COD GALBEN: 27-01-2020 Intre 08:00 si 09:00 se va semnala ploaie care izolat favorizează depuneri de polei in Județul Arad, Județul Bihor, Județul Timiş; COD GALBEN: 27-01-2020 Intre 08:00 si 10:00 se va semnala ceață care determină reducerea vizibilității local sub 200 m in Județul Brăila, Județul Ialomiţa, Județul Buzău, Județul Călăraşi; COD GALBEN: 27-01-2020 Intre 06:30 si 09:00 se va semnala ceață care determină reducerea vizibilității local sub 200 m in Județul Covasna, Județul Braşov, Județul Harghita; COD GALBEN: 27-01-2020 Intre 05:00 si 10:00 se va semnala local ceaţă care determină scăderea vizibilității sub 200 m și izolat sub 50 m in Județul Constanta, Județul Tulcea;

Ministerul Sănătăţii doreşte reorganizarea şi modernizarea sistemului naţional de transfuzie sanguină.

Victor Costache, ministrul Sănătăţii a prezidat astăzi, dezbaterea organizată la Palatul Parlamentului de către Ministerul Sănătăţii în parteneriat cu Compania Unifarm SA şi Comisia de Sănătate din Senat, cu tema "Reorganizarea sistemului naţional de transfuzie sanguină:Realităţi naţionale şi standarde europene".

Timp de 4 ore, experţi români şi străini din domeniul medical transfuzional, reprezentanţi din sistemul naţional de transfuzii, reprezentanţi ai pacienţilor, dar şi din cadrul Administraţiei Prezidenţiale, Guvernului României, Ministerului Sănătăţii şi Parlamentului au discutat despre situaţia sistemului naţional de transfuzie sanguine, despre îmbunătăţirea şi eficientizarea activităţii de transfuzie, dar şi despre necesitatea schimbării legislative urgente în domeniu.

Toţi participanţii la dezbatere au fost de acord cu faptul că sistemul trebuie restructurat şi modernizat pentru îmbunătăţirea accesului pacienţilor la sânge, produse şi derivate din sânge.

"Transfuzia sanguină reprezintă o prioritate strategică de siguranţă naţională, iar sistemul va primi atenţia cuvenită. Am organizat această dezbatere pentru a consemna toate punctele de vedere - din partea pacienţilor, experţilor, profesioniştilor din domeniul sănătăţii, marii consumatori de sânge şi furnizorii de produse din sânge. Pentru îmbunătăţirea activităţii avem în vedere măsuri pe termen scurt, dar şi măsuri pe termen mediu şi lung.

Se va demara rapid modernizarea centrelor de transfuzii sanguine, deoarece interesul pacienţilor din România primează şi nu putem asista la dezbateri fără să luăm nicio decizie între timp. În planul de investiţii pot să vă anunţ că sunt prevăzute deja 30 de milioane de lei numai pentru modernizarea centrelor de transfuzie în 2020.

Trebuie făcute angajări, trebuie plătite orele suplimentare, există resursele bugetare, trebuie deschise sâmbătă şi duminică. Vom vedea planul de soluţii al experţilor din domeniu. Ne dorim schimbarea legislaţiei în domeniu în beneficiul pacienţilor noştri", a declarat ministrul Sănătăţii, Victor Costache.