Prefectul Stelian Dolha a participat astăzi, 21 mai a.c., la o şedinţă consultativă cu reprezentanţi ai mediului de afaceri din judeţul Bistriţa-Năsăud, pe tema problemelor întâmpinate pe fondul crizei pandemiei, prima dintr-o serie de astfel de întâlniri. Reuniunea de lucru a fost organizată în colaborare cu Camera de Comerţ şi Industrie Bistriţa-Năsăud şi a avut loc la sediul Instituţiei Prefectului Bistriţa-Năsăud, cu respectarea condiţiilor de distanţare socială. Invitaţii de astăzi au fost: Alexandru Stânean - director general Teraplast SA, Gavril Mureşan - CEO Electroplast Bistriţa, Ioan Repede - director general Rombat SA, Gheorghe Cenuşă - director general Comelf SA, Virginia Farcaş - administrator Silvania International SRL şi Traian Larionesi, administrator Frasinul SRL.

Cei prezenţi au apreciat că măsurile iniţiate prin intermediul stării de urgenţă, pentru gestionarea pandemiei şi a consecinţelor acesteia au fost benefice pentru limitarea răspândirii coronavirusului şi că au remarcat o abordare pro economie din partea Guvernului pe tot parcursul crizei epidemice. Reprezentanţii mediului de afaceri au apreciat că măsura şomajului tehnic s-a dovedit o gură de oxigen pentru multe companii care nu au fost puse în situaţia de a-şi concedia angajaţii. Discuţiile s-au concentrat inclusiv pe nevoia de identificare a oportunităţilor economice pentru România în perioada imediat următoare. Majoritatea participanţilor au fost de părere că această criză, pe lângă efectele negative, poate constitui un moment prielnic pentru elaborarea unui proiect de ţară curajos şi pentru resetarea ramurilor economice de bază.

Printre alte subiecte aduse în discuţie de reprezentanţii companiilor prezente la discuţii amintim: necesitatea propunerii şi adoptării unor proiecte legislative în favoarea produselor româneşti, nevoia investiţiilor în sectoarele de infrastructură, oportunitatea mutării capacităţilor de producţie dinspre China spre Europa, şi mai ales spre estul Europei, nevoia întăririi mecanismului de ajutor de stat pentru mediul de afaceri, o colaborare mai strânsă între mediul economic, social şi academic pentru elaborarea unor strategii realiste, nevoia de îmbunătăţire a programului IMM Invest şi implementarea unui program similar pentru firmele mari (pe care deja Guvernul îl creionează), reindustrializarea României, flexibilizarea unor reguli pentru proiectele cu fonduri europene etc.

Vineri, 22 mai este programată o nouă reuniune la Instituţia Prefectului, la care sunt invitaţi alţi reprezentanţi ai mediului de afaceri din Bistriţa-Năsăud. Precizăm că a fost necesară împărţirea invitaţilor pe mai multe serii pentru a putea respecta condiţiile impuse pentru reuniuni de reglementările stării de alertă.