* Universităƒţi, oameni de afaceri, ONG-uri şi voluntari se unesc pentru a atrage atenţia autorităţilor române faţă de nevoia imediată de acces la informaţii a comunităƒţii internaţionale din România

* Marţi, 19 mai 2020, Sibiu

O coaliţie civică formată din reprezentanţi ai mediului de afaceri, cel universitar, non-profit, şi mediatic vine să susţină dreptul cetăƒţenilor străƒini aflaţi pe perioada pandemiei COVID-19 în România la un acces responsabil şi transparent al informaţiilor.

Printr-o scrisoare deschisă adresată autorităƒţilor române cu competenţe în acest domeniu, grupul format din 26 de reprezentanţi şi organizaţii doreşte să semnaleze lipsa unui cadru bine-structurat şi strategic de comunicare cu sutele de mii de străƒini aflaţi pe teritoriul României de la începutul crizei pandemice şi a decretăƒrii stăƒrii de urgenţăƒ, transformată ulterior în stare de alertăƒ.

Scrisoarea deschisă este adresată Preşedintelui României, Klaus Werner Iohannis, Ministrului de Afaceri Interne, Ion Marcel Vela, Ministrului de Afaceri Externe, Bogdan Aurescu, Inspectoratului General pentru Imigrăƒri din România şi Poliţiei de Frontieră Române. Alăƒturi de aceste instituţii ale statului român, este adăƒugată şi organizaţia de voluntari Code4Romania, care a sprijinit dezvoltarea platformelor de informare a populaţiei din punct de vedere IT https://cetrebuiesafac.ro/, respectiv https://datelazi.ro/ şi care ar putea contribui la crearea unui spaţiu digital asemăƒnăƒtor şi pentru comunitatea internaţională din România.

Iniţiativa a început prin formarea pe o reţea de socializare a unui grup de suport pentru persoanele străƒine care doreau să fie ţinute la curent în legăƒtură cu informaţiile esenţiale privind starea de urgenţă decretată la 16 martie 2020. Iniţiatoarele Daniela Dandeş şi Julia Leescu au dorit să vină în sprijinul comunităƒţii deoarece ele au observat atât lipsa de comunicate oficiale din partea instituţiilor române faţă de acest grup, cât şi răƒspândirea în medii greu de găƒsit a puţinelor mesajelor în limba englezăƒ, astfel limitând informarea corectă a cetăƒţenilor străƒini. Acest fapt a contribuit la un stres în plus suferit de aceşti cetăƒţeni, o presiune psihologică adăƒugată altor stăƒri negative provocate de criza pandemică în sine.

Julia Leescu, originară din Ucraina şi stabilită în România, relatează despre problemele întâmpinate de cetăƒţenii străƒini, pe care doreşte să le rezolve prin colaborarea dintre autorităƒţile petiţionate şi mediul civic:

"Eu am avut norocul să pot înţelege comunicatele oficiale venite pe perioada stăƒrii de urgenţă şi în această perioadă a stăƒrii de alertăƒ. Dar am avut prieteni internaţionali care erau pur şi simplu pierduţi. Mă întrebau cum trebuie să completeze declaraţia pe proprie răƒspundere, mă rugau să le traduc documente. Aceasta nu este o situaţie uşoară pentru astfel de persoane. De aceea, am dorit să contribuim cumva. România este o ţară foarte frumoasă şi ar fi păcat ca reputaţia ţăƒrii în mediul internaţional să aibă de suferit din cauza faptului că informaţiile în limba engleză pentru acest grup au venit în mod tardiv şi selectiv."

Daniela Dandeş, originară din România şi stabilită în Olanda, oferă detalii despre ideea începerii unei scrisori deschise pentru această comunitate:

"În acest moment, este important să învăƒţăm din această situaţie. De aceea, prin scrisoarea deschisăƒ, dorim să luăƒm punctele cele mai importante de rezolvat din partea comunităƒţii internaţionale şi să le comunicăƒm autorităƒţilor române, astfel încât aceste instituţiei să le poată integra în viitoarele lor planuri şi comunicăƒri strategice. În acelaşi timp, o astfel de colaborare inedită ar putea servi ca exemplu pentru viitoare iniţiative, atât între diferite instituţii ale statului român, cât şi între cetăƒţeni români şi străƒini. Avem şansa de a ne demonstra atitudinea deschisă şi ospitalieră prin fapte."

Conţinutul scrisorii deschise se axează pe sugestii practice venite din partea iniţiatorilor, bazate pe nevoile comunicate de cetăƒţenii străƒini.

