COD GALBEN: 30-03-2020 ora 14 Intre 30 martie, ora 22:00 - 01 aprilie, ora 10:00 se va semnala ninsori moderate cantitativ, strat de zăpadă local consistent, temporar viscol în zona montană înaltă in ninsori moderate cantitativ, strat de zăpadă local consistent, temporar viscol în zona montană înaltă; COD GALBEN: 30-03-2020 ora 13 Intre 13:00 si 17:00 se va semnala intensificări locale și temporare ale vântului, cu rafale de 55...60 km/h. in Județul Botoşani, Județul Suceava, Județul Iaşi;

Facem precizarea că informaţiile transmise în mediul online de un angajat al Spitalului Militar de Urgenţă "Dr. Alexandru Augustin" Sibiu, privind existenţa unui caz de pacient infectat cu COVID-19 în spitalul nostru, nu corespund realităţii.

Pacientul la care se face referire în postare a fost internat în data de 21 martie, în secţia medicină internă, după ce, prin efectuarea triajului epidemiologic s-a exclus suspiciunea de infecţie cu COVID-19. În data de 23 martie, pacientul a continuat investigaţiile radiologice (CT toracic), în urma cărora s-au constat leziuni, care puteau fi considerate asemănătoare celor provocate de COVID-19.

Cu toate că pacientul nu se încadra în definiţa de caz pentru infectarea cu noul coronavirus, pentru a preîntâmpina îngrijorarea personalului spitalului, s-au prelevat probe de la pacient, care au fost trimise pentru testare la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară "Cantacuzino".

Rezultatul primit în data de 24 martie, în jurul orei 12.30, a fost NEGATIV pentru COVID-19.

Cu privire la acuzaţiile aduse în privinţa lipsei dotărilor cu echipamente de protecţie, precizăm că, în cadrul spitalului se foloseşte echipament de protecţie în conformitate cu recomandările de folosire a echipamentulu individual de protecţie care trebuie utilizat în contextul COVID-19, în funcţie de secţie, personal şi tipul de activitate, document elaborat de Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, împreună cu Asociaţia pentru Prevenirea şi Controlul Infecţiilor Nosocomiale.

Conducerea spitalului are în plan un circuit pentru potenţialii pacienţi infectaţi cu COVID-19 şi spaţiile necesare izolării acestora.

Privitor la informaţia conform căreia managerul spitalului a refuzat să testeze personalul contact, menţionăm că în cadrul spitalului testările pacienţilor suspecţi COVID-19 se fac în conformitate cu prevederile din "Metodologia de supraveghere a sindromului respirator acut cu noul coronavirus", respectiv sunt testaţi doar contacţii eventualelor cazuri confirmate.

COMANDANTUL SPITALULUI MILITAR DE URGENŢĂ "DR. ALEXANDRU AUGUSTIN" SIBIU
Colonel medic