INFORMAŢIE DE PRESĂ privind actele normative adoptate în cadrul şedinţei Guvernului României din 21 mai 2020

I. ORDONANŢE DE URGENŢĂ

1. ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ pentru abrogarea Legii nr. 207/ 2016 privind reglementarea marketingului înlocuitorilor laptelui matern
2. ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ pentru completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 64/2007 privind datoria publică
3. ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ pentru modificarea şi completarea Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011
4. ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ privind modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 3/2015 pentru aprobarea schemelor de plăţi care se aplică în agricultură în perioada 2015-2020 şi pentru modificarea art. 2 din Legea nr. 36/1991 privind societăţile agricole şi alte forme de asociere în agricultură
5. ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 81/2019 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 115/2011 privind stabilirea cadrului instituţional şi autorizarea Guvernului, prin Ministerul Finanţelor Publice, de a scoate la licitaţie certificatele de emisii de gaze cu efect de seră atribuite României la nivelul Uniunii Europene, precum şi pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat privind sprijinirea întreprinderilor din sectoarele şi subsectoarele expuse unui risc important de relocare ca urmare a transferului costului emisiilor de gaze cu efect de seră în preţul energiei electrice
6. ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul sănătăţii
7. ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ privind acordarea de către Ministerul Sănătăţii, prin direcţiile de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti, către autorităţile publice locale a necesarului de măşti de protecţie pentru familiile şi persoanele defavorizate de pe raza unităţilor administrativ teritoriale, precum şi pentru suplimentarea bugetului Ministerului Sănătăţii, din Fondul de rezervă bugetară aflat la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2020
8. ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice şi pentru stabilirea unor măsuri în domeniul circulaţiei pe drumurile publice în contextul pandemiei de COVID-19
9. ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ pentru stabilirea unor măsuri necesare în vederea implementării Programului operaţional Ajutorarea persoanelor defavorizate - POAD
10. ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ privind instituirea unor măsuri, precum şi a unui sprijin financiar, pentru pregătirea portofoliului de proiecte în domenii strategice considerate prioritare pentru perioada de programare 2021-2027, destinat finanţării prin Programul Operaţional Asistenţă Tehnică 2014-2020, POAT 2014-2020, şi Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020, POIM
11. ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ pentru aprobarea acordării unui stimulent de risc pentru personalul centrelor rezidenţiale de îngrijire şi asistenţă a persoanelor vârstnice, centrelor rezidenţiale pentru copii şi adulţi cu şi fără dizabilităţi, precum şi alte categorii vulnerabile izolate preventiv la locul de muncă pe perioada stării de urgenţă

