Marius Paşcan, preşedinte executiv al PMP: "Io napot kivanok, domnule Preşedinte, de Ziua Trianonului"

Partidul Mişcarea Populară consideră că decizia Preşedintelui Klaus Iohannis de a contesta la Curtea Constituţională Legea adoptată de Parlament privind Ziua Tratatului de la Trianon este o mişcare politică fatalistă, în contextul încercărilor din ultima perioadă a unor politicieni de a mistifica istoria naţională, a iniţiativelor de enclavizare a României şi a programului masiv de investiţii ale Ungariei în Transilvania.

"Io napot kivanok, domnule Preşedinte, de Ziua Trianonului. Din păcate, aţi ratat ieri şansa de a marca, printr-o declaraţie publică, însemnătatea Tratatului de pace de la Trianon, prin care a fost recunoscută Unirea Transilvaniei şi a părţii răsăritene a Banatului cu România. Mai mult, astăzi aţi luat decizia de a contesta la CCR legea adoptată de Parlament privind Ziua Tratatului de la Trianon. Considerăm că aceasta este o eroare gravă în contextul încercărilor din ultima perioadă a unor politicieni de a mistifica istoria naţională, a iniţiativelor de enclavizare a României şi a programului masiv de investiţii ale Ungariei în Transilvania, contrare normativelor Uniunii Europene. Din principiu, istoria României şi evenimentele sale fundamentale nu au nevoie, pentru a fi aniversate în baza unei legi, de definirea clară a interesului social general vizat. Să ne aşteptăm oare ca, prin similitudine, să atacaţi la CCR şi Ziua Naţională a României? Oare Ziua iei, promovată tot prin lege, are un interes social mai larg, mai bine definit decât Ziua Trianonului? De ce nimeni nu a contestat la CCR zilele minorităţilor naţionale, care au la bază tot evenimente istorice semnificative?", întreabă deputatul Marius Paşcan, preşedintele executiv al PMP.

În acelaşi timp, PMP critică eliminarea, din programa pentru proba de istorie a examenul de bacalaureat, a unor evenimente definitorii pentru statul român modern. "Am aflat stupefiat că, pentru examenul de bacalaureat la disciplina istorie, au fost excluse din programa de examinare, pe care trebuie să o asimileze elevii, tocmai capitolele referitoare la Primul război mondial, Marea Unire din 1 Decembrie 1918, semnificaţia Tratatului de la Trianon, adică toate aspectele fundamentale ale istoriei privitoare la configurarea României Mari şi a statului român modern. Această decizie mi se pare inadmisibilă", a mai afirmat Marius Paşcan.

PMP consideră că, în politică, există o linie roşie, care nu trebuie încălcată, cea a respectului faţă de adevărul istoric şi faţă de valorile definitorii ale naţiunii române. "Unii ar vrea să şteargă istoria românilor, să o excludă din memoria generaţiilor viitoare, să o facă pierdută sau în cel mai bun caz mistificată în detrimentul realităţii. Tot istoria a arătat însă că acest lucru nu este posibil", a mai spus Preşedintele Executiv al PMP după ce Klaus Iohannis a contestat la CCR legea adoptată de Parlament privind Ziua Tratatului de la Trianon.