Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Scrisoare circulară a ÎPS Aurel Percă pentru Săptămâna Sfântă şi Paşte 2020 pe timp de epidemie

Către
Cucernicii părinţi parohi, vicari şi persoanele consacrate, şi toţi iubiţii noştri credincioşi din Arhidieceza de Bucureşti,

Dragi confraţi preoţi şi persoane consacrate,
Iubiţi fraţi şi surori în Cristos,

Sărbătoarea Paştelui se apropie cu paşi repezi, iar epidemia coronavirusului care nelinişteşte lumea întreagă se extinde tot mai mult şi ne ţine legaţi de locuinţele noastre.

Ceremoniile din Săptămâna Mare şi ale Solemnităţii Învierii Domnului le vom celebra anul acesta în biserici fără participarea credincioşilor. Conform dispoziţiilor date de autorităţi este permisă doar participarea absolut restrânsă a acelor persoane care au un rol activ în celebrări.

Mijloacele de comunicaţie (televiziune, internet, Radio Maria) vă vor ajuta să trăiţi într-o comuniune "virtuală" celebrările din Săptămâna Sfântă şi sărbătorile Învierii Domnului, mă gândesc mai ales la dumneavoastră, iubiţi credincioşi, care nu veţi putea fi prezenţi în biserici.

Cu toate acestea veţi putea trăi Misterul pascal în comuniune cu Biserica universală şi veţi putea simţi ce înseamnă să formaţi, biserica în miniatură din familie, "biserica domestică", unde membrii familiei pot asculta Cuvântul Domnului şi participa spiritualiceşte la misterul celebrat în biserici.

I. Importanţa Bisericii familiale (biserica domestică)

Papa Francisc ne aminteşte că "prezenţa Domnului locuieşte în familia reală şi concretă, cu toate suferinţele, luptele, bucuriile sale şi propunerile sale zilnice" (Amoris laetitia, 315).

În Biserică avem o comoară ascunsă: familia. Domnul a însoţit mereu fiecare criză a poporului său cu mesaje extraordinare şi pare să facă asta şi în faţa acestei pandemii, care ne constrânge pe noi toţi la o retragere forţată în casele noastre. Celebrările sunt suspendate, multe biserici sunt închise şi este riscant a ajunge la ele. Ne simţim singuri, izolaţi şi tocmai în această izolare Duhul ne sugerează să redescoperim sacramentul căsătoriei, în virtutea căruia casele noastre, prin prezenţa constantă a lui Cristos în relaţia consacrată a soţilor, sunt o mică Biserică familială.

Vă invit şi vă îndemn, dragi familii, să înţelegeţi invitaţia pe care v-o adresează Domnul în aceste vremuri de pandemie: să vă reuniţi, ca familie, duminica, dar mai ales în timpul sărbătorilor pascale, pentru a celebra în mod mai solemn acea liturgie familială care în mod obişnuit, în virtutea prezenţei lui Isus, se împlineşte prin gesturile dintre soţi, care după Papa Francisc sunt "gesturile de iubire trăite în istoria unui cuplu de soţi, devin o "continuitate neîntreruptă a limbajului liturgic" şi "viaţa conjugală devine, într-un anumit sens, liturgie", (Amoris laetitia, 215). Toate familiile pot face asta, pentru că Isus a spus: "unde doi sau trei sunt adunaţi în numele meu, sunt şi eu acolo, în mijlocul lor" (Mt 18,20).

Cum se face asta este foarte simplu: puteţi să vă întâlniţi toţi membrii familiei împreună într-o cameră, să recitaţi un Psalm de laudă, să vă cereţi iertare reciproc cu un cuvânt sau un gest între soţi şi între părinţi şi copii, să citiţi Evanghelia duminicii, să exprimaţi un gând despre ceea ce trezeşte Cuvântul în fiecare, să formulaţi o rugăciune pentru necesităţile familiei, ale celor pe care îi iubiţi, pentru Biserică şi pentru lume. Şi în sfârşit, să încredinţaţi grijii Mariei familia voastră şi fiecare familie pe care o cunoaşteţi.

