COD GALBEN: 26-02-2020 ora 10 Intre 27 februarie, ora 11:00 - 27 februarie, ora 21:00Zone vizate se va semnala 27 februarie, ora 11:00 - 27 februarie, ora 21:00Zone vizate COD GALBEN: 26-02-2020 Intre 08:15 si 11:00 se va semnala intensificări ale vântului cu viteze la rafală ce vor atinge 80...90 km/h viscolind și spulberând zăpada. in Județul Maramureş, Județul Cluj, Județul Bistriţa-Năsăud;

Facem precizarea că pe raza Municipiului Focşani se suspicionează existenţa virusului de pestă porcină într-o exploataţie non profesională din zona unde nu era permisă creşterea animalelor conform HCL nr. 140/2010 privind normele ce specifică condiţiile de creştere şi îngrijire a animalelor domestice şi de companie în Municipiul Focşani cu modificările şi completările ulterioare. Până în momentul de faţă nu a fost confirmată existenţa dar cu toate acestea se vor impune următoarele măsuri în exploataţiile cu suine de pe raza Municipiului Focşani:

Plasarea sub supraveghere sanitar-veterinară a exploataţiei

- Amplasarea la intrarea/ieşirea din exploataţie a dezinfectoarelor pietonale

- Uciderea tuturor suinelor din focar

- Neutralizarea cadavrelor prin incinerare

- Efectuarea curăţeniei mecanice, a spălării dezinfecţiei şi deratizării în exploataţie

- Limitarea accesului persoanelor sau vehiculelor în/din exploataţie

- Identificarea imediată a tuturor căilor de acces a vehiculelor în/din localitatea Focşani

Pe de altă parte proprietarii exploataţiilor de suine de pe raza Municipiului Focşani vor avea în vedere următoarele aspecte:

- Transportul animalelor pe drumurile publice fără aprobarea DSVSA este strict interzisă

- Este strict interzis proprietarilor de exploataţii să introducă sau să scoată orice altă specie de animal domestic în/din exploataţii, fără autorizarea DSVSA

- Este interzisă comercializarea porcinelor vii, a cărnii, produselor din carne şi a subproduselor nedestinate consumului uman, a furajelor precum şi a altor specii de animale, fără avizul DSVSA.

- Este interzis proprietarilor comercializarea porcinelor vii, a cărnii, produselor din carne si a subproduselor nedestinate consumului uman (SNCU), a furajelor precum şi a altor specii de animale, fără avizul DSVSA Vrancea

- Niciun camion sau vehicul care a fost utilizat la transportul suinelor nu poate părăsi zona fără a fi curăţat si dezinfectat.

Măsuri aplicate în zona de protecţie de către Unitatea Locală de Sprijin:

- Se interzice organizarea de târguri de animale, bâlciuri, expoziţii, circ sau orice altă formă de aglomerare a animalelor;

- Afişarea de panouri de avertizare în vederea limitării circulaţiei în focar. Informarea populaţiei (prin afişare în locuri vizibile), privind evoluţia Pestei Porcine Africane şi a măsurilor ce se întreprind;

- Completarea stocurilor de materiale si echipamente necesare intervenţiei;

- Este interzisă proprietarilor scoaterea de carne de porc, preparate din carne de porc, produse din carne de porc si orice alte produse şi subproduse care conţin carne de porc, fără avizul DSVSA Vrancea.

Toate aceste măsuri au fost întocmite având în vedere decizia nr. 25/13.02.2020 emisă de către Centrul Local de Combatere a Bolilor Vrancea privind suspicionarea evoluţiei Pestei Porcine Africane într-o exploataţie non profesională de pe raza Municipiului Focşani.

De reţinut este faptul că Pesta porcină africană (PPA) este o boală foarte contagioasă a porcilor domestici şi sălbatici. Nu există un vaccine împotriva acestei boli. Nu reprezintă un pericol pentru sănătatea umană dar poate duce la pierderi economice serioase în cadrul producţiei. Luaţi măsuri stricte preventive în fermă şi în pieţe pentru a vă proteja porcii dumneavoastră şi ai vecinilor.

Nu răspândiţi boala!

RESPECTAŢI PRECAUŢIILE GENERALE

- Declaraţi orice caz suspect (animal mort sau cu semen clinice) Serviciilor Veterinare;

- Respectaţi precauţiile sanitare în ferma dumneavoastră şi în pieţe;

- Nu hrăniţi porcii cu resturi alimentare;

- Feriţi-vă de contactul direct sau indirect cu mistreţii;

- Implementaţi măsuri de carantină pentru porcii nou introduşi în fermă;

- Curăţaţi şi dezinfectaţi orice echipamente pe care le folosiţi împreună cu alţi fermieri sau vânători;

Preveniţi contactul inutil direct sau indirect dintre vizitatori şi porci.

Dacă locuiţi într-o zonă afectată

- Porcii şi produsele provenite de la aceştia nu trebuie să părăsească ferma.

Nu efectuaţi sacrificări de animale la domiciliu.

Asiguraţi-vă că gospodăria şi porcii sunt înregistraţi de către serviciile veterinare.

CRESCĂTORI DE PORCI,

Nu fiţi