Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Zeci de măsuri de sprijin ale Bisericii Ortodoxe Române în criza de sănătate COVID-19

Odată cu noile reglementări privind organizarea serviciului religios, Biserica şi-a intensificat prezenţa atât în societatea românească, cu precauţiile sanitare cerute de situaţie, cât şi în spaţiul online.

Înainte de instaurarea stării de urgenţă, imediat ce autorităţile au ridicat nivelul de alertă cu privire la epidemia de coronavirus, Biserica s-a pregătit pentru a preîntâmpina o eventuală criză umanitară.

În toată ţara, parohii, mănăstiri, episcopii şi arhiepiscopii ajută fiecare la capacitatea sa, coordonându-se la nivel de eparhie. Oferă sprijin spiritual şi consiliere, dar şi hrană caldă pentru lucrătorii medicali şi vamali, pentru vârstnici, persoane fără venituri şi persoane izolate în carantină.

Mai multe eparhii achiziţionează aparatură medicală pentru spitalele locale şi dau un impuls efortului de strângere de fonduri pentru acestea, devenind astfel un catalizator social al eforturilor de sprijin în pandemie.

Toate acestea reflectă solidaritatea Bisericii cu cei bolnavi, vârstnici şi vulnerabili, dar şi 'preţuirea deosebită faţă de toţi cei care, în frunte cu medicii, lucrează în spitale şi în alte aşezăminte medicale', menţionează un comunicat al Biroului de Presă al Patriarhiei Române.

Institutul Naţional de Boli Infecţioase 'Prof. Dr. Matei Balş' a prezentat mulţumiri publice Patriarhiei Române pentru 'sprijinul material şi suportul spiritual' oferit: 'În această perioadă grea, asemenea dovezi de compasiune şi grijă faţă de cei din jur sunt foarte importante şi ajută foarte mult, atât personalul medico-sanitar, cât mai ales beneficiarii direcţi, pacienţii'.

Sprijinul financiar şi material de până acum al Bisericii se ridică la suma de 4.105.002 lei, la care se adaugă o donaţie de 10.000 de lei făcută de Părintele Patriarh Daniel din salariul personal, în scopul achiziţionării de materiale de protecţie pentru voluntarii platformei ajutacubucurie.ro.

Platforma ajutacubucrie.ro a fost creată de Patriarhia Română şi Federaţia Filantropia pentru a sprijini eforturile la nivel naţional în criza COVID-19. Pe această platformă online şi la linia telefonică gratuită 0800-800.368 se poate cere, dar şi oferi ajutor pentru cei vulnerabili şi izolaţi din toată ţara.

Prezentăm în continuare lista acţiunilor şi măsurilor de sprijin oferite în ultima perioadă.

Arhiepiscopia Bucureştilor
* A distribuit 595 de porţii cu hrană caldă persoanelor aflate în izolare la domiciliu (vârstnici, persoane cu dizabilităţi, mame singure cu unul sau mai mulţi copii).
* A oferit 2.000 de sticle de apă plată Izvorul Alb, în valoare de 5.000 lei, pentru centrele de tratare COVID-19 de la spitalele 'Matei Balş' şi 'Victor Babeş' din Bucureşti.
* A oferit peste o tonă de fructe, peste 1.400 de sandvişuri, 1.000 de produse de patiserie şi peste 500 de tricouri Spitalului 'Matei Balş'.
* A donat 5.000 de cărţi de rugăciune în valoare de 6.500 lei pentru bolnavii şi personalul medical din mai multe spitale bucureştene
* A înfiinţat (în colaborare cu ISU Bucureşti-Ilfov) numărul unic de apel 0799.785.491 pentru cei aflaţi în situaţii de gravă vulnerabilitate socială, unde aceştia pot cere alimente şi hrană caldă; numai în luna martie, 900 de porţii de hrană caldă în valoare de 15.000 lei au ajuns la persoane vârstnice, persoane cu dizabilităţi sau mame singure.
* Voluntarii Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului sprijină persoanele fără adăpost cazate la centrele din Capitală şi alte persoane vulnerabile din Capitală şi judeţul Ilfov.
* Protoieriile Ploieşti Nord şi Ploieşti Sud au oferit spitalelor din Ploieşti 2.000 de măşti, 40 L de săpun lichid şi 1.000 de cărţi de rugăciune la vreme de boală şi necaz.