Sau o puteţi face ajutându-vă de tehnologiile moderne care transmit on-line celebrările din catedrală sau din alte biserici.

Pentru a vă ajuta să trăiţi în unire cu întreaga Biserică misterul central al credinţei noastre, Învierea Domnului, cu toate zilele care preced sărbătoarea, vă invităm să folosiţi mijloacele moderne de comunicaţie pentru a fi în legătură cu transmiterea celebrărilor din Catedrala "Sfântul Iosif" din Bucureşti precum şi din alte biserici. O puteţi face, participând la toate celebrările liturgice cu spirit de credinţă, cu evlavie şi reculegere, ghidându-vă după programul pe care vi-l prezentăm la punctul II 2.

II. Precizări pentru celebrările din Săptămâna Sfântă

1. Congregaţia pentru Cultul divin şi disciplina sacramentelor a dat episcopilor din întreaga lume câteva indicaţii generale pentru celebrările liturgice din Săptămâna Sfântă (Decretul din 25 martie 2020).

Ţinând cont de aceste indicaţii şi norme, vă fac următoarele precizări pentru tot teritoriul Arhidiecezei de Bucureşti:

Inimă a anului liturgic, Paştele nu este o sărbătoare ca altele: celebrat pe durata a trei zile, Triduum-ul Pascal, precedat de Postul Mare şi încoronat de Rusalii, nu poate să fie transferat. Întrucât avem restricţii cu privire la adunările şi mişcările persoanelor, preoţii să celebreze riturile din Săptămâna Sfântă fără participarea poporului şi în loc potrivit, omiţând salutul păcii.

Credincioşii să fie anunţaţi despre ora de începere a celebrărilor, în aşa fel încât să se poată uni în rugăciune în locuinţele proprii. Vor putea fi de ajutor mijloacele de comunicare telematică în direct, nu înregistrată. În orice caz rămâne important să se dedice un timp corespunzător rugăciunii, valorizând mai ales Liturgia orelor.

Fiecare parohie să aibă grijă să ofere materiale ajutătoare pentru a susţine rugăciunea familială şi personală. Celebrările se vor desfăşura conform normelor date de Congregaţia pentru Cultul divin, după cum urmează:

Duminica Floriilor. Comemorarea intrării Domnului în Ierusalim să se celebreze în interiorul bisericilor; în bisericile parohiale şi în celelalte locuri să se adopte a treia formă prevăzută de Liturghierul Roman.
Liturghia Crismei. Decretele Congregaţiei permit amânarea, astfel încât evaluând cazul concret din Arhiepiscopia noastră, sperăm să putem celebra Liturghia Crismei pe data de 16 mai când vom avea şi celebrarea liturgică a memoriei Fericitului Vladimir Ghika. În funcţie de evoluţia pandemiei coronavirus, vom reveni cu alte precizări referitoare la această celebrare.
Joia Sfântă. Preoţii din parohie pot să concelebreze Liturghia de la Cina Domnului; în mod excepţional se acordă tuturor preoţilor facultatea de a celebra în această zi Liturghia fără popor, într-un loc potrivit (biserică sau capelă). Spălarea picioarelor, deja facultativă, se omite. La sfârşitul Liturghiei de la Cina Domnului se omite şi procesiunea, iar Preasfântul Sacrament să se păstreze în tabernacol. Preoţii care nu au posibilitatea să celebreze Liturghia, se vor ruga în schimb Vesperele (cf. Liturgia orelor).
Vinerea Sfântă. La rugăciunea universală vom avea grijă să stabilim o intenţie specială pentru cei care se află în situaţie de rătăcire, pentru cei bolnavi, pentru cei morţi (cf. Missale Romanum). Actul de adorare a Crucii prin sărutare să fie limitat numai la celebrant.
Veghea Pascală. Pentru "Începutul vegherii sau sfinţirea focului" se omite aprinderea focului, se aprinde lumânarea pascală şi, omiţând procesiunea, se continuă cu vestirea pascală (Exsultet). Urmează "Liturgia cuvântului". Pentru "Liturgia baptismală", se reînnoiesc doar promisiunile de la botez (cf. Missale Romanum pag. 392, nr. 55). Apoi urmează "Liturgia euharistică" în mod obişnuit.
Cei care în niciun mod nu se pot uni la Veghea Pascală celebrată în biserică, se pot ruga Oficiul lecturilor indicat pentru Duminica de Paşte (cf. Liturgia orelor).

