COD GALBEN: 03-06-2020 ora 13 Intre 13:50 si 15:00 se va semnala grindină de mici dimensiuni, descărcări electrice, averse ce vor cumula 15-20 l/mp in Județul Caraş-Severin, Județul Caraş-Severin, Județul Arad, Județul Timiş, Județul Hunedoara; COD GALBEN: 03-06-2020 ora 13 Intre 13:45 si 15:30 se va semnala local - grindină de mici dimenisiuni și descărcări electrice in Județul Maramureş, Județul Sălaj, Județul Satu Mare; COD GALBEN: 03-06-2020 ora 13 Intre 13:30 si 14:30 se va semnala grindină de mici dimensiuni, descărcări electrice, averse ce vor cumula 15-20 l/mp in Județul Arad, Județul Bihor, Județul Bihor; COD GALBEN: 03-06-2020 ora 13 Intre 13:20 si 14:30 se va semnala grindină de mici dimensiuni și intensificări de scurtă durată ale vântului, in Județul Botoşani, Județul Iaşi;

Rachete antigrindină, lansate din Poligonul Capu Midia

În ultimele două zile, în Poligonul de trageri de la Capu Midia au fost executate teste cu peste 40 de rachete de tip RAG 96 care combat formaţiunile noroase ce pot provoca grindina.

Acest tip de rachetă pleacă de pe rampă cu viteza de 20 de m/s şi ajunge la o viteză maximă de 600 de m/s.

"Am cronometrat plecarea de pe rampă, am urmărit traiectoria rachetei şi am cronometrat, în acelaşi timp timpul până la autodistrugerea ei, la circa 4000 de metri altitudine", a spus Dănuţ Ion, inginer-şef de producţie în cadrul Electromecanica Ploieşti S.A., societatea care produce acest tip de rachete pentru Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Totodată, în poligon au fost făcute testări experimentale şi cu alt tip de rachete care pot fi trase la altitudini joase şi care stimulează precipitaţiile.

Pe întreaga perioadă a desfăşurării activităţilor, militari din cadrul Centrului Naţional de Instruire pentru Apărare Antiaeriană au asigurat siguranţa perimetrului în care au fost executate operaţiunile şi au asistat la buna desfăşurare a testărilor.

Lt. Anca Medrea, ofiţer cu informarea şi relaţiile publice al C.N.I.Ap.AA.