Arhiepiscopia Iaşilor
* Protopopiatul Botoşani a donat DSP şi ISU Botoşani produse de igienă şi alimente, bani pentru echipamente de protecţie şi dispozitive medicale de testare în valoare totală de 105.000 lei.
* Mănăstirile confecţionează lenjerii din bumbac 100% şi saci din pânză pentru hainele persoanelor infectate, pe care le vor dona spitalelor.
* Arhiepiscopia a înfiinţat linia telefonică gratuită non-stop 0800.672.027, la care se oferă consiliere psihologică şi se primesc cereri de ajutor concret, şi platforma de voluntariat fiideajutor.ro, unde se poate cere sprijin şi se pot înscrie cei care ajută persoanele vulnerabile.
* Spitalul Providenţa din Iaşi, al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, oferă consultanţă medicală online şi telefonic pentru persoanele vulnerabile.
* Arhiepiscopia a organizat o campanie de donare de sânge.
* Mănăstirea Neamţ oferă locuri de carantină, unde deja se află a doua serie de persoane în carantină.

Arhiepiscopia Sibiului
* A renunţat la alocări bugetare de 1.500.000 de lei destinate reparării bisericilor, cerând redirecţionarea acestor bani către Spitalul Judeţean Sibiu şi Spitalul Judeţean Braşov, pentru urgenţele şi dotările medicale necesare în contextul pandemiei Covid-19.
* Pune la dispoziţia autorităţilor serviciul de ambulanţă licenţiat, precum şi serviciile Cabinetului Stomatologic din cadrul Centrului medical 'Sfântul Nectarie' din Sibiu.
* Oferă o masă caldă zilnic pentru 140 de persoane vulnerabile; la proiect s-au alăturat firme care trimit alimente şi produse igienico-sanitare pentru vârstnici şi persoane aflate în izolare.
* Unele parohii, în parteneriat cu asociaţii locale, organizează campanii de strângere de fonduri pentru spitalele locale.

Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului
* Oferă zilnic 300 de porţii gratuite de hrană la domiciliu pentru persoanele vârstnice, bolnave sau aflate în autoizolare (prin Cantina 'Sfântul Arhidiacon Ştefan', tel: 0733070590; Cantina parohiei 'Sfânta Treime', tel: 0723690203; Cantina 'Sfânta Mc. Filofteia', tel: 0749404795; Cantina Fundaţiei 'Protopop Aurel Munteanu', tel: 0364800568; 0748191670).

* Oferă hrana pentru 50 de beneficiari ai Centrului Social de Urgenţă din Cluj-Napoca.

* Pune la dispoziţia autorităţilor 340 locuri de carantină.

* Protoieria Ortodoxă Năsăud a donat 15.000 lei spitalului 'George Trifon' din municipiu.

* Parohia clujeană 'Sf.Treime' asigură zilnic hrană caldă pentru 60 de vârstnici şi bolnavi.

Arhiepiscopia Craiovei
* A donat echipament medical de tratare a COVID-19 pentru Spitalul 'Victor Babeş' din Craiova.
* A iniţiat o campanie de colectare de alimente de bază şi produse de igienă pentru vârstnici şi cei izolaţi.

Arhiepiscopia Timişoarei
* A achiziţionat patru echipamente medicale de monitorizare a pacienţilor, în valoare de peste 30.000 de euro, pentru Spitalul de Boli Infecţioase 'Victor Babeş' din Timişoara.
* A donat două concentratoare de oxigen spitalului C.F. Timişoara.
* Mănăstirile oferă hrană caldă pentru vulnerabili şi izolaţi.
* A oferit o tonă de produse alimentare unor instituţii precum Spitalele de Psihiatrie din Jebel şi Gătaia ori Cantina socială a Primăriei Timişoara.
* În colaborare cu DSP Timiş, a oferit hrană caldă şi transport de produse de igiena şi alimente pentru 45 de familii din judeţul Timiş aflate în izolare.
* Fundaţia Filantropia Timişoara asigură hrană caldă preparată la bucătăria Liceului Sf. Antim Ivireanul. Un preot şi-a pus la dispoziţie propria casă pentru perioada de izolare obligatorie a unei familii.
* A distribuit 300 litri de materiale de igienizare şi detergenţi unor unităţi medicale, biserici şi familii.
* A distribuit 5.000 de cărţi de rugăciune şi publicaţii ziditoare de suflet pentru folosire acasă.

