La propunerea Primarului General, Gabriela Firea, consilierii generali au aprobat în şedinţa de astăzi proiectul de hotărâre privind bugetul propriu al municipiului Bucureşti pe anul 2020.

Astfel, 33 de consilieri au votat 'pentru' (24-PSD, 4-PMP, 3-ALDE şi 2 PNL), 3 consilieri s-au abţinut (1 PNL şi 2 USR) alţi 12 consilieri USR şi 3 consilieri PNL au votat 'împotrivă'.

Primarul General, Gabriela Firea: "Trebuia să fie Gabriela Firea Primar General şi Ludovic Orban Premier ca să aflăm unde este democraţie şi unde nu.

La Primăria Capitalei este cu adevărat democraţie pentru că bugetul instituţiei pentru anul 2020 a parcurs toate etapele legale în materie de transparentă, a fost în consultare publică, iar acum este dezbătut de membrii partidelor politice reprezentate în Consiliul general. S-au discutat amendamente, iar majoritatea va decide!

În schimb, Guvernul, condus de Ludovic Orban, a ales să-şi asume, fără dezbatere, răspunderea pe buget în Parlament!

"Interesul cetăţenilor trebuie să primeze în fata interesului politic"

În cadrul discursului său, Primarul General, Gabriela Firea, a reamintit consilierilor generali faptul că interesul cetăţeanului este mai presus de interesul politic:

"Dragi consilieri generali, vreau să vă aduc aminte ce aţi jurat când aţi intrat în consiliul general în cazul în care aţi uitat: 'jur să respect Constituţia şi legile ţării şi să fac cu bună credinţă tot ceea ce stă în puterea şi priceperea mea pentru binele locuitorilor municipiului Bucureşti. Aşa să ne ajute Dumnezeu!' Trebuie să lăsaţi deoparte interesele politice sau personale şi trebuie să votaţi conform Constituţiei, cu gândul la cetăţeni. Nu uitaţi că voturile împotrivă vor fi voturi împotriva sănătăţii, împotriva consolidărilor, a dezvoltării şi a fluidizării traficului în Capitală. Subliniez încă o dată că în ceea ce priveşte bugetul pe anul 2020, noi am împărţit ce am primit de la Guvern! Dacă Guvernul ne dădea ce am solicitat cu documente şi acte, adică 1% din PIB, atunci cu siguranţă bugetul nostru era mai bun".

518 milioane euro pentru proiectele de fluidizare a traficului

În ceea ce priveşte bugetul, Edilul Şef a explicat că este vorba despre "un buget realist, chiar dacă nu e generos - am adaptat alocările primite din bugetul de stat şi am estimat ce alte venituri prognozăm să obţinem.

Cheltuielile le-am planificat, de asemenea, cumpătat - având în vedere situaţia financiară actuală.

Precizez că nu există alocări în buget pentru companiile municipale, acestea nu au o prealocare, un capitol separat în bugetul Municipiului Bucureşti. Primăria Capitalei face plăţi către aceste companii doar în baza facturilor şi doar în situaţia în care am contractat de la acestea servicii/lucrări. Practic, avem acelaşi mod de relaţionare ca şi cu orice alt operator economic.

În ceea ce priveşte alocările propriu-zise cele mai mari sume sunt alocate domeniilor prioritare:

- aprox. 518 milioane euro - suma alocată pentru proiectele de fluidizare a traficului, care contribuie şi la combaterea poluării din Capitală: infrastructură, continuarea programului de înnoire a parcului auto al STB, subvenţia pentru transportul public. Din această sumă, 165,7 milioane euro sunt pentru cele 430 de noi mijloace de transport şi un rest de plată la cele 400 de autobuze livrate deja.

- aprox. 100 de milioane de euro alocăm anul acesta în domeniul sănătăţii, prioritare fiind construcţia Spitalului Metropolitan, continuarea investiţiilor, modernizarea şi dotarea, atât a celor 19 spitale aflate în administrarea Primăriei Capitalei, cât şi a celor peste 600 de cabinete şcolare, pentru achiziţia de apartamente destinate personalului medical, dar şi pentru proiectele derulate de ASSMB.

- alte 45 de milioane de euro sunt prevăzute pentru consolidărilor, 115 milioane de euro pentru proiectele din domeniul asistenţei sociale, iar pentru serviciile publice precum termoficare, iluminat public, apă şi canalizare, alocăm 223 milioane euro".

Domeniul culturii are o alocare de 153 milioane euro, adică aprox. 10% din bugetul Capitalei - care reprezintă bugetul a 28 de instituţii: 14 teatre, 2 instituţii de spectacol dedicate copiilor altele decât teatrele, 4 aşezăminte culturale, 2 muzee, o Bibliotecă Metropolitană cu 34 filiale în toate sectoarele şi cinci instituţii de evenimente.

Iar în ceea ce priveşte contribuţia Primăriei Capitalei la organizarea UEFA 2020 se ridică în acest an la 12,5 milioane euro - sumă care acoperă obligaţiile asumate de Primăria Capitalei, prin contractul semnat în anul 2014 cu UEFA, în vederea organizării la Bucureşti a Campionatului European de Fotbal 2020.

Direcţia de Presă