Pentru celebrările Triduum-ului pascal în mănăstiri şi comunităţi călugăreşti să se ceară aprobarea Arhiepiscopului şi să se respecte indicaţiile de mai sus.

Exprimările de devoţiune populară şi procesiunile care îmbogăţesc zilele din Săptămâna Sfântă şi din Triduum-ul pascal, vor putea să fie transferate în alte zile potrivite, de exemplu la 14 şi 15 septembrie.

Sugerăm ca în Noaptea Sfântă a Învierii, în fiecare familie să se aprindă o lumânare care să fie aşezată la ferestrele locuinţelor, iar gestul să fie în concordanţă cu celebrarea care este urmărită din catedrală sau din alte biserici. Apoi cântarea de bucurie a Învierii - Aleluia şi "Cristos a înviat din morţi" - să fie intonată în fiecare casă. Va fi cântarea de biruinţă a Învierii, iar lumina pascală care va lumina paşii noştri în întunericul acestei lumi.

Programul transmisiunilor prin TVR 2
În afară de reţelele de internet, Televiziunea publică - TVR 2 - va veni în ajutorul tuturor credincioşilor catolici, care pe data de 12 aprilie sărbătoresc Paştele şi vor fi următoarele transmisiuni din Catedrala "Sfântul Iosif" din Bucureşti:

Duminică, 5 aprilie - între orele 10:30-11:30 celebrarea Floriilor;
Joia Sfântă, 9 aprilie - între orele 17:00-18:00 Liturghia In Coena Domini;
Vinerea Sfântă, 10 aprilie - între orele 17:00 - 18:30 ceremoniile pentru Patima Domnului;
Sâmbătă, 11 aprilie, Vigilia Învierii - între orele 22:00 - 23:30 ceremoniile Învierii Domnului de la Vatican;
Sâmbătă, 11 aprilie, din catedrala arhiepiscopală Bucureşti se va transmise on-line numai prin reţeaua de internet a Arhiepiscopiei Vigilia Învierii între orele 23.00-00.30.
Duminica, 12 aprilie, Duminica Învierii - între orele 10:30 - 11:30 liturghia din ziua Învierii din Catedrala arhiepiscopală.
Am solicitat totodată conducerii Televiziunii publice să se transmită în continuare liturghiile din fiecare duminică de la ora 10:30.

Toate aceste ceremonii, cu excepţia celei de la Vatican, vor fi transmise şi pe www.catedralaonline.ro şi pe canalul youtube Angelus ARCB.

III. Spovada credincioşilor şi ajutoarele spirituale

Sacramentul spovezii
Cu privire la spovada sacramentală a credincioşilor, amintim precizările făcute de Penitenţiaria Apostolică(20 martie 2020) în situaţia actuală de pandemie:

"În această urgenţă pandemică, revine deci episcopului diecezan să indice preoţilor şi penitenţilor atenţiile prudente care trebuie adoptate în celebrarea individuală a reconcilierii sacramentale, cum ar fi celebrarea într-un loc aerisit în afara confesionalului, adoptarea unei distanţe corespunzătoare, recurgerea la măşti de protecţie, rămânând neatinsă atenţia absolută faţă de salvgardarea sigiliului sacramental şi faţă de discreţia necesară".
În limitele respectării măsurilor luate de autorităţi şi în funcţie de posibilităţile de deplasare ale credincioşilor, preoţii sunt rugaţi să răspundă cerinţelor din partea credincioşilor şi vor identifica modalităţile cele mai adaptate pentru a sta la dispoziţia celor care doresc şi au posibilitatea de a se spovedi. Preoţii vor avea în vedere într-un mod special îngrijirea bolnavilor, pentru a garanta asistenţa spirituală necesară a bolnavilor în stare gravă şi a muribunzilor, respectând normele de evitare a infectării.

