Trecutul întunecat reprezintă un avertisment care ar trebui să ne ghideze în prezent. Doresc să subliniez mai multe realizări pe care România le-a obţinut în domeniile educaţiei, securităţii, aplicării legislaţiei, promovării cercetării despre Holocaust: succesul preşedinţiei române a Alianţei Internaţionale pentru Memoria Holocaustului (IHRA), adoptarea unei legislaţii speciale care interzice organizaţiile şi simbolurile fasciste, rasiste şi xenofobe, dar şi promovarea cultului persoanelor vinovate de crime împotriva păcii şi umanităţii, combaterea şi prevenirea negării Holocaustului, deschiderea arhivelor Holocaustului, înfiinţarea Muzeului Naţional de Istorie a Evreilor şi al Holocaustului din România.

Recent, am reafirmat determinarea noastră în ceea ce priveşte apărarea memoriei traumatice a romilor. Amintesc aici adoptarea Legii pentru instituirea zilei de 2 august ca Ziua Naţională de Comemorare a Holocaustului împotriva Romilor - Samudaripen.

În ceea ce priveşte comunităţile de romi, ţara mea este puternic angajată în lupta împotriva discriminării, urii şi marginalizării, promovând incluziunea socială.

Aducerea-aminte devine mai puternică atunci când este completată de acţiuni ferme de protejare a diversităţii, toleranţei şi drepturilor omului.

Astăzi, Europa se confruntă cu o serie de crize care pot submina valorile noastre fundamentale. Populismul, extremismul, rasismul, xenofobia şi negarea Holocaustului cresc ameninţător. În acest context, este datoria noastră să apărăm drepturile omului şi să promovăm respectul pentru lege, tratamentul egal al persoanelor indiferent de originea rasială sau etnică, toleranţa, solidaritatea. De asemenea, educaţia şi cercetarea despre Holocaust sunt esenţiale pentru sănătatea democraţiilor noastre.

Ca Preşedinte al României, reafirm angajamentul ferm al naţiunii mele în ceea ce priveşte prezervarea memoriei Holocaustului, promovarea valorilor democratice şi lupta împotriva antisemitismului, extremismului, rasismului şi discriminării.

Departamentul Comunicare Publică