Proiect USR pentru digitalizarea administraţiei publice, prin eliminarea hârtiei din fluxul intern şi inter-instituţional

Senatorul USR Cristian Ghica a depus azi în Parlament un proiect de lege pentru digitalizarea administraţiei publice, prin eliminarea hârtiei din fluxul intern şi
inter-instituţional. Digitalizarea administraţiei publice este cu atât mai importantă în această perioadă de criză provocată de noul coronavirus, pentru ca oamenii să nu mai fie expuşi riscului de îmbolnăvire prin plimbatul hârtiilor şi prin statul cu orele la cozi.

Senatorul USR Cristian Ghica consideră că acum, mai mult ca niciodată, este nevoie să modificăm felul în care se produce interacţiunea cetăţean-stat şi viceversa, iar digitalizarea este singurul mijlocul prin care societatea poate continua să funcţioneze, chiar şi în vremuri de criză. În opinia sa, digitalizarea totală a
administraţiei reprezintă, totodată, mijlocul prin care interacţiunea cetăţenilor cu statul, precum şi activitatea administraţiei publice pot fi eficientizate.

Vizita în persoană, la ghişeu, şi obligativitatea folosirii hârtiei ca principal mediu de comunicare între cetăţeni şi stat sunt principalele bariere pentru introducerea serviciilor publice la distanţă.

"Tehnologia există şi nu este o noutate, însă România este încă, din păcate, tributară unor reflexe birocratice din alte secole. Hârtia, semnătura şi ştampila au
fost reinventate în vremurile noastre şi este momentul să accelerăm adopţia lor într-o formă actuală şi modernă, uşurând astfel interacţiunea cetăţenilor cu instituţiile publice, eliminând drumurile inutile către diverse ghişee şi corvoada transferului de documente între instituţii prin intermediul contribuabilior. Ţinând
cont că, în momentul de faţă, instituţii mari din administraţia publică românească au eliminat deja hârtiile, iar două instituţii de forţă din ţară, SRI şi STS, au
implementat sisteme de management al documentelor (lucru care dovedeşte că aceste sisteme pot fi aplicate în siguranţă), există premisele aplicării acestora la nivel naţional", explică senatorul USR Cristian Ghica.

Proiectul legislativ reprezintă fundaţia pentru implementarea la nivel naţional a principiului "o singură dată", un concept de guvernare electronică care îşi propune să se asigure că cetăţenii, instituţiile şi companiile trebuie să furnizeze autorităţilor şi administraţiilor, doar o singură dată, anumite informaţii standard.
Ulterior, prin încorporarea reglementărilor privind protecţia datelor şi consimţământul explicit al utilizatorilor, administraţia publică este autorizată să reutilizeze şi să schimbe datele între ele.

La nivel european, principiul "o singură dată" face parte din planurile Uniunii Europene de a dezvolta în continuare Piaţa Unică Digitală, prin reducerea sarcinii administrative asupra cetăţenilor şi a întreprinderilor.

Obiectivul final este ca nicio administraţie publică din România să nu ceară unei persoane fizice sau juridice informaţii deţinute deja de altă administraţie publică sau organizaţie a statului român.

În particular, în contextul crizei provocate de COVID-19, avantajele aplicării noii legi ar fi următoarele:

- Reducerea contactului fizic dintre contribuabili şi funcţionarii publici pe tot traseul logistic - de la părăsirea locuinţei, contactul prin transportul în comun şi
statul la coadă, până la interacţiunea directă de la ghişeu;

- Reducerea riscului de infectare a cetăţenilor şi funcţionarilor publici;

- Posibilitatea funcţionarilor publici de a lucra de la distanţă, prin teleworking

- Eliminarea prezenţei fizice ca factor în semnarea şi aprobarea de acte;

- Eliminarea hârtiei şi a curierilor drept factori de risc în răspândirea bolii;

- Posibilitatea funcţionării instituţiilor în caz de urgenţă naţională.

Senatorul USR Cristian Ghica este cel care a reuşit eliminarea ştampilei din administraţia publică, prin adoptarea Legii 169/2019.