Astfel, se cere o comunicare mai fluidăƒ, atât în limba română cât şi în limba englezăƒ, din partea instituţiilor care au o linie de comunicare directă cu comunitatea de străƒini din România, precum Inspectoratul General pentru Imigrăƒri din România şi Poliţia de Frontieră Românăƒ. În acelaşi timp, crearea unui spaţiu virtual în limba engleză unde se poate centraliza informaţia relevantă pentru acest grup reprezintă un deziderat major al iniţiativei deoarece acesta ar soluţiona o mare parte din problemele apăƒrute pe perioada stării de urgenţăƒ. În acelaşi timp, acest spaţiu virtual poate fi refolosit după perioada de relaxare a măƒsurilor împotriva COVID-19 ca punct central de informare a străƒinilor care doresc să interacţioneze cu România. Deci, o astfel de acţiune are o aplicabilitate practică şi după trecerea de criza pandemicăƒ.

În scurt timp, alte organizaţii, instituţii şi reprezentanţi media s-au alăƒturat acestui efort. Printre aceste organizaţii se numărăƒ: Universitatea de Medicină şi Farmacie Iuliu Haţieganu din Cluj-Napoca, Universitatea de Artă şi Design Cluj-Napoca, Universitatea Politehnica Timişoara, Şcoala Finlandeză Sibiu, ASLS ; Asociaţia Studenţilor din Facultatea de Limbi şi Literaturi Străƒine a Universităƒţii din Bucureşti, Asociaţia Studenţească Solidus din cadrul Facultăţii de Inginerie Sibiu, Federaţia Naţională pentru Învăƒţământ şi Formare Profesională, Institutul de Training, Studii şi Cercetări; ITSC, British Romanian Chamber of Commerce, Belgian Luxembourg Romanian Moldovan Chamber of Commerce, Clubului Economic German Transilvania DWS, Club Francophone d'Affaires din Sibiu, grupul Sibiu Expats, RePatriot, Patronatului Judeţean pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii din Sibiu, Federaţia Industriei Hoteliere din România, FONSS - Federaţia Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale, Funky Citizens, Crucea Roşie prin filialele Sectorului 5, Bucureşti, Harghita şi Sibiu, Fundaţia Comunitară Sibiu, Fundaţia Polisano, revista OZB, Transilventures, şi podcast-ul Wo/anderers. Alăƒturi de Daniela Dandeş şi Julia Leescu, s-au alăƒturat Konrad Kandrai, student masterand şi consultant educaţional la Facultatea de Fizică a Universităƒţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca şi S.l. dr. ing. Mihaela Rotaru, cadru didactic în cadrul Facultăƒţii de Inginerie a Universităƒţii "Lucian Blaga" din Sibiu ca parte a echipei promotoare a scrisorii deschise pentru dreptul comunităƒţii internaţionale din România la o informare accesibilăƒ. Lista actualizată a celor care susţin sensibilizarea autorităƒţilor române faţă de păƒtura de străƒini aflaţi în România poate fi accesată urmăƒrind link-ul:
https://woanderers.com/open-letter-covid19/. Urmăƒrind acelaşi link, poate fi citit textul integral al scrisorii deschise.

Valorile puse în evidenţă de această scrisoare deschisă sunt strâns legate de reputaţia pozitivă a românilor în afara ţăƒrii.

Idealurile de ospitalitate, deschidere şi generozitate De fapt, esenţa valorică a acestei iniţiative este elementul care a condus la strânsa susţinere şi colaborare între actorii petiţiei veniţi din medii profesionale diferite.

Reprezentanţii scrisorii deschise îşi doresc să transmită aceleaşi valori şi autorităƒţilor române, care să susţină procesul de colaborare pentru un rezultat final de succes.

Persoana de contact: Mihaela Rotaru

Adresă email: mihaela.rotaru@ulbsibiu.ro

Grupul civic de voluntari pentru informarea internaţionalilor din România

Vrem să arătăm că suntem ospitalieri, atenţi şi grijulii - mai ales atunci când contează

O scrisoare deschisă pentru promovarea accesului informaţiilor oficiale emise pe perioada stării de urgenţă şi de alertă pentru comunitatea internaţionalilor din România

Adresată:

Ministrului de Afaceri Interne al României;

Ministrului de Afaceri Externe al României;

Preşedintelui României, Klaus Iohannis;

Inspectoratului General pentru Imigrări din România;

Poliţiei de Frontieră Române;

Organizaţiei de voluntari Code4Romania.

