#pe scena bac-ului - colaborare în premieră a Inspectoratului Şcolar Judeţean Constanţa cu Teatrul de Stat Constanţa

Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa, în parteneriat cu Teatrul de Stat Constanţa, derulează începând de astăzi, 31 martie 2020, proiectul #pe scena bac-ului.

În baza protocolului de colaborare încheiat între cele două instituţii, elevii din clasele terminale vor beneficia de prezentarea în mediul online (în special pe durata perioadei suspendării cursurilor, ca măsură de prevenire a răspândirii Covid-19) a unor creaţii literare sub forma reprezentaţiilor artistice. Menţionăm că repertoriul va urmări cu precădere conţinutul programei şcolare prevăzute pentru susţinerea Probei de Limba şi literatura română - Examenul de Bacalaureat Naţional 2020.

Parteneriatul interinstituţional prevede pe termen lung realizarea de spectacole şi alte evenimente culturale dedicate, prin tematica lor, tinerilor- organizare de recitări, dezbateri, întâlniri şi vizite de studiu, derulate pe parcursul anilor şcolari 2019- 2020 şi 2020-2021.

Printre principalele obiective asumate de către cele două instituţii în cadrul acestei colaborări se numără: creşterea gradului de acces şi participare a tinerei generaţii la fenomenul cultural, dezvoltarea personală a tinerilor şi încurajarea abilităţilor lor artistice prin implicarea directă în actul de cultură, sprijinirea elevilor în pregătirea pentru examenele naţionale şi, nu în ultimul rând, dezvoltarea publicului viitor al teatrului.

Aşadar, astăzi, 31 martie 2020, cu ocazia zilei naşterii poetului Nichita Stănescu, actorii teatrului au lansat trei episoade dedicate poeziilor sale - Leoaică tânără, iubirea; În dulcele stil clasic şi Adolescenţi pe mare. Proiectul îşi propune să sprijine elevii care studiază pentru bacalaureat prin apropierea acestora de literatură şi de actul cultural, în vederea unei mai bune înţelegeri a operelor scriitorilor români, oferindu-le interpretări variate, într-o formă accesibilă, online.

În perioada imediat următoare vor fi prezentate şi alte filme cu poezii din programa şcolară, dar şi cu fragmente de proză.

Producţiile vor fi publicate pe canalul Youtube şi vor fi promovate pe pagina de Facebook a Teatrului de Stat Constanţa, precum şi în reţeaua unităţilor de învăţământ din judeţ.

Este o iniţiativă binevenită în acest moment de izolare socială impusă de situaţia de urgenţă din România. Apreciem spiritul de echipă al Teatrului de Stat Constanţa care a venit în întâmpinarea unor nevoi reale ale elevilor noştri.

Pe lângă beneficiul imediat al acestui proiect, privim pe termen lung, spre o apropiere a tinerilor de comunitatea culturală constănţeană a afirmat domnul Inspector Şcolar General prof. Sorin Mihai.