Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

ACŢIUNE PENTRU PREVENIREA ŞI COMBATEREA DELICTELOR SILVICE DESFĂSURATÂ DE POLIŢIŞTI

Peste 100 de poliţişti din cadrul IPJ Suceava - Serviciul Ordine Publică - Biroul Combaterea Delictelor Silvice şi din cadrul subunităţilor şi secţiilor rurale de poliţie au desfăşurat în perioada 14 - 22.05.2020 o amplă acţiune de prevenire şi combatere a delictelor silvice, fiind efectuate controale şi verificări atât în fondul forestier, la unităţile economice de debitere şi prelucrare material lemnos dar şi pe drumurile publice pentru indetificarea transporturilor ilegale de lemn.

Conform Planului de acţiune "Scutul Pădurii 2020" poliţiştii din cadrul IPJ Suceava, în cooperare cu specialiştii silvici delegaţi ai Gărzii Forestiere Suceava, au acţionat în sistem integrat pentru prevenirea şi combaterea activităţilor ilegale din domeniul circulaţiei, depozitării prelucrării şi comercializării materialului lemnos.

În cadrul acţiunii au fost efectuate 51 de controale din care: pe linia provenienţei, prelucrării, depozitării şi valorificării materialului lemnos - 2, pe drumuri publice - 39, în fondul forestier - 2, în pieţe, altele - 8. În urma efectuării controalelor au fost constatate 9 infracţiuni, toate la regimul silvic şi au fost aplicate 38 de sancţiuni contravenţionale în valoare de 53900 lei, din care: la Legea nr. 171/2010 - 18 în valoare de 46.000 lei; la alte acte normative - 20, în valoare de 7900 lei.

Totodată, au fost confiscaţi aproape 300 m.c. material lemnos în valoare de peste 50.000 lei.

Exemple:

În perioada 14-15.05.2020, lucrători din cadrul IPJ Suceava, în cooperare cu specialiştii silvici din cadrul G.F. Suceava, au efectuat o verificare pe linia respectării regimului silvic la o societate din com. Vatra Moldoviţei, administrată de un bărbat de 29 de ani. În cadrul activităţii au fost aplicate de 3 sancţiuni contravenţionale prev. de L.171/2010 în valoare totală de 17000 lei pentru încălcarea normelor referitoare la exploatarea şi livrarea materialului lemnos iar ca măsură complementară s-a dispus confiscarea cantităţii de 58,36 mc în valoare de 9862 lei.

În perioada 15-19.05.2020, s-a efectuat o verificare pe linia respectării regimului silvic la o societate din com. Cornu Luncii, administrată de un bărbat de 33 de ani. În cadrul activităţii au fost aplicate 5 sancţiuni contravenţionale prev. de L.171/2010 în valoare totală de 12.000 lei pentru încălcarea normelor referitoare la exploatarea şi livrarea materialului lemnos iar ca măsură complementară s-a dispus confiscarea cantităţii de 130,7 mc în valoare de 22480,4 lei.

La 22.05.2020, ora 07.47, în cadrul activităţilor dispuse în cadrul planului propriu de măsuri al Poliţiei Municipiului Rădăuţi pentru prevenirea şi combaterea tăierilor ilegale de arbori din păduri, a faptelor ilicite asociate din circulaţia, depozitarea, prelucrarea primară şi comercializarea materialului lemnos, pe raza com. Suceviţa, echipajul de poliţie din cadrul SPR 3 Marginea, a oprit pentru control autoutilitara condusă de un bărbat de 47 ani, din com. Marginea, autoutilitară ce transporta material lemnos, respectiv lemn foc molid, fără a deţine aviz de însoţire pentru materialul lemnos transportat.

A fost condus la punctul de descărcare "Atelier Împletituri" Marginea, unde personalul silvic din cadrul OS Marginea a procedat la inventarierea încărcăturii de material lemnos. Astfel, s-a constatat că în auto se afla cantitatea totală de 3,25 m.c. lemn foc molid, în valoare de 347, 75 lei.

Şoferul a fost sancţionat contravenţional conform prevederilor art. 19, alin. (1), lit. b) din Lg. 171/2010 M, iar cantitatea de 3, 25 mc lemn foc molid în valoare de 347, 75 lei, a fost confiscată şi predată în custodie OS Marginea.

La 22.05.2020, ora 03.45, poliţiştii din cadrul SPR 1 Vadu Moldovei, acţionând în vederea valorificării unor informaţii privind ilegalitatea unor transporturi de material lemnos, au oprit în trafic pentru control, ansamblul rutier condus de către un bărbat de 29 ani, din com. Mălini, fiind încărcat, potrivit avizului de însoţire cu cherestea molid în volum de 37,36 m3.

Întrucât existau indicii temeinice cu privire la disproporţia vădită dintre volumul de cherestea specificat în avizul de însoţire şi cea existentă încărcată în fapt în mijlocul de transport s-a solicitat sprijinul lucrătorilor silvici din cadrul OS Fălticeni. Aceştia au procedat la inventarierea cherestelei din mijlocul de transport identificând un volum total de 53,45 m3, respectiv cu 16.09 m3 în plus faţă de menţiunea din aviz. În temeiul art. 19. alin. 2 lit. c) din L171/2010 s-a dispus sancţionarea contravenţională cu amendă în sumă de 6.000 lei şi confiscarea fizică a cantităţi de 16,09 m3 cherestea răşinoase în valoare de 11.568,71 lei. Tot la data de 22.05.2020 s-au continuat verificările privind transportul de material lemnos efectuat la data de 13.05.2020, de ansamblul auto depistat de poliţiştii din cadrul Secţiei 11 Poliţie Rurală Pojorâta.La 22.05.2020, în urma solicitării înaintate către Serviciul de Ordine Publică din cadrul I.P.J Suceava, la sediul societăţii comerciale din Sadova de unde a plecat transportul de lemn, a fost efectuat un control împreună cu specialiştii Gărzii Forestiere Suceava, în urma căruia persoana juridică a fost sancţionată contravenţional cu amendă în cuantum de 10.000 lei conform art.19 alin.1 lit.b, art.22 alin.6 şi alin.7, toate din Legea 171/2010. Totodată, s-a procedat la confiscarea cantităţii de 9,08mc lemn de lucru în valoare de 1.561,7 lei.

AGERPRES nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile conţinute de comunicatele primite şi publicate în fluxul de ştiri sau pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.

Agenţia Naţională de Presă AGERPRES nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii inexacte/false transmise de către emitenţii comunicatelor de presă.

AGERPRES îşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări injurioase, atacuri la persoană şi/sau acuzaţii, încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.