Filme rare din patrimoniul mondial restaurate de marele regizor Martin Scorsese şi Film Foundation se văd la CINEVARA

Bucureşti, iulie 2020. Fundaţia9 anunţă cea de-a doua ediţie CINEVARA, programul proiecţiilor de film în aer liber ce vor avea loc pe toată durata verii (9 iulie - 3 septembrie) în grădina Rezidenţei BRD Scena9 din cartierul Icoanei (I.L.Caragiale 32).

Ediţia din acest an este una cu totul specială, fiind realizată în parteneriat cu Film Foundation, organizaţie înfiinţată de celebrul regizor Martin Scorsese cu scopul de a recupera şi de a conserva patrimoniul cinematografic mondial.

Din board-ul fundaţiei fac parte nume mari de regizori premiaţi şi recunoscuţi în toată lumea ca Alexander Payne, Christopher Nolan, Ang Lee, Kathryn Bigelow, Guillermo del Toro, George Lucas, Paul Thomas Anderson, Sofia Coppola, Steven Spielberg, Spike Lee sau Wes Anderson care, alături de Martin Scorsese, educă noile generaţii de cineaşti şi public în spiritul protejării patrimoniului cultural.

În 2020, Film Foundation împlineşte 30 de ani de activitate, iar Fundaţia9 este onorată să dedice această ediţie a CINEVARA eforturilor considerabile pe care organizaţia americană le-a iniţiat în toţi aceşti ani pentru a restaura peste 850 de filme din întreaga lume.

Pentru al doilea an consecutiv, selecţia filmelor CINEVARA este semnată de către Richard Pena, profesor la School of The Arts, Columbia University şi fost director de programe la Film Society of Lincoln Center din New York, Statele Unite ale Americii.

Programul CINEVARA 2020 este dedicat diversităţii culturale şi problemelor sociale cu care lumea s-a confruntat de-a lungul timpului, cum ar fi condiţia refugiaţilor senegalezi în anii '60 ori sacrificiile pe care o fiică trebuie să le facă pentru a-şi întreţine familia emigrată din Pakistan.

Proiecţiile vor avea loc în fiecare joi, timp de nouă săptămâni, începând cu ora 21.00, cu respectarea tuturor normelor igienico-sanitare impuse de lege. În acest context, vor fi disponibile 30 de locuri pentru fiecare proiecţie. Accesul se va face pe bază de bilet,ce poate fi cumpărat pe platforma EventBook.

Filmele vor fi proiectate după cum urmează:

* 9 iulie // Amintiri despre subdezvoltare (1968), regia Tomas Gutierrez Alea

* 16 iulie // Black Girl(1966), regia Ousmane Sembene

* 23 iulie // Insiang (1976), regia Lino Brocka

* 30 iulie // Vara secetoasă (1963), regia Metin Erksan

* 6 august // Servitoarea (1960), regia Kim Ki-young

* 13 august // Mumia (1969), regia Shadi Abdel Salam

* 20 august // Culoarea rodiei(1968), regia Sergei Parajanov

* 27 august // Touki Bouki (1973), regia Djibril Diop Mambety

* 3 septembrie // Poveste din Taipei (1985), regia Edward Yang

"CINEVARA este unul din programele dezvoltate ca parte a programării artistice anuale a Rezidenţei BRD Scena9 din cartierul Icoanei, centrul nostru cultural care timp de 6 zile pe săptămână propune publicului larg o ofertă culturală extrem de variată: de la dezbateri şi lecturi publice la expoziţii de artă contemporană, audiţii şi întâlniri dedicate muzicii şi sunetului la proiecţii de film şi ateliere pentru copii.

Suntem onoraţi să organizăm această ediţie a CINEVARA ca tribut adus eforturilor făcute de către fundaţia americană Film Foundation în ultimii 30 de ani de a restaura şi recupera filme din cinematografii neglijate. Mai mult ca oricând, recuperarea fizică, dar mai ales simbolică a trecutului este fundamentală în a înţelege mai bine prezentul şi a construi un viitor mai bun.

Mulţumim, de asemenea, partenerului nostru fondator, BRD - Groupe Societe Generale pentru sprijinul şi încrederea permanentă în eforturile noastre de a contribui, sperăm, la o lume mai bună." Anca Drăgoi, Director Executiv, Fundaţia9.

CINEVARA este un program al Fundaţiei9, produs şi găzduit de Rezidenţa BRD Scena9.

Despre Fundaţia9

Fundaţia9, iniţiativă fondată şi finanţată de BRD - Groupe Societe Generale, sprijină noua generaţie de creatori de cultură şi educaţie. Prin programele noastra, investim în tinerii creatori, deschidem cultura către public, cultivăm curiozitatea, spiritul critic şi recuperăm fragmente esenţiale din memoria noastră. Declanşăm dezbateri îndrăzneţe şi explorăm perspective noi asupra lumii contemporane.

Căutăm să aducem împreună artiştii, gânditorii şi publicul larg ca să construim o lume în care curajul, empatia şi solidaritatea să fie mai mult decât nişte hashtag-uri.

Edităm o revistă de jurnalism cultural - Scena9 , lansăm proiecte cu şi despre scena tânără a culturii la Rezidenţa BRD Scena9.