Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate impune, în sarcina administraţiei fiecărui loc de deţinere, desfăşurarea activităţilor şi aplicarea tuturor măsurilor de natură a asigura protejarea vieţii, integrităţii corporale şi sănătăţii persoanelor private de libertate aflate în custodie (art. 15 din Legea nr. 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal).

Astfel, în contextul epidemiologic actual, de răspândire a infecţiei cu virusul SARS-CoV-2 pe teritoriul României, şi a riscurilor asociate sănătăţii publice, la nivelul sistemului administraţiei penitenciare s-a procedat la implementarea, temporară, a unor măsuri preventive şi de siguranţă epidemiologică, centrate pe limitarea interacţiunii deţinuţilor cu mediul exterior. De altfel, încă de la finele lunii februarie a.c., administraţia Penitenciarului Tulcea a procedat la aplicarea, progresivă, a unui set de măsuri elaborat de Administraţia Naţională a Penitenciarelor.

Dinamica accelerată a virusului SARS-CoV-2 a impus actualizarea acestui set de măsuri, astfel că, în conformitate cu prevederile Decretului privind instituirea stării de urgenţă pe teritoriul României, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, Nr. 212 din 16 Martie 2020, Act nr. 195/16 Martie 2020, art. 47, la nivelul unităţilor subordonate Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor şi, implicit, la nivelul Penitenciarului Tulcea, au fost dispuse demersuri de primă urgenţă, cu aplicabilitate directă:

-exercitarea dreptului de a primi vizite

- exercitarea dreptului la vizită intimă

- exercitarea dreptului de a primi bunuri prin sectorul vizită

- punerea în aplicare a recompenselor constând în permisiunea de ieşire din penitenciar

- se suspendă pe durata stării de urgenţă pe teritoriul României.

Dat fiind contextul epidemiologic actual, precum şi necesitatea implementării acestor măsuri ce pot fi percepute ca fiind restrictive, s-a considerat imperativă compensarea şi extinderea posibilităţilor de a susţine dialogul, schimbul de informaţii şi suportul afectiv dintre persoanele private de libertate şi mediul de suport, prin intervenţii asupra duratei şi numărului convorbirilor telefonice, precum şi a celor on-line, ca alternativă la vizite, pe durata instituirii stării de urgenţă pe teritoriul României.

În concret, pentru menţinerea legăturii cu mediul suport:

- se majorează durata şi numărul de convorbiri pentru persoanele condamnate aflate în regimul de maximă siguranţă, la maximum 45 minute pe zi, iar pentru persoanele condamnate aflate în regim închis, semideschis, deschis, regim provizoriu sau pentru cei care nu au regimul stabilit, la maximum 75 minute pe zi;

- dreptul la comunicări/convorbiri on-line, prevăzut pentru menţinerea unei legături constante şi a creşterii şanselor de îmbunătăţire a relaţiilor cu mediul de suport al deţinuţilor cu grad ridicat de vulnerabilizare sau identificaţi cu nevoi speciale, se extinde indiferent de situaţia disciplinară şi periodicitatea legăturii cu familia, suplimentându-se corespunzător numărului de vizite la care au dreptul conform regimului de executare (regim deschis - 6 comunicări on-line; regim semideschis - 5 comunicări on-line; regim nestabilit - 5 comunicări on-line; regim închis - 5 comunicări on-line; regim maximă siguranţă - 3 comunicări on-line).

Totodată, precizăm că, pe perioada instituirii stării de urgenţă, ca alternativă la primirea banilor prin sectorul vizită, se poate utiliza transferul bancar sau mandatul poştal, detaliile fiind comunicate atât persoanelor private de libertate, cât şi aparţinătorilor.

În ceea ce priveşte măsura de închidere şi asigurare a camerelor de deţinere în care sunt cazate persoane clasificate în regim deschis sau semideschis, menţionăm că aceasta are, de asemenea, un caracter de prevenţie, posibilitatea deplasării fără însoţire în zone prestabilite din interiorul penitenciarelor, aşa cum prevede legiuitorul pentru aceste două regimuri de executare a pedepsei, fiind favorabilă răspândirii unor eventuali agenţi patogeni.

În completarea măsurilor prevăzute la art. 47 din Decretul privind instituirea stării de urgenţă pe teritoriul României, vă transmitem şi următoarele demersuri adoptate în vederea prevenirii oricărei situaţii de risc:

- dotarea personalului şi a altor persoane care intră în contact cu deţinuţii, cu materiale de protecţie, măşti, dezinfectanţi, mănuşi, halate, costume de protecţie etc;

- suplimentarea materialelor destinate curăţeniei spaţiilor şi igienei personale a deţinuţilor, igienizarea/dezinfectarea zilnică a tuturor spaţiilor în care se desfăşoară activităţi specifice cu deţinuţii, precum şi a autospecialelor care asigură transportul acestora;

- derularea de campanii de informare cu privire la conştientizarea riscurilor asociate virusului SARS-CoV-2 şi a comportamentului preventiv necesar a fi adoptat în vederea prevenirii oricărei situaţii de risc (susţinerea Programului "Educaţie pentru sănătate" ); se utilizează toate mijloacele de informare (radio/TV cu circuit închis - difuzarea alternativă şi cu o frecvenţă ridicată a informaţiilor de interes; distribuirea de pliante, broşuri etc);

- prelungirea programului de difuzare a semnalului TV, până la ora 24:00, în vederea înlesnirii posibilităţilor de informare;

- triajul epidemiologic al cadrelor la intrarea în serviciu;

- se menţin permanent deschise canale de comunicare cu Administraţia Naţională a Penitenciarelor, personal medical, judecător de supraveghere a privării de libertate, Direcţia de Sănătate Publică Tulcea, instituţii cu competenţă în gestionarea situaţiei epidemiologice la nivel judeţean.

Astfel, măsurile adoptate progresiv la nivelul sistemului penitenciar şi cele impuse de Decretul privind instituirea stării de urgenţă pe teritoriul României susţin actualele politici publice de prevenire a răspândirii virusului SARS-CoV-2 şi se raliază obligaţiei sistemului administraţiei penitenciare de a desfăşura şi aplica toate activităţile şi măsurile necesare în vederea asigurării protejării vieţii, integrităţii corporale şi sănătăţii persoanelor private de libertate aflate în custodie şi, prin extensie, a tuturor cetăţenilor.

Pentru mai multe informaţii desemnăm ca persoană de contact: d-na Subinspector de poliţie penitenciară Rusu Mariana - Purtător de Cuvânt,

Penitenciarul Tulcea e-mail: ptulcea@anp.gov.ro ; telefon: 0240.531.551 int. 112 sau mobil 0722.364.205.

DIRECTOR

PENITENCIARUL TULCEA

AGERPRES nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile conţinute de comunicatele primite şi publicate în fluxul de ştiri sau pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.

Agenţia Naţională de Presă AGERPRES nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii inexacte/false transmise de către emitenţii comunicatelor de presă.

AGERPRES îşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări injurioase, atacuri la persoană şi/sau acuzaţii, încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.