COD PORTOCALIU: 15-06-2021 ora 10 Intre 15 iunie, ora 12:00 – 16 iunie, ora 23:00Fenomene vizate: se va semnala 15 iunie, ora 10:00 – 16 iunie, ora 23:00Fenomene vizate

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Preşedinţia Germană la Consiliul UE are şansă istorică să contribuie la revenirea Republicii Moldova - istorie de succes al Parteneriatului Estic, prin programul ECIPES (Coeziune Europeană prin programe de susţinere pentru cetăţeni, primării şi tineri).

Programul ECIPES, dezvoltat de oameni simpli, pentru oameni simpli, susţinut de personalităţi şi instituţii notorii din UE. Odată ce politicienii iresponsabili au dat dovadă de inconsecvenţă, cetăţenii merită suportul direct al contribuabililor europeni, utilizând platformă online pentru contact direct, fapt ce va impacta cu resimţirea suportului la nivel de cetăţean. Primul Program care ar pune punct situaţiei în care - simpli cetăţeni să fim victime a politicienilor iresponsabili!

IDEP Moldova, s-a adresat în data de 1 iulie către Cancelarul German, Dr. Angela Merkel, care preia preşedinţia la Consiliul UE, cu scopul de a favoriza aprobarea programului ECIPES, program de care vor beneficia 17% din populaţia Republicii Moldova, 50% primării şi 2.000 tineri. Totodată, IDEP Moldova s-a adresat repetat autorităţilor din UE27 cu scopul de a informa despre programul ECIPES, solicitând respectuos facilitarea aprobării programului ECIPES, prin reprezentanţii pe care fiecare ţară a delegat în instituţiile Europene.

IDEP Moldova a propus un program de susţinere tehnică focusat pe cetăţean, primărie şi tineri, viitori antreprenori, care simplu să poată accesa o platformă online, autentificându-se cu semnătura electronica, după o scurtă formare online să poată primi suport UE. Dacă cetăţenii vor avea Europa în casa lor, întreprinderile mici şi localitatea, unde locuiesc cetăţenii, vor resimţi în mod personal beneficiile directe ale susţinerii din partea Uniunii Europene, aceasta va îmbunătăţi esenţial calitatea vieţii oamenilor.

Programul ECIPES îşi propune să sprijine din fondurile europene alocate Moldovei (2021-2022):
1. tinerii între 18-35 de ani pentru a lansa o afacere (în domeniul serviciilor, cu sprijinul de 5 000 de euro, sau pentru producţie, cu sprijinul de 15 000 de euro, din care 12 000 de euro pentru achiziţionarea de echipamente sau utilaje);
2. primăriile moldoveneşti care sunt înfrăţite cu primăriile din UE şi organizează cel puţin o activitate comună pe an, pentru a susţine financiar un singur proiect de dezvoltare locală a cărui valoare totală nu depăşeşte 20 000 de euro, cu maximum 10 000 de euro sprijin financiar al UE;
3. cetăţenii moldoveni, pentru a sprijini financiar reînnoirea electrocasnicelor (frigider, maşină de spălat, TV) la nivel A +++. Sprijinul se ridică la 100 de euro/cetăţean şi poate fi acordat o dată şi cu transmiterea echipamentului folosit. Toate aceste acţiuni susţin obiectivele UE, inclusiv acordul ecologic al UE.

Programul ECIPES a fost dezvoltat nu ca un proiect al unui ONG, deoarece acest lucru ar reduce considerabil potenţialul şi importanţa acestuia, ci ca o iniţiativă strategică a Comisiei Europene pentru Parteneriatul Estic, în primă fază - Republica Moldova, ulterior Ucraina şi Georgia. Prin urmare, întrucât programul ECIPES este concentrat pe beneficiarii direcţi şi coordonat de UE, acesta reprezintă programul care va oferi cea mai stabilă prezenţă şi vizibilitate valorilor UE în Republica Moldova.