Arhiepiscopia Chişinăului
* Misiunea Socială 'Diaconia' a Mitropoliei Basarabiei a iniţiat, cu sprijinul Kaufland Moldova, în parteneriat cu The Moldova Project şi cu autorităţile publice, campania de responsabilitate socială 'Ajut. Îmi pasă!'. Kaufland va oferi carduri de cumpărături în valoare de 100.000 de lei moldoveneşti pentru produse de primă necesitate. Acestea vor fi distribuite de voluntari persoanelor vulnerabile din Chişinău. Companiile care vor să facă donaţii de alimente şi produse de igienă pot suna la telefonul 061 058 777, iar voluntarii se pot înscrie la emailul office@diaconia.md. Se pot face şi donaţii online.

Arhiepiscopia Târgoviştei
* A donat spitalului judeţean un aparat de monitorizare a funcţiilor vitale în valoare de 21.000 de lei.
* A oferit produse de igienă şi produse textile pentru 50 de persoane aflate în izolare la Direcţia de Asistenţă Socială din Târgovişte

Arhiepiscopia Tomisului
* A iniţiat o campanie de donare de sânge.
* În cooperare cu autorităţile locale, face cumpărături pentru izolaţi, oferă mese calde pentru vulnerabili şi consiliere la numerele de telefon: 0722826177 şi 0740789215.

Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor
* A donat două aparate şi 2.000 de kituri de testare COVID-19 pentru Spitalul Judeţean 'Sf. Ioan cel Nou', în valoare totală de aproximativ 100.000 de euro şi a lansat un apel la donaţii pentru mai multe aparate şi kituri suplimentare.
* A creat un grup de sprijin pentru personalul medical de la Spitalul Judeţean 'Sf. Ioan cel Nou' din Suceava, care, împreună cu instituţii şi firme, asigură pentru personalul medical cazare, masă, transport şi recuzită medicală, dar şi asistenţă spirituală şi psihologică pentru personalul medical din zona Sucevei.

Arhiepiscopia Alba Iuliei
* Facebook / Arhiepiscopia Alba Iulia
* Asociaţia 'Filantropia Ortodoxă Alba Iulia' a arhiepiscopiei şi-a extins, în colaborare cu autorităţile locale, programul de asistenţă din judeţele Alba şi Mureş, ajungând la 500 de persoane vârstnice şi vulnerabile pe care le asistă cu hrană caldă la domiciliu, dar şi cu alte servicii, precum cumpărături, consiliere de la distanţă sau achitarea facturilor.
* Persoanele în carantină care au nevoie de ajutor pot apela la preoţii de la parohii (la numerele de pe site-urile reintregirea.ro şi filantropiaortodoxa.ro; alte numere utile aici https://drive.google.com/file/d/0B9OboMjpSPh2aDN2aWozVjVxLUk/view).
* Asociaţiile filantropice ale eparhiei continuă să asigure hrană zilnic pentru beneficiarii de la aşezămintele lor sociale: 625 de copii şi 881 de vârstnici.
* La iniţiativa Arhiepiscopului Irineu, Căminul Bisericesc Peregrinus le oferă cazare cadrelor medicale de la Spitalul Judeţean din apropiere, ca măsură de precauţie şi protecţie pentru familiile acestora.
* Protopopiatul Alba Iulia oferă suplimentar, zilnic, 70 de porţii de hrană persoanelor fără adăpost şi vârstnicilor.
* Zilnic, Protopopiatul Sighişoara oferă 40 de porţii de hrană persoanelor în izolare.
* Protopopiatul Reghin a oferit 87 de pachete cu alimente în valoare de 7.000 lei persoanelor aflate în izolare din comuna Breaza.

Arhiepiscopia Râmnicului
* Asigură hrană caldă pentru 100 de persoane de etnie romă aflate în situaţie de risc în comuna Bujoreni.
* Oferă 200 de locuri pentru carantină.
* A stabilit un număr pentru cererile de asistenţă religioasă: 0734.206.608, funcţional zilnic, între orele 08:00 - 16:00.

Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului
* Arhiepiscopul Ioachim şi-a donat salariul pe luna martie în vederea achiziţionării de aparatură medicală pentru spitalele din judeţul Bacău.
* A stabilit numărul unic de urgenţă socio-medicală 0749666581 şi emailul voluntariarb@gmail.com, la care se primesc cereri şi oferte de ajutor pentru cei vulnerabili din eparhie: vârstnici, mame singure, femei însărcinate, familii numeroase, persoane în carantină, persoane cu diverse probleme medicale.
* Atelierul arhiepiscopiei produce măşti de protecţie pentru medici şi voluntari.
* Asociaţia 'Sf. Voievod Ştefan cel Mare - Hârja' a pus la dispoziţia autorităţilor serviciul propriu de ambulanţă şi cele trei maşini ale diviziei medicale de îngrijire a vârstnicilor pentru urgenţele medicale din judeţul Bacău.
* Protopopiatului Bacău a început o campanie de strângere de fonduri în rândul clericilor, în vederea achiziţionării de aparatură medicală: nebulizator pentru dezinfecţia terminală în zona ATI sau aparat de monitorizare a funcţiilor vitale.
* Protopopiatul Bacău a oferit unicul dispozitiv pentru dezinfectarea maşinilor de ambulanţă şi MAI din judeţ şi a donat 300 de prosoape pentru Spitalul Judeţean Bacău.

Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului
* A donat echipamente şi produse medicale în valoare de 50.000 de lei pentru Secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Piteşti şi strânge fonduri pentru alte unităţi medicale din judeţul Argeş.
* Pune la dispoziţia autorităţilor spaţii pentru carantină.
* Asigură masa pentru persoanele fără adăpost cazate în perioada pandemiei la un adăpost de urgenţă din Piteşti.
* Oferă gratuit, la cerere, hrană la domiciliu pentru persoanele singure, vârstnice sau aflate în autoizolare.
* Preoţii şi voluntarii fac cumpărături şi alte activităţi pentru cei izolaţi.
* Parohiile au fost îndemnate să-şi facă 'bănci de alimente' pentru persoanele care mai urmează să intre în autoizolare sau carantină.

Arhiepiscopia Dunării de Jos
* Oferă produse de igienă pentru spitale şi hrană pentru cei izolaţi.
* În colaborare cu Mitropolia Europei Centrale şi de Nord, arhiepiscopia strânge fonduri pentru un aparat de diagnosticare rapidă a infecţiilor cu noul coronavirus, în beneficiul Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii 'Sfântul Ioan' din Galaţi.
* Asigură consiliere spirituală, literatură duhovnicească, materiale de igienă şi hrană pentru persoanele aflate în carantină la Galaţi, Brăila şi Tecuci.

Arhiepiscopia Aradului
* A contribuit cu suma de 72.500 lei la achiziţionarea, prin Fundaţia Universitară 'Vasile Goldiş', a 8 sisteme de ventilaţie şi monitorizare respiratorie destinate Secţiei de terapie intensivă (ATI) a Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Arad şi sprijină în continuare strângerea de fonduri în acest scop.
* A donat măşti de protecţie şi mănuşi în valoare de 65.000 lei Spitalului Clinic de Urgenţă Arad.
* Oferă hrană caldă pentru 120 de persoane vulnerabile şi sprijin financiar pentru achiziţionarea de materiale de protecţie pentru Spitalul Judeţean de Urgenţă din Arad.
* Mănăstirea Gai şi Schitul de maici de la Tămand oferă zilnic hrană caldă cadrelor medicale şi poliţiştilor din Vama Nădlac II.

* În oraşul Arad, arhiepiscopia, în parteneriat cu firma Piroş Security Force, aprovizionează cu alimente persoanele vulnerabile sau le ajută să se deplaseze la medic sau să-şi rezolve alte nevoi stringente.
* Preoţii şi voluntarii parohiilor ţin legătura cu cei izolaţi la domiciliu pentru a-i ajuta la nevoie.

Episcopia Huşilor
* A pus la dispoziţie o ambulanţă şi a donat 20.000 de euro Spitalului Judeţean de Urgenţă din Vaslui pentru achiziţionarea unui aparat de depistare a virusului SARS-Cov-2.
* A donat 5.000 de euro pentru Spitalul Municipal 'Elena Beldiman' din Bârlad, în scopul achiziţionării de echipamente de protecţie.
* Cu ajutorul Asociaţiei Filantropia Huşi, a distribuit 1.500 kg de alimente neperisabile persoanelor vulnerabile sau izolate.
* A format comitete locale de sprijin pentru vulnerabili şi izolaţi, punând la dispoziţie numerele de telefon 0746.894.280, 0767.470.048, 0769.223.070 (Huşi); 0740.657.576 (Vaslui), 0769.223.073 (Bârlad).

