Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă la nivel naţional prin precizările formulate de Comandantul Acţiunii Dr. Secretar de Stat, Raed Arafat, aduce clarificări în ceea ce priveşte considerarea zonei metropolitane, în contextul măsurilor care se aplică pe durata stării de alertă.

Astfel, se comunică faptul că se ia în considerare teritoriul administrativ al municipiilor, precum şi o zonă de 30 km ca perimetru în jurul acestor unităţi administrative teritoriale, dar nu mai mult de limita judeţului.

Prin urmare, s-a identificat aria perimetrală de 30 de km aferentă limitei municipiului Bistriţa, pentru a se stabili clar unde au nevoie cetăţenii judeţului de declaraţii pe propria răspundere.

Nu s-au încadrat în aria perimetrală următoarele localităţi: Lunca Ilvei, Romuli şi Şanţ.

Vă reamintim că în conformitate cu H.G. 394/2020 "Se instituie interdicţia deplasării persoanelor în afara localităţii/zonei metropolitane, cu următoarele excepţii:

a) deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuinţă/gospodărie şi locul/locurile de desfăşurare a activităţii profesionale şi înapoi;

b) deplasarea în scop umanitar sau de voluntariat;

c) deplasarea pentru realizarea de activităţi agricole;

d) deplasarea pentru comercializarea de produse agroalimentare de către producătorii agricoli;

e) deplasarea pentru îngrijirea sau administrarea unei proprietăţi din altă localitate sau eliberarea de documente necesare pentru obţinerea unor drepturi;

f) deplasarea pentru participarea la programe sau proceduri medicale;

g) deplasarea din alte motive justificate, precum îngrijirea/însoţirea copiilor/membrilor de familie, îngrijirea unei/unui rude/afin sau persoană aflată în întreţinere, asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi, decesul unui membru de familie;

h) deplasarea pentru asistenţă medicală care nu poate fi amânată şi nici realizată de la distanţă;

i) deplasarea pentru activităţi recreative sau sportive individuale desfăşurate în aer liber, respectiv ciclism, drumeţie, alergare, canotaj, alpinism, vânătoare, pescuit sau alte activităţi recreative şi sportive desfăşurate în aer liber stabilite prin ordin comun al ministrului sănătăţii şi al ministrului tineretului şi sportului sau al ministrului mediului, apelor şi pădurilor, după caz;

j) deplasarea pentru participarea la evenimente familiale;

k) deplasarea pentru achiziţia, service-ul, efectuarea ITP sau alte operaţiuni de întreţinere a vehiculelor, activităţi care nu pot fi efectuate în localitatea de domiciliu;

l) deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesităţile persoanelor şi animalelor de companie/domestice, precum şi bunuri necesare desfăşurării activităţii profesionale, care nu se pot achiziţiona din localitatea de domiciliu/reşedinţă.