COD GALBEN: 27-01-2020 Intre 07:00 si 08:00 se va semnala ploaie care izolat favorizează depuneri de polei in Județul Arad, Județul Timiş; COD GALBEN: 27-01-2020 Intre 06:35 si 08:00 se va semnala ceață care determină reducerea vizibilității local sub 200 m in Județul Brăila, Județul Ialomiţa, Județul Buzău, Județul Călăraşi; COD GALBEN: 27-01-2020 Intre 06:30 si 09:00 se va semnala ceață care determină reducerea vizibilității local sub 200 m in Județul Covasna, Județul Braşov, Județul Harghita; COD GALBEN: 27-01-2020 Intre 05:00 si 10:00 se va semnala local ceaţă care determină scăderea vizibilității sub 200 m și izolat sub 50 m in Județul Constanta, Județul Tulcea;

Parlamentul României

Camera Deputaţilor

Grupul Parlamentar al Partidului Social Democrat

DECLARAŢIE DE PRESĂ

Deputatul PSD Dâmboviţa, Georgeta-Carmen Holban: "Alegerea primarilor şi preşedinţilor de Consilii Judeţene în două tururi de scrutin, un abuz de putere şi o modificare neconstituţională şi antidemocratică a Guvernului"

Susţin categoric iniţiativa preşedintelui interimar al Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, de a informa instituţiile europene cu privire la intenţia guvernului liberal de modificare a legislaţiei electorale din România. Liderul PSD a atras atenţia preşedintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, că, cu doar câteva luni înainte de alegerile locale prevăzute în luna mai, forţele politice care guvernează în prezent România doresc să impună modificări structurale, de amploare, asupra sistemul electoral.

"Mai exact, partidele aflate la putere intenţionează trecerea de la un singur tur pentru alegerea primarilor şi preşedinţilor de Consilii Judeţene, la două tururi. În mod contradictoriu, cei care susţin această modificare intempestivă sunt aceiaşi decidenţi care au stabilit, în 2011, sistemul electoral actual (aplicat pentru prima oară în 2012), ceea ce demonstrează inconsecvenţa lor şi motivaţia cu totul conjuncturală care stă în spatele intenţiei de amendare a legislaţiei electorale.

Partidele care guvernează în România abuzează astfel de mandatul limitat dat de Parlament şi întreprind demersuri care riscă să afecteze încrederea în democraţia românească şi statul de drept", susţine preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, într-o scrisoare oficială adresată preşedintei Comisiei Europene.

Salut demersul liderului PSD, deoarece o asemenea schimbare radicală a sistemului de alegeri trebuie să aibă loc în urma unor dezbateri publice, evident în forul legislativ al ţări, Parlamentul României. Legislaţia electorală actuală ar putea fi modificată substanţial eventual pentru următorul ciclu electoral, şi în niciun caz nu se va putea aplica procesului electoral din acest an, aflat deja în desfăşurare.

PSD se pronunţă categoric asupra faptului că forţarea de către Executiv a unor modificări structurale ale sistemului electoral, cu mai puţin de şase luni înaintea alegerilor locale, afectează în mod direct stabilitatea dreptului electoral, şi poate favoriza anumite partide în a-şi crea condiţii avantajoase în competiţia electorală.

"Este aşadar un abuz de putere evident, care încalcă în mod flagrant Constituţia României şi standardele de bună practică în materie electorală definite de Comisia de la Veneţia şi împărtăşite de toate statele membre ale Uniunii Europene. Considerăm că operarea unor modificări atât de ample asupra legislaţiei electorale, cu foarte puţin timp înainte de data alegerilor, ar crea un precedent inacceptabil în spaţiul Uniunii Europene, cu efecte incalculabile pe termen lung ce ar putea altera în mod ireversibil fundamentele democraţiei româneşti şi europene", a mai precizat Marcel Ciolacu, în notificarea adresată preşedintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Nu în ultimul rând, consider că este deosebit de grav şi periculos pentru sistemul democratic autohton faptul că Guvernul doreşte să modifice legile electorale în acelaşi stil dăunător cu care ne-a obişnuit după învestire, respectiv prin angajarea răspunderii. O asemenea procedură este total antidemocratică, deoarece ar anula de facto dezbaterile publice, sociale şi parlamentare impuse de un asemenea demers complex pentru buna funcţionare a statului de drept din România.

Deputat PSD Dâmboviţa,

Georgeta-Carmen HOLBAN