Articolul 1 din Legea nr. 415 din 27 iunie 2002 privind organizarea şi funcţionarea CSAT prevede: Consiliul Suprem de Apărare a Ţării este autoritatea administrativă autonomă investită, potrivit Constituţiei, cu organizarea şi coordonarea unitară a activităţilor care privesc apărarea ţării şi siguranţa naţională.

ART. 5 (1) Preşedintele României îndeplineşte funcţia de preşedinte al Consiliului Suprem de Apărare a Ţării.

ART. 6 (1) Consiliul Suprem de Apărare a Ţării se convoacă de preşedintele acestuia, trimestrial sau ori de câte ori este necesar.

ART. 7 (2) Ordinea de zi se stabileşte de preşedinte, cu consultarea vicepreşedintelui. (Primul-ministru al Guvernului României)

Forţa Naţională nu vrea să iniţieze lecţii de drept. Forţa Naţională atrage atenţia că populaţia României este în pericol şi că cei obligaţi de lege să o apere, nu întreprind niciun demers în acest sens. Coronavirus este o problemă internaţională tratată de celelalte state implicate cu maximă responsabilitate. În România, textul legii este foarte limpede: CSAT se ocupă de siguranţa naţională. Preşedintele convoacă CSAT şi stabileşte ordinea de zi. Nu premierul, nu alt membru al guvernului.

Ca atare:

- Preşedintele României nu ar trebui să evite răspunderea când siguranţa naţiei române este în pericol.

- Preşedintele României nu ar mai trebui să fie preocupat de alegeri anticipate, de destabilizarea ţării.

- Preşedintele României trebuie să fie preocupat de siguranţa fiecărui român.

Pe 27 ianuarie 2020, preşedintele statului declara că autorităţile se pregătesc cât se poate de bine pentru a face faţă Coronavirusului şi că nu sesizează deocamdată necesitatea de convocare a CSAT. Dar când o va sesiza? Când virusul va ajunge în România?

Dacă guvernul ar fi cu adevărat un guvern puternic şi şi-ar îndeplini atribuţiile legale în cel mai profesionist mod, nu ar fi nevoie de CSAT. Dar vi se pare că guvernul îşi face treaba?! Este mai mult decat limpede că în afara de ordonanţe care ridică mari semne de întrebare, date noaptea, pe ascuns şi de subiectul "anticipate" Guvernul nu mai are altă preocupare. Forţa Naţională solicită în mod public preşedintelui statului să renunţe pentru ceva timp la jocurile politicianiste de acaparare a puterii şi să convoace CSAT.

Legal, nu există o ală persoană care să facă acest lucru de aceea suntem nevoiţi să apelăm public la singurul care este autorizat de lege să o facă: preşedintele României. Pe de altă parte, cerem autorităţilor guvernamentale ca până la convocarea CSAT să facă tot ce este necesar pentru a preîntâmpina pătrunderea virusului în ţară, pentru a proteja populaţia României stabilind măsuri necesare acestui scop, pentru a o informa corespunzător şi complet cu privire la acest virus.