Funeralii cu onoruri militare pentru generalul în retragere Marin Dragnea

Conducerea Statului Major al Apărării îşi exprimă regretul profund pentru trecerea la cele veşnice a generalului în retragere Marin Dragnea, veteran din cel de-Al Doilea Război Mondial şi preşedinte fondator al Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război.

Din nefericire, avem printre noi din ce în ce mai puţini veterani de război, faţă de care avem obligaţia morală să ne exprimăm recunoştinţa pentru sacrificiul lor şi să le acordăm respectul care li se cuvine. Devotamentul pentru valorile militare şi naţionale al veteranilor de război trebuie să ne inspire atât pe noi, cât şi generaţiile viitoare.

Generalul Dragnea, care a servit Armata României aproape 50 de ani, va rămâne în amintirea noastră drept un exemplu de curaj, spirit de sacrificiu, devotament şi eroism. Gândurile şi rugăciunile noastre se îndreaptă acum spre familia îndurerată.

Funeraliile cu onoruri militare vor avea loc sâmbătă, 15 februarie, începând cu ora 12.00, la Cimitirul Militar Ghencea I.

Dumnezeu să-l ierte şi să-l odihnească în pace!

***

Generalul în retragere Marin Dragnea s-a stins din viaţă miercuri seară (12 februarie), la vârsta de 96 de ani. Armata României a pierdut nu doar un veteran, ci şi un om deosebit.

A devenit copil de trupă la doar 12 ani, iar în 1941, pe când avea 18 ani, a plecat voluntar pe front, cu o unitate de cavalerie. A luptat patru ani în cel de-Al Doilea Război Mondial atât pe frontul de est, cât şi pe frontul de vest. În timpul luptelor a fost rănit de două ori.

A absolvit Şcoala de Ofiţeri de Infanterie iar, după război, Şcoala Superioară de Război şi Academia Superioară de Comandă şi Stat Major.

A fost timp de 12 ani preşedinte al Sportului Românesc şi al Comitetului Olimpic Român, iar în decembrie 1989 a fondat Asociaţia Naţională a Veteranilor de Război.

Pentru faptele sale de vitejie pe câmpul de luptă, generalul în retragere Marin Dragnea a fost decorat cu Steaua României, Coroana României, Virtutea Militară şi Bărbăţie şi Credinţă.

Biroul de presă/SMAp