COD GALBEN: 26-02-2020 ora 10 Intre 27 februarie, ora 11:00 - 27 februarie, ora 21:00Zone vizate se va semnala 27 februarie, ora 11:00 - 27 februarie, ora 21:00Zone vizate COD GALBEN: 26-02-2020 ora 11 Intre 11:00 si 14:00 se va semnala intensificări ale vântului cu viteze la rafală ce vor atinge 80...90 km/h viscolind și spulberând zăpada. in Județul Maramureş, Județul Cluj, Județul Bistriţa-Năsăud;

Scrisoare deschisă

către

PRIMARUL GENERAL AL MUNICIPIULUI BUCUREŞTI

Stimată Doamnă Primar General,

Organizaţia PRO România Sector 5 este îngrijorată de criza serviciului public de încălzire a populaţiei în Bucureşti, administrat de Termoenergetica. Amplificarea problematicii serviciului în detrimentul cetăţeanului ne obligă să luăm atitudine.

Pe cale de consecinţă, Doamnă Primar General, vă propunem două acţiuni imediate ce pot stabiliza situaţia şi pot pune bazele unei arhitecturi instituţionale profesioniste:

1. Înfiinţarea Unui Cluster care să reunească cei mai buni specialişti din mediul academic, antreprenorial, cercetare şi reprezentanţi ai societăţii civile ar contribui la identificarea şi promovarea unor solutii sustenabile, adaptate schimbărilor climatice şi profilului socio-economic al Bucureştiului.

2. Definirea unui Nou model instituţional pentru serviciul public de alimentare centralizată cu energie termică

Doamnă Primar General, acum este un moment cheie pentru sistemul de încălzire din Bucureşti, când acesta este aşezat pe un cadru legal şi are în faţă un contract de delegare ce îi oferă posibilitatea remodelării sistemului folosind tehnologii moderne.

Desigur, acest serviciu public de încălzire a populaţiei, ce este realizat printr-o infrastructură vastă de reţele, nu poate fi administrat decât printr-un contract de delegare.

Durata contractului de delegare fiind proporţională cu valoarea investiţională a operatorului în sistem, rezultă interesul de a redefini un nou sistem de încălzire a populaţiei bazat pe tehnologii moderne.

Sistemul construit în anii 1960 şi care a rezistat până în zilele noastre, trebuie regândit pentru a funcţiona în următorii 50 de ani într-o piaţă concurenţială şi într-o competiţie tot mai dinamică.

Noile tehnologii precum trecerea de la 2 fire la 3 fire, 4GDH, IoT, pompe de căldură, redefinesc operatorii din marile oraşe europene şi sunt preocupările autorităţilor publice locale pentru a reproiecta sisteme durabile şi competitive. În plus, în calitate de stat membru al Uniunii Europene ne-am asumat strategia Green Deal şi tranziţia către un continent verde şi prietenos cu mediul. Ţintele Green Deal vizează inclusiv eficienţa energetică şi soluţii sustenabile şi inovative care să integreze noile tehnologii.

biroupresa@proromania.ro

www.proromania.ro

Sprijinul Clusterului de specialişti în această primă etapă constă în prioritizarea investiţiilor strategice şi a măsurilor manageriale de impact ce pot aşeza Termoenergetica pe un traseu stabil.

Organizaţia PRO România Sector 5 alocă o importanţă deosebită misiunii noii societăţi Termoenergetica S.A. căreia i-a fost delegat serviciul. Investiiţiile din perioada următoare trebuie să fie motorul viziunii societăţii Termoenergetica S.A. pe întreaga perioadă delegată. Doamnă Primar General, dorim ca iniţiativa PRO Romania Sector 5 să fie un mecanism de accelerare a acţiunilor de modernizare a sistemului de încălzire, de colaborare şi monitorizare a unui plan de acţiuni complex cu impact direct în rândul cetăţenilor.

Coordonator PRO România Sector 5

Ştefan PIRPILIU