Pe 7 aprilie 1881, regele Carol I al României promulgă "Legea asupra streinilor", prima lege care reglementează statutul juridic al internaţionalilor în România. În 2019, aproape 380,000 de cetăţeni străini locuiau pe teritoriul României. Milioane de turişti străini ajung în România în fiecare an. Avem o conexiune milenară cu diferiţi internaţionali la nivel istoric, cultural, social şi economic, iar acum, este momentul să ne arătăm respectul şi aprecierea faţă de aceste legături.

Aceşti oameni din toate colţurile lumii sunt muncitori, antreprenori, angajaţi şi angajatori, profesori şi studenţi, vizitatori, soţi şi soţii, cumnaţi, rude, copii care se află în România pe timpul pandemiei COVID-19. Avem responsabilitatea, aflându-ne într-o ţară civilizată şi europeană, de a ne întoarce spre această comunitate şi de a o ajuta, pe cât putem, pentru a trece împreună de aceste provocări ale pandemiei cu bine.

În momentul de faţă, nu există niciun punct oficial de sprijin din partea statului român pentru comunitatea internaţională de aici. Toate comunicatele şi ordonanţele militare sunt oficiate doar în limba română. Dacă există traduceri, vin cu întârziere spre public şi sunt greu de găsit. Declaraţia pe proprie răspundere în engleză nu poate fi găsită cu uşurinţă pe site-ul Ministerului de Afaceri Interne. Sfaturile Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă vin tot (doar) în limba română. Comunicatele Inspectoratului General pentru Imigrări, care conţin informaţii de o importanţă majoră pentru această comunitate, rămân doar în limba română. De aici, rezultă multă confuzie şi o incertitudine în plus pe care aceşti oameni o simt, pe lângă îngrijorarea naturală de a fi într-o ţară străină, şi de a nu vorbi limba locului.

Pe perioada stării de urgenţă, internaţionalii din România au avut multe întrebări: ce se întâmplă cu vizele lor, unde pot citi cele mai noi reglementări ale statului român cu privire la COVID-19 în engleză, cum pot completa declaraţia pe propria răspundere, ce au voie să facă şi ce nu, care sunt procedurile de preluare a suspecţilor de coronavirus în spitale etc. Unii dintre aceştia au norocul să fie în contact cu prieteni sau membri de familie care înţeleg şi vorbesc limba română, deci le pot traduce şi transmite Grupul civic de voluntari pentru informarea internaţionalilor din România Luni, 18 mai 2020
o parte din răspunsuri. Dar este un act iresponsabil să lăsăm această parte din populaţie la nivelul de "noroc" şi "şansă".

Dorim să susţinem iniţiativa creării unui spaţiu virtual, special dedicat internaţionalilor din România.

Acesta poate fi similar cu proiectul organizaţiei Code4Romania (https://cetrebuiesafac.ro/ şi
https://datelazi.ro/), adăugând informaţii specifice pentru comunitatea respectivă (ex. date de contact ale ambasadelor). Pe termen lung, acest spaţiu digital poate fi transformat într-un punct de acces informaţional esenţial pentru cetăţenii străini care doresc să interacţioneze în vreun fel cu România: de la a primi informaţii despre angajare în spaţiul românesc la detalii despre eliberarea permiselor de reşedinţă, înştiinţări despre sistemul de sănătate, informaţii culturale, recomandări turistice, etc. Prin această iniţiativă de centralizare şi prezentare a datelor relevante pentru comunitatea internaţională, România are şansa unică de a se poziţiona cu o reputaţie de transparenţă, deschidere şi chiar de bună credinţă în spaţiul global.

De asemenea, rugăm Inspectoratul General pentru Imigrări şi Poliţia de Frontieră Română să îşi distribuie comunicatele şi noutăţile atât în limba română, cât şi în limba engleză în mediile propice (website, prin email, pe canale de social media etc.). Astfel, facilităm accesul la informaţii şi pentru cei care se află în România, dar nu vorbesc limba română. Optăm pentru limba engleză, aceasta fiind cea mai vorbită limbă de către internaţionali.â

Noi, prin contactul pe care îl avem cu diferiţi membri ai comunităţii de internaţionali din România, cât şi prin abilităţile şi cunoştinţele noastre, vă stăm la dispoziţie în a pune aceste planuri în acţiune.

Vă recomandăm să acţionăm rapid, dată fiind natura stării de urgenţă în care ne aflăm.

Românii sunt cunoscuţi ca fiind un popor cald, ospitalier şi grijuliu cu ceilalţi. Avem şansa să punem această reputaţie în practică şi să dăm un exemplu de consideraţie şi omenie la nivel mondial.

Reprezentanţii, organizaţiile şi grupurile civice

Grupul civic de voluntari pentru informarea internaţionalilor din România

Daniela Dandeş - Fondatoarea Wo/anderers

Julia Leescu - Fondatoarea Transilventures