COD GALBEN: 13-07-2020 ora 10 Intre 13 iulie, ora 10:00 – 13 iulie, ora 20:00Fenomene vizate se va semnala 13 iulie, ora 10:00 – 13 iulie, ora 20:00Fenomene vizate

Meserii.ro
platforma digitală a învăţământului profesional şi tehnic din România

Organizaţia neguvernamentală CivicNet, în parteneriat cu Ministerul Educaţiei şi OMV Petrom, vine în sprijinul elevilor pentru admiterea în învăţământul profesional şi dual cu platforma digitală meserii.ro, care prezintă harta interactivă a învăţământului profesional şi tehnic din România. Este prima platformă digitală care conectează meseriile pregătite în şcolile profesionale cu potenţialul de cerere din piaţa muncii, pe diferite domenii de activitate.

Platforma oferă informaţii utile pentru părinţi şi elevi, dar şi pentru companii, instituţii de învăţământ şi decidenţi. Astfel, elevii de gimnaziu şi părinţii acestora pot afla de pe meserii.ro atât ce şcoli profesionale sau licee tehnologice se află în zona în care locuiesc şi ce calificări au acestea în pregătire, cât şi numărul de firme din domeniul căutat, oferind o idee asupra potenţialului cererii din piaţa muncii pentru o anumită meserie.

Companiile pot afla în ce regiuni găsesc viitori absolvenţi în calificarea de care au nevoie, putând astfel defini mai bine planuri de extindere şi dezvoltare. Instituţiile de învăţământ şi decidenţii pot vedea numărul şi distribuţia companiilor care activează în domeniul de interes, datele de contact ale companiilor relevante (pentru a le propune parteneriate pentru sesiuni de practică sau pentru a primi echipamente şi utilaje în scop didactic) şi pot decide adaptarea programei şi politici publice mai bune.

Ce poţi face pe meserii.ro:
* Vezi toate şcolile profesionale şi liceele tehnologice din ţară. Date actualizate pentru anul şcolar 2019-2020.
* Caută o calificare (de ex. sudor, mecanic, bucătar) şi harta îţi arată câte firme şi câţi salariaţi activează în domeniul respectiv
* Filtrează căutarea după localitate, tipul unităţii de învăţământ (liceu, şcoală profesională, dual), mediul urban/rural, forma de învăţământ (de stat sau privat)

Sprijinul OMV Petrom a constat în finanţarea şi promovarea proiectului. Informaţiile din platformă au la bază datele furnizate de Ministerul Educaţiei Naţionale în ceea ce priveşte cifrele de şcolarizare pentru anul şcolar 2019-2020 şi sunt actualizate anual. Datele privind companiile provin de la Ministerul de Finanţe şi vor fi actualizate anual.

Echipa CivicNet a început dezvoltarea meserii.ro cu scopul de a avea un produs digital uşor de folosit şi util, care să ajute atât societatea civilă, cât şi instituţiile statului.

"Am crezut într-un proiect în care sectoarele public, civic şi privat colaborează pentru prima dată în crearea unui instrument digital de vizualizare de date deschise (open data). Ne bucurăm că noi, CivicNet, alături de partenerii noştri, avem oportunitatea de a contribui la producerea unei schimbări pozitive în zona educaţiei, prin digitalizare. Am pus întotdeauna oamenii şi nevoia de informare a acestora pe primul loc. Facem toate eforturile tehnice necesare pentru a asigura disponibilitatea platformei şi pentru a aduce date şi informaţii utile şi de interes." spune Ionuţ Popa, coordonatorul proiectului.

Ajută-ne să continuăm munca începută. Fiecare donaţie sau sponsorizare contribuie activ la dezvoltarea continuă a acestei platforme gratuite pentru elevi, părinţi, profesori, companii şi instituţii ale statului.

Susţine meserii.ro la https://civicnet.ro/#donate