COD GALBEN: 07-08-2020 ora 10 Intre 07 și 08 august;Fenomene vizate se va semnala 07 și 08 august in 07 și 08 august;

Misiune de audit din partea Organizaţiei Mondiale pentru Sănatate Animală privind pesta porcină clasică

În perioada 20 - 23 ianuarie, o misiune formată din 4 experţi ai Organizaţiei Mondiale pentru Sănatate Animală (OIE), se va afla în România pentru a evalua modul în care ţara noastră respectă prevederile relevante ale Codului terestru de sănătate animală pentru menţinerea statutului de ţară liberă de pestă porcină clasică (PPC).

Scopul misiunii este de a evalua modul în care au fost implementate recomandările misiunii OIE anterioare, din luna mai a anului 2017, în urma căreia România a fost recunoscută oficial ca ţară liberă de pestă porcină clasică (PPC).

Misiunea de audit va începe la sediul ANSVSA, ulterior experţii internaţionali se vor deplasa în judeţele Vaslui, Buzău şi Tulcea.

Experţii misiunii vor evalua sistemul de supraveghere existent pentru PPC fiind vizate mai multe aspecte, dintre care menţionăm: sistemul de detecţie timpurie, nivelul de biosecuritate şi măsurile de control aplicate pentru depistarea prezenţei virusului şi prevenţia răspândirii virusului în caz de suspiciune sau confirmare a pestei porcine clasice în exploataţiile nonprofesionale.

De asemenea, experţii OIE vor efectua vizite pe teren, la exploataţii comerciale şi în special exploataţii nonprofesionale, abatoare, posturi de inspecţie la frontiere şi fonduri de vânătoare, pentru a evalua modul în care sunt aplicate normele de biosecuritate şi gestionarea procedurilor de informare, supraveghere şi inspecţie.

Echipa de experţi OIE va fi însoţită de reprezentanţi ai Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor pe toată perioada misiunii.

Serviciul Comunicare şi Logistică Documentară