"Săraci", un spectacol despre depăşirea propriei condiţii

Direct de pe continentul nord-american pe scena târgumureşeană, Compania "Liviu Rebreanu" a Teatrului Naţional Târgu-Mureş, împreună cu Incubator 13, vă prezintă un spectacol bazat pe o piesă recentă care va rezona cu publicul de la noi prin actualitatea conţinutului şi prin povestea cu care se poate identifica aproape oricine.

Piesa scrisă de Lucy Thurber prezintă problematica universal valabilă a unei familii modeste care se luptă cu neajunsurile, cu probleme tipice de familie, dorinţe de evoluţie, de scăpare sau acceptare a ceea ce li se întâmplă: un tată alcoolic violent, cu momente de căinţă, o mamă care ţine în mână destinele tuturor (chiar şi ale celorlalte personaje adiacente familiei), un fiu (adolescent) supradotat care vrea să îşi depăşească condiţia, o fiică şi ea supradotată, dar prea mică să scape din orăşelul provincial în care trăiesc, un unchi (poliţist) care umblă după fustele verişoarei (mama), o soţie (a poliţistului) care încearcă să salveze aparenţele şi căsnicia şi o proaspătă absolventă de universitate/ profesoară care vrea să-l ajute pe fiu să evolueze.

Traducerea în limba română a piesei "Scarcity" / "Săraci" a autoarei dramatice americane Lucy Thurber este rezultatul muncii colective a unei echipe alcătuite din studenţi ai Masteratului de Scriere Dramatică de la Universitatea de Arte din Târgu-Mureş. Selma Dragoş, Andi Gherghe, Carmen Ghiurco şi Gabriel Sandu au contribuit la crearea versiunii în limba română, coordonată şi revizuită de lect. univ. dr. Anda Cadariu. Piesa a beneficiat de un spectacol-lectură în regia lui Rareş Budileanu în cadrul Taberei Internaţionale de Scriere Dramatică de la Târgu-Mureş, în 2018.

"(...) Ceea ce rămâne memorabil în scriitura lui Thurber este felul în care, în ciuda unui stil aproape lacunar, construieşte personaje atât de bine definite, ale căror particularităţi şi sensibilităţi se semnalează rapid şi coerent de la început până la final. Economia de mijloace lingvistice amplifică, de fapt, expresivitatea personajelor într-un univers dramatic pecetluit de tensiunea asfixiantă derivată din faptul că nu se întâmplă mai nimic niciodată, în ciuda micilor promisiuni cu potenţial de evenimenţialitate." (Beatrice Lăpădat, în prezentarea piesei publicate pe www.liternet.ro)

Din distribuţie fac parte actorii Daniel Vişan (Billy), Anca Loghin (Martha), Mihai Crăciun (Herb), Larisa Dobrin (Rachel), Ştefan Mura (Louie), Alexandra Moldovan (Gloria), Laura Mihalache (Ellen) şi Rareş Budileanu.

Regia artistică este semnată de Rareş Budileanu, iar regia tehnică îi aparţine lui Stelian Chiţacu. Scenografia este realizată de Anna Kupas, light-design-ul este conceput de Alin Popa, iar sufleur este Iolanda Belbe.

Spectacolul va avea loc duminică, 23 februarie, ora 19,30, la Sala Mică.

Spectacolul durează 1 oră 45 minute (fără pauză) şi este recomandat persoanelor cu vârsta peste 16 ani.

Biletele şi abonamentele pot fi achiziţionate de la Casieria din incinta Teatrului, de marţi până vineri, între orele 9,00 şi 15,00, şi cu o oră înainte de începerea spectacolelor, sau la numărul de telefon 0365.806.865 şi la Agenţia de Bilete din incinta Palatului Culturii, de marţi până vineri, între orele 12,00 şi 17,30, sau la numărul de telefon 0372.951.251.

De asemenea, biletele şi abonamentele pot fi procurate online accesând portalul www.biletmaster.ro.