Episcopia Caransebeşului
* Oferă 500 de porţii de hrană zilnic pentru persoanele vulnerabile din Caransebeş, Reşiţa, Oraviţa, Moldova Nouă, Bocşa şi Băile Herculane. Pentru acest serviciu există două numere de telefon: 0766283351 şi 0766549129.
* La Reşiţa continuă şi programul Mâinile Bucuriei, dezvoltat de ATOR Banatul de Munte împreună cu Direcţia de Asistenţă Socială Reşiţa, Inspectoratul Judeţean de Jandarmerie Caraş-Severin şi Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Caraş-Severin: tinerii voluntari asigură asistenţă (cumpărături, alimente şi medicamente, masă caldă) pentru persoane în situaţii de risc.
* În colaborare cu autorităţile locale, pune la dispoziţie spaţii de cazare pentru persoanele fără adăpost.
* Confecţionează şi oferă măşti pentru Spitalul Municipal de Urgenţă Caransebeş.

Episcopia Oradiei
* Oferă alimente, masă caldă şi cumpărături pentru 120 de beneficiari permanenţi care sunt asistaţi social în centrele organizaţiilor bisericeşti.
* Oferă alimente şi sprijin pentru cei vulnerabili şi izolaţi, în cooperare cu autorităţile locale (telefon pentru cei care vor să doneze alimente: 0744.647.825; telefon pentru cei care au nevoie de ajutor: 0800.410.430).

Episcopia Maramureşului şi Sătmarului
* Oferă locaţii pentru carantină la cererea autorităţilor.
* Organizează o campanie de strângere fonduri pentru aparatură medicală destinată Spitalului Judeţean Baia Mare.
* Parohiile din Protopopiatul Ortodox Român Sighet au donat pentru Spitalul Municipal din Sighetu Marmaţiei 15.200 lei.
* Protopopiatul Ortodox Român Oaş a donat 15.000 lei pentru a asigura materiale sanitare de protecţie (măşti, halate) Spitalului Orăşenesc din Negreşti Oaş, jud. Satu Mare.
* Protopopiatul Ortodox Român Lăpuş a donat 10.000 lei pentru Spitalul Orăşenesc din Târgu Lăpuş.

Episcopia Severinului şi Strehaiei
* A creat grupuri de acţiune la parohii şi a transformat programul social-filantropic 'Coşul de Paşti' într-unul prin care parohiile vor asigura alimente şi produse sanitare persoanelor vulnerabile şi izolate la domiciliu.
* Pregăteşte o donaţie de 10.000 lei pentru spitalul din judeţ care va fi cel mai afectat de fluxul de pacienţi.

Episcopia Sloboziei şi Călăraşilor
* A oferit ajutoare materiale pentru 95 de familii aflate în evidenţa furnizorilor de servicii sociale.

Episcopia Giurgiului
* Oferă spaţii de carantină şi de preparare a hranei pentru vulnerabili şi izolaţi
* Mânăstirea Sfântul Ioan Rusul produce halate medicale şi măşti de protecţie pentru autorităţile sanitare.

Episcopia Tulcii
* A donat 20.000 de lei Spitalului Judeţean de Urgenţă Tulcea, pentru materiale sanitare.
* În cooperare cu autorităţile locale, a început colecte de alimente la parohii şi distribuţia de hrană către cei vulnerabili. S-au colectat şi distribuit 750 kg alimente neperisabile, 150 kg de legume, 250 de perechi de mănuşi chirurgicale.

Episcopia Sălajului
* A iniţiat o colectă în rândul clericilor pentru spitalele din judeţul Sălaj.
* A constituit grupul de iniţiativă 'Sf. Zotic', prin care preoţii şi voluntarii asigură asistenţă spirituală, consiliere psihologică şi ajutor la cumpărături celor vârstnici, izolaţi sau vulnerabili.

*

Această sinteză a fost realizată pe baza rapoartelor de la eparhii.

Întrucât în perioada 16-31 martie 2020 au mai existat acţiuni de sprijin care nu se regăsesc în această sinteză, ne puteţi aduce la cunoştinţă detalii despre acestea la adresa de email info@basilica.ro.

AGERPRES nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile conţinute de comunicatele primite şi publicate în fluxul de ştiri sau pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.

Agenţia Naţională de Presă AGERPRES nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii inexacte/false transmise de către emitenţii comunicatelor de presă.

AGERPRES îşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări injurioase, atacuri la persoană şi/sau acuzaţii, încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.