Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Intervenţia ministrului Adrian Oros în cadrul videoconferinţei Consiliului AgriFish

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, a participat în data de 29 iunie 2020 la videoconferinţa miniştrilor agriculturii şi pescuitului din UE, organizată de preşedinţia croată a Consiliului UE. Alături de ministrul Adrian Oros, s-a aflat secretarul de stat Gheorghe Ştefan, care asigură coordonarea sectorului pescuitului.

Pe agenda reuniunii miniştrilor s-au aflat subiecte de interes major precum: evoluţia reformei Politicii Agricole Comune, viitorul PAC post 2020, pescuitul durabil în UE şi posibilităţile de pescuit pentru 2021, stadiul actual al unor propuneri legislative în domeniul agriculturii şi pescuitului inclusiv a regulamentului privind Fondul european pentru pescuit şi afaceri maritime, gestionarea stocurilor de peşte ale UE, stabilirea limitelor şi a cotelor de captură.

Ministrul Adrian Oros a apreciat că s-au făcut progrese importante asupra pachetului de reformă a PAC post-2020 şi a declarat că România se aşteaptă ca pe perioada Preşedinţiei germane să se avanseze suficient la nivel tehnic şi politic pentru stabilirea unui acord asupra textelor finale, în paralel cu agrearea noului Cadru Financiar Multianual, care să asigure o finanţare corespunzătoare fermierilor.

Ministrul Oros a menţionat că "în contextul reformei PAC, ţinând cont de Cadrul Financiar Multianual pentru 2021-2027, consider că perioada de tranziţie trebuie să fie de 2 ani, având în vedere stadiul negocierilor, precum şi al celor două strategii: De la fermă la consumator şi cea privind biodiversitatea".

Referitor la bugetul PAC, ministrul a subliniat că, în ciuda recentei propuneri de îmbunătăţire, acesta se situează totuşi sub nivelul necesar perioadei actuale, în condiţiile creşterii cerinţelor şi obligaţiilor pe care fermierii trebuie să le respecte, derivate atât din noua reformă a PAC, cât şi din ţintele ambiţioase ale celor două strategii.

Cu privire la Organizarea Comună a Pieţei, oficialul a transmis oportunitatea dublării angajamentelor propuse de Comisie de un cadru flexibil adaptat realităţilor şi nevoilor actuale cu care se confruntă producătorii la nivel european. Totodată, ministrul a reiterat necesitatea activării unor mecanisme de sprijin pentru sectoarele cărnii de porc şi de pasăre, puternic afectate de pandemie.

Referitor la adoptarea reformei PAC, ministrul Oros a afirmat că este necesar a se avea în vedere: continuarea convergenţei externe pentru a stabili condiţii de concurenţă echitabile între fermierii europeni, un sistem voluntar de plafonare a plăţilor directe care să permită statelor membre să adopte cea mai adecvată decizie pentru condiţiile lor specifice, continuarea sprijinului cuplat pentru sectoarele care se confruntă cu dificultăţi, menţinerea ajutorului naţional tranzitoriu la 50%.

***

În privinţa sectorului pescuit, secretarul de stat Gheorghe Ştefan a salutat iniţiativa Comisiei Europene şi orientările formulate pentru anul 2021, reiterând poziţia adoptată în reuniunile anterioare, pornind de la considerentul avut în vedere referitor la impactul pescuitului flotei naţionale asupra stocurilor din Marea Neagră, care trebuie evaluat în strânsă corelare cu dimensiunile flotei.

România acţionează la nivel regional în cadrul Comisiei generale pentru pescuit în Marea Mediterană, prin intermediul căreia este fundamentat nivelul anual posibil de exploatat al speciilor, rezultatele cercetărilor prezentate oferind Comisiei fundamentul ştiinţific necesar adoptării recomandărilor şi regulamentelor, care se adresează tuturor statelor riverane Marii Negre. În acest context, secretarul de stat Gheorghe Ştefan a mulţumit Comisiei pentru implicarea deosebită în cadrul grupului de lucru pentru Marea Neagră.

România ca şi Bulgaria consideră că pescarii se confruntă cu dificultăţi, cu atât mai mult cu cât situaţia stocurilor în regiune este determinată în mod deosebit de activităţile de pescuit ale statelor terţe, care nu au aceleaşi obligaţii legate strict de nivelul flotei de pescuit, monitorizarea şi controlul pescuitului, precum cele asumate de statele membre UE, dar şi datorită diferenţelor de reglementare la nivel naţional.

Sub aspectul Regulamentului privind controlul pescuitului, România susţine ca navele sub 10/12 metri să fie exceptate de la depunerea jurnalului de pescuit electronic, iar monitorizarea electronică de la distanţă să se implementeze cu condiţia identificării surselor de finanţare pentru achiziţionarea echipamentelor necesare.

AGERPRES nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile conţinute de comunicatele primite şi publicate în fluxul de ştiri sau pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.

Agenţia Naţională de Presă AGERPRES nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii inexacte/false transmise de către emitenţii comunicatelor de presă.

AGERPRES îşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări injurioase, atacuri la persoană şi/sau acuzaţii, încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.