Ca urmare a apariţiei în spaţiul public a unor informaţii false cu privire la managementul acţiunilor SARS-Cov2 la nivelul Spitalului Judeţean de Urgenţă Tulcea, considerăm necesar să prezentăm o situaţie reală şi corectă populaţiei:

1) Spitalul Judeţean de Urgenţă Tulcea nu se confruntă cu o criză acută de materiale. Acestea au fost puse cu grijă în magazia spitalului pentru a fi distribuite în regim controlat, în funcţie de necesităţile momentului. Echipamentele de protecţie trebuie utilizate raţional, în funcţie de zona unde se realizează contactul cu un pacient şi manevrele care se efectuează asupra acestuia.

Măştile de filtru se utilizează conform standardelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii - doar în contextul manevrelor care generează aerosoli: intubaţie, ventilaţie mecanică, bronhoscopie, traheostomă şi masaj cardiac extern.

Siguranţa personalului medical este o prioritate pe care o asigurăm în limita materialelor pe care le avem la dispoziţie. Este cunoscut contextul global în care fiecare ţară şi-a păstrat resursele, limitând sau oprind exporturile.

Consiliul Judeţean Tulcea a venit cu suport financiar prin care s-au asigurat stocuri de materiale care urmează să ajungă, în continuare, la Tulcea.

Până la sosirea acestor materiale, trebuie să utilizăm raţional ceea ce avem la dispoziţie.
Avem rugămintea ca doar informaţiile oficiale să fie supuse atenţiei publicului şi ne delimităm ferm de orice încercare de a folosi Spitalul Judeţean de Urgenţă Tulcea pentru a acumula capital politic.

Testarea populaţiei se realizează conform criteriilor stabilite de Ministerul Sănătăţii. Având în vedere protocolul actual, este imposibil să nu scape filtrelor clinice un pacient asimptomatic. În spital s-au creat spaţii tampon în care pacienţii nou internaţi vor sta 5 zile până să fie mutaţi în secţia curată.

2) Aparatura de radiologie a spitalului a fost achiziţionată la sfârşitul anului 2019. Autorizarea durează aproximativ doi ani în România, în condiţii normale.

Nu există obligaţie legală ca UPU să deţină secţie de radiologie proprie, aşa cum în mod fals s-a acreditat ideea. Proiectul de modernizare şi extindere UPU cuprinde şi aparatură radiologică şi computer tomograf, fiind un proiect în derulare.

Există, în prezent, un circuit determinat prin care pacientul ajunge de la UPU în Secţia de Radiologie cu lift dedicat, purtând echipament de protecţie. Durata efectuării radiografiei este sub 15 minute, Radiologia este anunţată înainte, pentru a evacua cabinetul, iar după efectuarea radiografiei, se practică dezinfectarea acestuia.

3) Se respectă în totalitate indicaţiile de testare de la Ministerul Sănătăţii, aflate în vigoare. Detaliile privind numărul de cazuri confirmate se află în sarcina exclusivă a Grupului de Comunicare Strategică.

Decesele cu patologie pulmonară fie au avut testare negativă, fie nu au avut absolut nicio suspiciune.

Menţionăm că nu există pacienţi infectaţi care nu au fost declaraţi şi nu există cazuri de cadre medicale infectate la Tulcea sau cadre medicale de la Tulcea internate la Constanţa, aşa cum s-a vehiculat.

S-au organizat spaţii tampon pentru clustere de secţie, se lucrează la realizarea circuitelor, astfel încât riscul de introducere a unui pacient pozitiv să fie minim, în absenţa testării în masă.

În plus, au fost achiziţionate ca suport - monitoare funcţii vitale şi injectomate. Secţia de Boli Infecţioase este în pregătire pentru preluarea cazurilor uşoare/medii.

Rugăm populaţia să nu mai acorde atenţie informaţiilor de pe reţelele de socializare din surse neoficiale. Sursele oficiale de informare sunt: Instituţia Prefectului Tulcea, Guvernul României, Direcţia de Sănătate Publică Judeţeană Tulcea.

Urmare a postării domnului Marian Machedon pe reţelele de socializare, va fi depusă o plângere penală pentru comunicarea de informaţii false şi dezinformare.

Lucrurile nu sunt perfecte, dar facem apel la toţi tulcenii să rămână solidari, să ajute fiecare cu ce poate (inclusiv cu idei) şi să dea Dumnezeu să trecem cât mai uşor peste această situaţie!

MANAGER,

Dr. Năstăsescu Tudor Ion