"Acolo unde fiecare credincios s-ar afla în imposibilitatea dureroasă de a primi dezlegarea sacramentală, se aminteşte că părerea de rău desăvârşită, care provine din iubirea lui Dumnezeu mai presus de orice lucru, exprimată de o sinceră cerere de iertare (aceea pe care în acel moment penitentul este în măsură s-o exprime) şi însoţită de votum confessionis, adică de hotărârea fermă de a recurge, imediat ce va fi posibil, la spovada sacramentală, obţine iertarea păcatelor, şi a celor de moarte (cf. CBC, nr. 1452)".

În cadrul Arhidiecezei de Bucureşti nu se poate vorbi deocamdată de dezlegare generală a credincioşilor, această formă rămânând una extraordinară. Decretul Penitenţiariei apostolice precizează clar: "Spovada individuală reprezintă modul obişnuit pentru celebrarea acestui sacrament (cf. can. 960 CIC), în timp ce dezlegarea colectivă, fără spovada individuală prealabilă, nu poate să fie dată decât atunci când este pericolul iminent de moarte, nefiind suficient timp pentru a asculta spovada fiecărui penitent (cf. can. 961 § 1 CIC), sau o necesitate gravă (cf. can. 961 § 1, 2o CIC), a cărei evaluare revine episcopului diecezan".

Ajutoarele spirituale

În imposibilitatea primirii Sfintei Împărtăşanii, credincioşii sunt îndemnaţi să recurgă la practica împărtăşaniei spirituale.
Sfântul Părinte Papa Francisc a subliniat la rugăciunea Angelus de pe 15 martie 2020 că una dintre cele mai rodnice căi prin care Isus vine la noi şi în astfel de situaţii este împărtăşania spirituală: "În această situaţie de pandemie, în care am ajuns să trăim mai mult sau mai puţin izolaţi, suntem invitaţi să redescoperim şi să aprofundăm valoarea comuniunii care uneşte pe toţi membrii Bisericii. Uniţi cu Cristos nu suntem niciodată singuri, ci formăm un unic trup, al cărui cap este El. Este o unire care se alimentează cu rugăciunea, precum şi cu împărtăşirea spirituală cu Euharistia, o practică foarte recomandată când nu este posibil să se primească sacramentul".

Biserica recomandă credincioşilor în această perioadă de pandemie şi tezaurul spiritual al indulgenţelor: "Pentru ca toţi cei care suferă din cauza lui COVID-19, chiar în misterul acestei suferinţe să poată redescoperi "însăşi suferinţa răscumpărătoare a lui Cristos" (ibid., 30), această Penitenţiarie Apostolică, ex auctoritate Summi Pontificis, încrezându-se în cuvântul lui Cristos Domnul şi luând în considerare cu spirit de credinţă epidemia aflată în desfăşurare actualmente, de trăit în cheie de convertire personală, acordă darul indulgenţelor" () fiind îndeplinite toate actele cerute şi recomandate de Biserică (Decretul Penitenţiariei Apostolice, 20 martie 2020).
Recomand tuturor, preoţilor, persoanelor consacrate şi credincioşilor să se folosească de această oportunitate oferită de Biserică, fiind de mare folos sufletesc personal:

"În afară de asta, această Penitenţiarie Apostolică acordă de bunăvoie respectând aceleaşi condiţii indulgenţa plenară cu ocazia actualei epidemii mondiale, şi acelor credincioşi care oferă vizita la Preasfântul Sacrament, sau adoraţia euharistică, sau citirea Sfintelor Scripturi cel puţin jumătate de oră, sau recitarea Sfântului Rozariu, sau devoţiunea pioasă Via Crucis, sau recitarea Coroniţei Milostivirii Divine, pentru a implora de la Dumnezeu Atotputernicul încetarea epidemiei, ajutorul pentru cei care sunt afectaţi de ea şi mântuirea veşnică a celor pe care Domnul i-a chemat la sine" (Decretul Penitenţiariei Apostolice, 20 martie 2020).

