Precizări de presă

Ministerul Afacerilor Externe, prin Consulatul General al României la Munchen, s-a autosesizat în urma informaţiilor apărute în mass-media din Germania, referitoare la depistarea unor cazuri de infecţie cu virusul Covid-19 în rândul mai multor lucrători ai unei companii de prelucrare a cărnii din localitatea Straubing-Bogen, landul Bavaria. Consulatul General al României la Munchen a întreprins demersuri pe lângă autorităţile locale şi compania angajatoare, în regim de urgenţă, pentru a verifica dacă printre persoanele testate pozitiv se regăsesc şi cetăţeni români.

Potrivit datelor obţinute de către oficiul consular de la autorităţile locale, un cetăţean român, depistat pozitiv cu Covid-19, este internat într-o unitate medicală, starea sa de sănătate fiind bună la acest moment. Totodată, MAE menţionează că un număr de 41 de cetăţeni români care îşi desfăşoară activitatea la această companie au fost testaţi pozitiv cu virusul Covid-19, majoritatea fiind asimptomatici sau cu simptome uşoare. O parte dintre aceştia au ieşit din autoizolare, ca urmare a finalizării perioadei de 14 zile pentru care a fost dispusă această măsură.

MAE precizează că la nivelul Consulatului General al României la Munchen nu au fost recepţionate solicitări de asistenţă consulară din partea cetăţenilor români care îşi desfăşoară activitatea la această companie.

Consulatul General al României la Munchen menţine legătura atât cu autorităţile locale, cât şi cu reprezentanţii companiei, fiind pregătit să acorde asistenţa consulară necesară, în limita competenţelor legale.

În context, MAE reiterează că misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României din străinătate tratează cu prioritate orice solicitare de sprijin din partea cetăţenilor români şi întreprind demersuri pentru soluţionarea fiecărei situaţii, în măsura posibilului, în contextul limitărilor impuse de pandemia de COVID-19. De asemenea, MAE recomandă cetăţenilor români care se află în străinătate şi se confruntă cu situaţii dificile, inclusiv cazuri în care drepturile acestora nu sunt respectate, să contacteze misiunea diplomatică sau oficiul consular cel mai apropiat.

Cetăţenii români care se află în Republica Federală Germania şi care au nevoie de asistenţă consulară pot contacta:
- Ambasada României la Berlin la următoarele numere de telefon: + 49 30 21239555; +49 30 21239514; +49 30 21239516; +49 160 157 9938 (telefon de urgenţă);
- sau unul dintre oficiile consulare ale României din Germania:
- Consulatul General al României la Bonn: +49 228 68 38 135; +49 228 68 38 211; +49 228 68 38 244; +49 228 68 38 254; +49 (0)1735757585 (telefon de urgenţă);
- Consulatul General al României la Munchen: 0049 (0)1631927011; 0049 (0)1602087789;
- Consulatul General al României la Stuttgart: (00 49) (0) 711 664 86 11; (00 49) (0) 711 664 86 12; (00 49) (0) 711 664 86 13; (00 49) (0) 711 664 86 14; (00 49) (0) 711 664 86 15, (0049) (0) 1716813450 (telefon de urgenţă).

MAE reiterează recomandarea fermă adresată cetăţenilor români de a se informa temeinic anterior deplasării în străinătate, iar în cazul deplasării în scopul desfăşurării de activităţi profesionale, să consulte inclusiv informaţiile publicate pe paginile de internet ale misiunii diplomatice şi/sau ale oficiilor consulare din statul de destinaţie şi să acorde atenţie sporită prevederilor contractelor de muncă ce ar urma să fie încheiate, în special în condiţiile specifice impuse de actuala criză COVID-19.