"Malmkrog", cel mai recent film al regizorului Cristi Puiu câştigător la Berlinală îşi începe parcursul pentru public cu premiera extraordinară în Franţa

Drama de epocă pentru care Cristi Puiu a fost distins cu Premiul pentru Cel mai bun Regizor în cadrul Secţiunii Encounters a prestigiosului Festival Internaţional de Film de la Berlin (20 februarie - 1 martie) va avea premiera extraordinară pe marile ecrane franceze pe 2 iulie, urmând ca filmul să fie adus publicului român în cadrul TIFF - Festivalul Internaţional de Film Transilvania la începutul lunii august.

"O capodoperă plină de intensitate" aşa cum îl descriu criticii internaţionali, Malmkrog, cel mai recent film semnat de regizorul Cristi Puiu, va avea premiera extraordinară în Franţa pe 2 iulie, distribuţia internaţională fiind asigurată de Shellac films.

"Malmkrog" este până în prezent cel mai provocator proiect al cineastului român: o ecranizare de epocă, cu un scenariu semnat de Cristi Puiu care reprezintă o adaptare după "Trois entretiens" de Vladimir Soloviov (1853-1900), filmat timp de 40 de zile la conacul Apafi din satul Mălâncrav (Sibiu). Filmul este construit în jurul a cinci personaje, iar actorii vorbesc în limba franceză - doar câteva replici sunt în germană, rusă şi maghiară. Decorul şi costumele redau atmosfera începutului de secol XX din Transilvania. Din distribuţia filmului fac parte: Frederic Schulz-Richard, Agathe Bosch, Diana Sakalauskaite, Marina Palii, Ugo Broussot şi Istvan Teglas.

"Trăim în prezent zorii unor ideologii noi şi o viziune discutabilă despre lume. Textul lui Soloviov este mai mult decât actual. Vorbim despre lumea de azi, din 2020, dar mi-e teamă că este vorba şi despre lumea din 2300", afirma regizorul Cristi Puiu într-un interviu acordat după premiera mondială a filmului Malmkrog de la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin, când presa străină a punctat relevanţa filmului pentru scrutarea realităţii în care trăim.

După premiera franceză, "Malmkrog" îşi continuă parcursul pentru public şi va fi prezentat în avanpremieră românească în cadrul TIFF - Festivalul Internaţional de Film Transilvania la Cluj, la începutul lunii august.

"Malmkrog" a deschis în această iarnă Secţiunea Encounters a prestigiosului Festival Internaţional de Film de la Berlin, unde a intrat în competiţie cu alte 14 filme din întreaga, regizorul Cristi Puiu fiind recompensat cu Premiul pentru Cel mai bun Regizor în cadrul acestei secţiuni.

"Malmkrog" este o coproducţie România, Serbia, Elveţia, Suedia, Bosnia şi Macedonia de Nord.

Trailer-ul internaţional realizat de distribuitorul oficial Shellac Films este disponibil la acest link

Pagina de Facebook: www.facebook.com/malmkrogbycristipuiu

Cristi Puiu a regizat "Marfa şi banii" (2001), "Moartea Domnului Lăzărescu" (2005), film câştigător al Premiului "Un Certain Regard" la Festivalul Internaţional de la Cannes, "Aurora" (2010), "Sieranevada" (2016), propunerea României la Premiile Oscar. Este considerat deschizătorul de drum al Noului Val în cinematografia românească. A fost distins cu titlul Cavaler al Ordinului Artelor şi Literelor de către ambasadorul Franţei în România, Henri Paul, în anul 2011 şi decorat cu Ordinul de Merit în Grad de Cavaler de statul român în 2006.

Filmul "Malmkrog" beneficiază de susţinerea Centrului Naţional al Cinematografiei, a Institutului Cultural Român şi al Televiziunii Române.