COD GALBEN: 05-08-2020 ora 10 Intre 05 august, ora 15:00 – 06 august, ora 02:00 se va semnala instabilitate atmosferică temporar accentuată in conform textului și hărții;

Comunicat de presă privind aniversarea a 45 de ani de la adoptarea Actului Final de la Helsinki

MAE salută astăzi, 1 august, împlinirea a 45 de ani de la adoptarea Actului Final de la Helsinki. Acordul a adus o contribuţie substanţială la afirmarea şi consolidarea valorilor democratice, precum şi la o abordare cuprinzătoare a securităţii Europei prin cooperare în baza principiilor fundamentale de drept internaţional - aşa-numitul "Decalog de la Helsinki".

În contextul actual, când în aria geografică a OSCE persistă provocări multiple şi complexe la adresa securităţii, "Decalogul de la Helsinki" reprezintă în continuare un reper esenţial al relaţiilor internaţionale.

România reiterează cu acest prilej angajamentul său ferm faţă de respectarea principiilor fundamentale menţionate în Actul Final de la Helsinki şi reiterează importanţa istorică a angajamentelor asumate acum 45 de ani.

Diplomaţia română a avut un rol instrumental în negocierea şi obţinerea consensului asupra Actului Final, iar apoi în configurarea instituţiilor şi practicilor CSCE/OSCE. Atât în timpul exercitării mandatului preşedinţiei rotative a OSCE, cât şi în multiple misiuni civile, reprezentanţii MAE au avut şi continuă să aibă o contribuţie esenţială la aplicarea principiilor asumate acum 45 de ani prin Actul Final de la Helsinki.

Arhivele Diplomatice ale Ministerului Afacerilor Externe au realizat la această aniversare o expoziţie virtuală conţinând documente şi fotografii privind negocierea şi adoptarea Actului Final de la Helsinki. Mai multe detalii se gasesc la: https://www.facebook.com/107372687298885/posts/321758979193587/?d=n .