IV. Voluntariat în timp de coronavirus

În plină perioadă de coronavirus, dincolo de serviciul eroic desfăşurat de medici, infirmieri şi toţi cei care activează în structurile sanitare, se semnalează şi un ajutor preţios care poate veni din partea voluntarilor, care ajută persoanele ce nu pot ieşi din case şi pe cele care se află în situaţii deosebit de dificile precum şi pe cei care sunt fără casă.

Centrul Diecezan pentru Pastoraţia Tineretului - Bucureşti doreşte să se alăture celor care oferă o mână de ajutor în timpul pandemiei cu coronavirus. Încurajez iniţiativa tinerilor noştri care vor să vină în ajutorul persoanelor aflate în izolare şi care nu au nici un sprijin, de exemplu pentru a li se face cumpărăturile de care au nevoie sau care se află în situaţii deosebit de grele şi sunt fără ajutor. Îi îndemn să acţioneze organizat, cu respectarea tuturor măsurilor luate de autorităţile civile.

Cei doritori să activeze în echipa de voluntari, pot apela numărul de telefon 0799771398 (răspunde Marta Bogdan) sau pot să trimită informaţiile la adresa de e-mail: cdptbucuresti@gmail.com (mai multe detalii găsiţi pe situl www.cdpt.ro).

V. Apel la generozitate şi susţinere

Deşi criza provocată de pandemia cu coronavitus pune în criză şi economia, şi sunt tot mai multe semnale de lipsă de bani, apelăm totuşi la bunăvoinţa şi generozitatea dumneavoastră, după putinţă, pentru a susţine activităţile pastorale ale bisericii.

În mod obişnuit colecta din Vinerea Sfântă este destinată susţinerii operelor din Ţara Sfântă. Din partea Congregaţiei pentru Bisericile Orientale am fost anunţaţi că această colectă pentru Ţara Sfântă se transferă pentru duminică, 13 septembrie, în apropierea sărbătorii Înălţării Sfintei Cruci.

În această perioadă, când credincioşii nu pot participa la Sfintele Liturghii în biserici, nu se face obişnuita colectă şi toate parohiile resimt lipsa unor venituri cu care să acopere diferite cheltuieli pentru întreţinerea bisericilor şi bunul mers al activităţilor pastorale.

De aceea, dragi credincioşi, vă propun ca cei dintre dumneavoastră care doriţi să oferiţi darul obişnuit pentru colecte, o puteţi face fie direct la biroul parohial sau într-o casetă specială din biserici, sau prin orice formă de transfer bancar.

Acest lucru este valabil şi pentru colecta specială a credincioşilor care se face la Paşti pentru formarea viitorilor preoţi.

Încurajându-vă să vă conformaţi tuturor măsurilor sanitare luate de autorităţi pentru combaterea pandemiei de coronavirus, vă îndemn dragi confraţi preoţi, dragi persoane consacrate şi iubiţi credincioşi, ca în aceste vremuri de încercare, să intensificaţi rugăciunea, şi să manifestaţi grijă deosebită pentru sănătatea dumneavoastră şi a celor din jurul dumneavoastră.

Vă doresc ca timpul care a mai rămas din Post să fie o pregătire deosebit de rodnică pentru sărbătoarea Paştelui. Domnul să reverse har îmbelşugat asupra Sfinţiilor Voastre, a persoanelor consacrate şi a tuturor credincioşilor noştri şi mult curaj în purtarea Crucii, pentru ca să ne putem bucura de roadele Învierii.

Cu binecuvântarea noastră arhierească,

+ Aurel Percă
Arhiepiscop mitropolit de Bucureşti

AGERPRES nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile conţinute de comunicatele primite şi publicate în fluxul de ştiri sau pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.

Agenţia Naţională de Presă AGERPRES nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii inexacte/false transmise de către emitenţii comunicatelor de presă.

AGERPRES îşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări injurioase, atacuri la persoană şi/sau acuzaţii, încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.