II. HOTĂRÂRI

1. HOTĂRÂRE pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiţii "Realizare infrastructură necesară Comandamentului Corpului Multinaţional de Sud-Est în cazarma 562 Sibiu"
2. HOTĂRÂRE pentru aprobarea Protocolului Sesiunii a XI-a a Împuterniciţilor, semnat la Suceava, România, la 12 decembrie 2019, pentru aplicarea Acordului între Guvernul României şi Guvernul Ucrainei privind cooperarea în domeniul gospodăririi apelor de frontieră, semnat la Galaţi, la 30 septembrie 1997
3. HOTĂRÂRE privind aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli pe anul 2020 pentru Societatea "IOR" S.A., aflată sub autoritatea Ministerului Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri
4. HOTĂRÂRE privind declanşarea procedurilor de expropriere a tuturor imobilelor proprietate privată care constituie coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes naţional "Autostrada de centură Bucureşti, sector Centura Nord km 0+000 - km 52+770", pe raza localităţilor Afumaţi, Corbeanca, Dragomireşti Vale şi Glina, din judeţul Ilfov şi Joiţa, din judeţul Giurgiu
5. HOTĂRÂRE privind aprobarea scoaterii din rezervele de stat a unor cantităţi de produse şi acordarea acestora ca ajutoare umanitare interne de urgenţă, cu titlu gratuit, pentru protecţia populaţiei afectate de fenomene naturale de risc produse în localitatea Azuga, din judeţul Prahova
6. HOTĂRÂRE privind aprobarea scoaterii din rezervele de stat a unor cantităţi de produse şi acordarea acestora, cu titlu gratuit, Serviciului de Protecţie şi Pază
7. HOTĂRÂRE privind autorizarea Ministerului Culturii de a accepta o donaţie cu sarcini în favoarea statului român
8. HOTĂRÂRE privind actualizarea denumirii, valorii de inventar şi a descrierii tehnice, după caz, a unor bunuri imobile aflate în domeniul public al statului şi în administrarea Institutului Naţional de Cercetare - Dezvoltare pentru Biologie şi Nutriţie Animală - IBNA Baloteşti, precum şi trecerea unor bunuri aflate în administrarea Institutului Naţional de Cercetare - Dezvoltare pentru Biologie şi Nutriţie Animală - IBNA Baloteşti, din domeniul public al statului în domeniul privat al statului, în vederea scoaterii din funcţiune şi valorificării sau casării, după caz, în condiţiile legii
9. HOTĂRÂRE privind modificarea datelor de identificare şi actualizarea valorilor de inventar ale unor bunuri aflate în domeniul public al statului şi în administrarea Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură şi a centrelor judeţene din subordinea acesteia
10. HOTĂRÂRE pentru reaprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiţii "Locuinţe pentru tineri, destinate închirierii, judeţul Dâmboviţa, municipiul Târgovişte, Zona Sagricom, str. Silviu Stănculescu, etapa II"
11. HOTĂRÂRE privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiţii "Dezvoltarea facilităţilor de pregătire necesară gestionării situaţiilor de urgenţă în domeniul CBRNe, generate de acte de rea-voinţă"
12. HOTĂRÂRE privind recunoaşterea Asociaţiei Constructorilor de Automobile din România - ACAROM ca fiind de utilitate publică
13. HOTĂRÂRE privind încetarea exercitării, cu caracter temporar, prin detaşare în condiţiile legii, a funcţiei publice de subprefect al judeţului Galaţi de către domnul Manoliu Mihai
14. HOTĂRÂRE privind aplicarea mobilităţii pentru domnul Cojanu Gheorghe din funcţia publică de inspector guvernamental în funcţia publică de prefect al municipiului Bucureşti
15. HOTĂRÂRE privind exercitarea, cu caracter temporar, în condiţiile legii, a funcţiei publice de subprefect al judeţului Călăraşi de către domnul Stan Ion
16. HOTĂRÂRE privind exercitarea, cu caracter temporar, în condiţiile legii, a funcţiei publice de subprefect al judeţului Ialomiţa de către doamna Ionescu Tudoriţa
17. HOTĂRÂRE privind exercitarea, cu caracter temporar, în condiţiile legii, a funcţiei publice de subprefect al judeţului Iaşi de către doamna Gîrjan Adina
18. HOTĂRÂRE privind exercitarea, cu caracter temporar, în condiţiile legii, a funcţiei publice de subprefect al judeţului Ilfov de către domnul Scutelnicu Andrei
19. HOTĂRÂRE privind exercitarea, cu caracter temporar, în condiţiile legii, a funcţiei publice de subprefect al judeţului Olt de către domnul Olteanu Octavian

III. MEMORANDUMURI

1. MEMORANDUM cu tema: Aprobarea negocierii şi semnării Acordului între Ministerul Educaţiei şi Cercetării din România şi Ministerul Educaţiei din Republica Populară Chineză privind recunoaşterea reciprocă a diplomelor şi certificatelor din învăţământul superior
2. MEMORANDUM cu tema: Înfiinţarea Grupului de Lucru 5G pentru identificarea măsurilor strategice şi tehnice cheie din setul de instrumente al UE pentru atenuarea eficace a riscurilor şi asigurarea securităţii reţelelor 5G necesare a fi implementate de România, respectiv pentru elaborarea raportului privind punerea în aplicare a acestora la nivel naţional
3. MEMORANDUM cu tema: Utilizarea creditelor de angajament şi creditelor bugetare reţinute în proporţie de 10% din bugetul Serviciului de Informaţii Externe la titlul 71 - Active nefinanciare
4. MEMORANDUM cu tema: Amendament formulat de Ministerul Finanţelor Publice cu privire la proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.1/2020 privind unele măsuri fiscal-bugetare şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative (L1/2020, Plx14/2020)
5. MEMORANDUM cu tema: Finalizarea Planului National Integrat in domeniul Energiei şi Schimbărilor Climatice 2021-2030 şi a Strategiei Energetice a României 2020-2030, cu perspectiva anului 2050

IV. PUNCTE DE VEDERE

1. PUNCTE DE VEDERE ale Guvernului referitoare la 14 propuneri legislative
2. PUNCT DE VEDERE al Guvernului referitor la propunerea legislativă privind instituirea Ordinului Meritul pentru Promovarea Drepturilor Omului şi Angajament Social (Bp.262/2020)
3. PUNCT DE VEDERE al Guvernului cu privire la propunere legislativă privind unele măsuri în domeniul fondurilor nerambursabile europene (Bp.91/2020)