După această pandemie: cetăţenii vor rămâne fără muncă, IMM-urile vor fi afectate, municipalităţile şi tinerii se vor confrunta cu provocări foarte mari. Astfel, programul poate contribui la eficientizarea efectului sumelor alocate în cadrul Parteneriatului Estic. Cetăţenii vor avea nevoie de programe de sprijin concrete prin utilizarea tehnologiilor online, pentru a deveni beneficiari direcţi, rapizi, concreţi şi cu impactul necesar - sprijin european în locuinţă, afaceri şi localitatea în care locuiesc cetăţenii. Această platformă dezvoltată de Comisia
Europeană va deveni primul proiect de coeziune între cetăţenii moldoveni şi contribuabilii din UE.

Programul ECIPES, care vine cu următoarele inovaţii, congruente cu cele 6 priorităţi a Comisiei Europene:
- Digitalizare (platforma online - eu4ecipes.eu, care va reduce birocraţia),
- Politică socială (prin reducerea costurilor administrative la maximum 3-5% Monitorizare şi Evaluare),
- Acord Verde European (reducerea consumului de energie electrică), comportamentul de utilizare a aparatelor de uz casnic (aparate eficiente din punct de vedere energetic),
- Diminuarea frustrării cetăţenilor (prin sprijin european în casa cetăţeanului, afacerea cetăţeanului şi localitatea în care locuieşte cetăţeanul),
- Reducerea migraţiei (sprijin pentru tineri pentru a lansa start-up), cu prioritate oferită start-up-urilor ecologice;
- Lupta cu corupţia (în procesul de utilizare a fondurilor UE).

Oamenii au câştigat noi abilităţi digitale! După această criză, vom avea nevoie de programe orientate către cetăţeni! Actuala criză a demonstrat că nu suntem pregătiţi pentru multe schimbări apărute, inclusiv stringenţa adaptării la noua realitate digitală.

Pentru validarea şi consultarea acestui program au fost:
- Prezentat programul ECIPES în cadrul a 60 de întrevederi cu eurodeputaţi;
- Organizată dezbatere în Parlamentul European, cu participarea a peste 60 de invitaţi;
- Întrevederi şi consultări cu Comisia Europeană, Comitetul Regiunilor Europene, Organizaţiile societăţii civile din Moldova şi UE, Think-Tank-uri din Moldova şi UE, Ambasadele Georgiei şi Ucrainei din Bruxelles,
- Înregistrate întrebări individuale scrise de către 3 eurodeputaţi;
- Înregistrate VOX populi pentru susţinerea programului ECIPES de eurodeputaţi din 3 grupuri;
- Organizate întrevederi cu 10 deputaţi din Parlamentul Republicii Moldova şi scrisoare de susţinere;
- 11 eurodeputaţi a înregistrat întrebări scrise către Comisia Europeană (din 6 ţări şi 2 grupuri);
- Obţinută scrisoare de susţinere pentru programul ECIPES de la Cancelaria de Stat a Republicii Moldova.
- În data de 10 iunie 2020, o scrisoare semnată de 9 eurodeputaţi a fost transmisă în atenţia Comisiei Europene pentru a cere validarea programului.
- În data de 22 iunie 2020, o scrisoare semnată de 5 deputaţi din Parlamentul Republicii Moldova a fost transmisă în atenţia Comisiei Europene pentru a cere validarea programului.
- Au fost consultate autorităţile publice locale (peste 150 de primari, aproximativ 16% din numărul total în Moldova http://idep.md/new/2019/11/29/8513/
- 8 Instituţii de învăţământ şi peste 1.000 tineri (2 şcoli, colegii, şcoli profesionale şi 2 universităţi)
http://idep.md/new/2020/03/21/programul-ecipes-a-fost-prezentat-in-perioada-2-11-decembriein-institutii-de-invatamant/
- Cetăţeni simpli care vor fi beneficiari direcţi pentru programul de renovare a echipamentelor de uz casnic http://idep.md/new/2019/11/12/prezentarea-in-atentia-reprezentantilor-autoritatilorpublice-locale-antreprenori-si-tineret-conceptul-programului-ecipes/

Fiecare dintre propunerile obţinute au fost analizate, iar cele realizabile - incluse în conceptul final (v3.0).

AGERPRES nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile conţinute de comunicatele primite şi publicate în fluxul de ştiri sau pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.

Agenţia Naţională de Presă AGERPRES nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii inexacte/false transmise de către emitenţii comunicatelor de presă.

AGERPRES îşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări injurioase, atacuri la persoană şi/sau acuzaţii, încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.