BUGETUL PRIMĂRIEI CAPITALEI, O NOUĂ COMEDIE

Bugetul Primăriei Capitalei pe 2020 nu are nicio legătură cu realitatea. Veniturile estimate, 7,2 miliarde lei sunt, ca şi în anii precedenţi, supraevaluate cu aprox. 75%. În aceste condiţii, bugetul aprobat nu merită comentat, neavând nicio valoare practică.

Managerul unei companii private care estimează venituri de 7 miliarde lei şi încasează 4 miliarde lei este automat demis, în orice ţară şi în orice companie. Acesta ar trebui să fie şi mesajul bucureştenilor pentru actualul primar.

În 2018 primăria a estimat, prin bugetul aprobat, venituri de 5,7 miliarde lei şi a încasat 4 miliarde lei.

În 2019 primăria a estimat, prin bugetul aprobat, venituri de 6,8 miliarde lei şi a încasat tot 4 miliarde lei.

La rectificarea bugetară din 18 decembrie 2019 primăria a estimat venituri pentru 2019 de 5,9 miliarde lei. 13 zile mai târziu, la execuţia bugetară, veniturile reale au fost de 4 miliarde lei. Aşa cum am spus în 18 decembrie 2019, consilierii au participat la o comedie, ştiind că cifrele aprobate sunt departe de realitate.

Întrebarea importantă pentru administraţia capitalei este cât sunt plăţile restante neintroduse în execuţia bugetară. Spre exemplu, la rectificarea bugetară din decembrie 2019 se estima subvenţia pentru STB la peste 1 miliard de lei, iar în execuţia bugetară la sfârşit de 2019 plăţile făcute au fost de doar 650 milioane lei. Plăţi restante importante sunt şi faţă de ELCEN. În estimarea mea, plăţile restante sunt între 1 miliard şi 2 miliarde lei, adică între 25% şi 50% din bugetul real.

Nicuşor Dan
Candidat independent la Primăria Capitalei susţinut de USR