Asociaţia BAVA strânge 175.000 de lei pentru construcţia unei zone de triaj şi izolare SARS-CoV-2 la Institutul Clinic Fundeni

Asociaţia Balcanică de Acces Vascular (BAVA) a lansat o campanie de strângere de fonduri în beneficiul Institutului Clinic Fundeni, pentru prevenirea şi combaterea infectării cu SARS-CoV-2 a pacienţilor şi cadrelor medicale.

Având în vedere riscurile majore de contaminare, pentru ca activitatea spitalului să se poată derula în condiţii de siguranţă atât pentru pacienţi, cât şi pentru medici, este absolut necesară realizarea unor circuite noi de triaj şi izolare, în exteriorul clădirii.

Institutul Clinic Fundeni are un rol important în sistemul medical românesc deoarece aici se desfăşoară programele naţionale de transplant de organe solide şi de transplant de celule, precum şi proceduri medicale unice în România ce tratează o extensivă patologie oncologică (inclusiv pediatrică) şi trebuie protejat de o eventuală contaminare cu SARS-CoV-2. Orice perturbare a actului medical pune în pericol o categorie de pacienţi pentru care se fac eforturi financiare şi profesionale deosebite.

"Soluţia rapidă şi eficace este achiziţionarea unor sisteme modulabile alcătuite din containere specializate. O configuraţie de bază, din 5 containere, este dotată cu grup sanitar, convectoare şi spaţii de vestiar, servind ca spaţiu-tampon pentru trierea şi izolarea unui număr de pacienţi, până la confirmarea testării SARS-CoV-2", a declarat prof. dr. Dana Tomescu, preşedintele Asociaţiei BAVA, şef de clinică ATI 3 la Institutul Clinic Fundeni şi membru în Comitetul reprezentanţilor zonali pe specialitatea anestezie şi terapie intensivă din cadrul Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, în contextul pandemiei SARS-CoV-2.
Variantele sunt realizate şi disponibile în România, sub forma unor containere individuale care pot fi conectate într-o configuraţie de spital mobil ce poate suporta modificări ulterioare.

Versatilitatea sistemului este importantă deoarece, în funcţie de ajutorul financiar, se intenţionează extinderea configuraţiei de bază, prin adăugarea de containere, pentru a deservi un număr optim de pacienţi.

O altă destinaţie a fondurilor este achiziţia a două soluţii de transport electric în incinta spitalului, pentru probele recoltate şi pacienţi, precum şi de echipamente de protecţie, sisteme inovative de sterilizare şi dezinfecţie necesare desfăşurării în siguranţă a actului medical.

Suma minimă pentru realizarea acestei infrastructuri este de 175.000 lei (circa 36.000 euro).

Persoanele juridice sau fizice care doresc să sprijine financiar acest proiect sunt rugate să acceseze www.bavainfo.org şi să completeze formularul de sponsorizare.

Dr. Mihai Popescu, secretar BAVA, vă stă la dispoziţie pentru orice nelămurire la telefon 0751075995 sau email popescu.mihai1986@gmail.com.