COD GALBEN: 03-06-2020 ora 13 Intre 13:50 si 15:00 se va semnala grindină de mici dimensiuni, descărcări electrice, averse ce vor cumula 15-20 l/mp in Județul Caraş-Severin, Județul Caraş-Severin, Județul Arad, Județul Timiş, Județul Hunedoara; COD GALBEN: 03-06-2020 ora 13 Intre 13:45 si 15:30 se va semnala local - grindină de mici dimenisiuni și descărcări electrice in Județul Maramureş, Județul Sălaj, Județul Satu Mare; COD GALBEN: 03-06-2020 ora 13 Intre 13:30 si 14:30 se va semnala grindină de mici dimensiuni, descărcări electrice, averse ce vor cumula 15-20 l/mp in Județul Arad, Județul Bihor, Județul Bihor; COD GALBEN: 03-06-2020 ora 13 Intre 13:20 si 14:30 se va semnala grindină de mici dimensiuni și intensificări de scurtă durată ale vântului, in Județul Botoşani, Județul Iaşi;

100 de ani de la prima expoziţie filatelică a României Mari

În urmă cu 100 de ani, la 23-24 mai 1920, în Palatul Lloyd, în actuala Sală a Senatului Universităţii Politehnica Timişoara, a fost organizată prima expoziţie filatelică din România Mare. Din catalogul expoziţiei reiese că aceasta a fost patronată de Stan Vidrighin, pe atunci primar, iar ulterior rector al Politehnicii timişorene.

Chiar dacă actuala situaţie nu permite organizarea unui eveniment pe măsura importanţei Centenarului primei expoziţii filatelice din România Mare, Universitatea Politehnica Timişoara, Romfilatelia şi Asociaţia Filatelică Timişoara au ţinut să marcheze acest moment măcar în mediul virtual. De îndată de condiţiile o vor permite, UPT va organiza, în Sala Senatului, o expoziţie care să amintească acel moment important în istoria oraşului şi a pasionaţilor de filatelie din întreaga ţară.

După cum reiese din catalogul acelei prime expoziţii, aceasta a fost patronată de Stan Vidrighin, primul primar al Timişoarei sub administraţie românească, şi Henrik Baader - senator, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a Timişoarei. La eveniment au participat 32 de expozanţi din Timişoara şi împrejurimi, care au prezentat 53 de exponate din colecţiile proprii.

Ziarul "Temesvarer Zeitung" relata, la vremea respectivă, că "În vitrine lungi şi mari au fost expuse nenumărate colecţii, precum şi exemplare deosebite din colecţii. Pe pereţi erau tablouri mari cu cele mai interesante timbre şi în aşa fel concepute că erau foarte estetice. În colţurile sălii au fost expuse opere de artă, tablouri, vase, antichităţi... etc."

A fost, practic, prima mare expoziţie filatelică de sine-stătătoare organizată în România, pentru care există documente concrete şi un catalog de expoziţie. Evenimentul s-a bucurat de o participare valoroasă, ea reprezentând prima zvâcnire spre filatelia europeană. Rolul propagandistic al expoziţiei, pentru toţi filateliştii din România, a fost semnificativ, reflectat şi prin organizarea, după doar 3 ani, tot la Timişoara, a primei expoziţii filatelice naţionale şi a primului Congres al Filateliştilor din România.

Centenarul primei expoziţii filatelice a României Mari este reflectat şi printr-un întreg poştal realizat de Romfilatelia SA, în parteneriat cu Universitatea Politehnica Timişoara, având ca imagine Sala Senatului, în timp ce timbrul produsului filatelic poartă imaginea lui Stan Vidrighin.

Pentru celebrarea aceluiaşi eveniment, Asociaţia Filatelică Timişoara a realizat un plic cu imaginea Palatului Lloyd şi o ştampilă specială dedicată Centenarului primei expoziţii filatelice a României Mari.

Tot în acest an, în 18 februarie 2020, Romfilatelia a lansat la Timişoara, în Auditorium-ul Centrului de Conferinţe al UPT, o emisiune filatelică cu tema "Universitatea Politehnica Timişoara, un secol de educaţie şi inovaţie". Emisiunea de mărci poştale conţine un întreg poştal, un timbru, o coliţă dantelată, şi un plic "Prima zi", ce marchează Centenarul primei instituţii de învăţământ superior din vestul ţării. Toate acestea vor fi reunite în cadrul unei expoziţii ce va fi organizată, atunci când condiţiile vor permite, în Sala Senatului Universităţii Politehnica Timişoara.