COD GALBEN: 27-01-2020 Intre 07:00 si 08:00 se va semnala ploaie care izolat favorizează depuneri de polei in Județul Arad, Județul Timiş; COD GALBEN: 27-01-2020 Intre 06:35 si 08:00 se va semnala ceață care determină reducerea vizibilității local sub 200 m in Județul Brăila, Județul Ialomiţa, Județul Buzău, Județul Călăraşi; COD GALBEN: 27-01-2020 Intre 06:30 si 09:00 se va semnala ceață care determină reducerea vizibilității local sub 200 m in Județul Covasna, Județul Braşov, Județul Harghita; COD GALBEN: 27-01-2020 Intre 05:00 si 10:00 se va semnala local ceaţă care determină scăderea vizibilității sub 200 m și izolat sub 50 m in Județul Constanta, Județul Tulcea;

Declaraţii de presă susţinute de Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a susţinut miercuri, 15 ianuarie a.c., la Palatul Cotroceni, declaraţii de presă.

Vă prezentăm în continuare transcrierea declaraţiilor de presă:

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis: Sunt foarte bucuros că am reuşit astăzi, de Ziua Culturii noastre, să organizăm această ceremonie de decorare, cu destul de mulţi artişti de-ai noştri, oameni foarte valoroşi. Şi îmi face foarte mare plăcere să subliniez şi astăzi că România are oameni foarte valoroşi, are artişti foarte valoroşi şi cred că este bine şi adecvat să-i cinstim pe talentaţii noştri artişti.

Jurnalist: Dincolo de întâlnirile cu oamenii de cultură, astăzi aţi avut la Cotroceni în vizită miniştrii Guvernului Orban. Puteţi să ne spuneţi care sunt principalele concluzii care s-au desprins din discuţiile cu dumnealor?
Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis: Am avut, într-adevăr, câteva întâlniri de lucru astăzi. Am discutat, de exemplu, despre infrastructura de transport şi ce putem să pregătim pentru fonduri europene, dar şi o viziune pe termen mai lung pentru autostrăzi şi căi ferate, o să revenim cu detalii. Am discutat, de asemenea, câteva oportunităţi foarte importante din domeniul economiei, cu un accent foarte special pe energie şi am discutat câteva chestiuni legate de asistenţă socială, de muncă, de teme legate de ministerul Muncii. Au fost discuţii foarte pozitive din punctul meu de vedere şi, cu siguranţă, Guvernul va veni cât de curând cu câteva proiecte foarte, foarte bune.

Jurnalist: Dublarea alocaţiilor s-a discutat astăzi?
Jurnalist: (...) să dea acea ordonanţă de prorogare pentru dublarea alocaţiilor în şedinţa de guvern de mâine, întrucât au doar trei zile la dispoziţie după ce s-a promulgat legea?
Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis: Guvernul îşi face ultimele calcule, dar vreau să subliniez acum şi aici o chestiune foarte importantă, fiindcă am observat câteva interpretări neconforme în diferite luări de poziţii. Şi eu, şi Guvernul ne dorim creşterea alocaţiilor pentru copii. Partea mea a fost de a analiza legea şi de a decide promulgarea sau nepromulgarea. Legea este în regulă, drept pentru care am promulgat-o. Guvernul îşi doreşte creşterea alocaţiilor. Problema care trebuie acum rezolvată este una care ţine de bugetul naţional, care a fost aprobat înainte să se aprobe această lege care măreşte alocaţiile şi sunt convins că Guvernul va găsi soluţia cea mai bună. Probabil nu se poate aplica imediat, dar în câteva luni de zile Guvernul va găsi resursele.

Jurnalist: Dar se vor găsi bani pentru această majorare?
Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis: Noi cel puţin ne dorim să găsim resursele necesare până atunci.

Jurnalist: Dacă vor fi tăiate pensiile speciale, vor exista banii necesari pentru majorarea alocaţiilor?
Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis: Cu siguranţă, dacă se taie pensiile speciale atunci va apărea un disponibil bugetar care poate fi, de exemplu, folosit pentru alocaţii. Dar acesta este un calcul pe care trebuie să îl facă Guvernul şi îi las pe dumnealor să vină cu aceste precizări.

Jurnalist: Aţi avut ieri o discuţie cu premierul Ludovic Orban. I-aţi propus din nou demisia din funcţie?
Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis: Eu nu am propus Guvernului sau premierului în niciun fel demisia. Noi discutăm pe oportunităţi politice şi dacă voi cere eu vreodată unui Guvern demisia, veţi auzi acest lucru de la mine. Vă amintesc că am cerut demisia unor guverne, câteodată cu succes, câteodată demisia a venit puţin mai târziu. Nu am discutat aceste aspecte.

Jurnalist: Legat de autostrada Unirii, se vor găsi bani europeni pentru această autostradă?
Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis: Se lucrează la asta. Şi sunt convins că vom găsi soluţii: trebuie să vedem lucrurile un pic mai integrat, banii europeni sunt o sursă de finanţare, bugetul naţional este altă sursă de finanţare şi, cu siguranţă, în unele situaţii va fi nevoie şi de credite de la bănci care sunt, iarăşi, o altă sursă de finanţare. Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis: Pe noi nu ne interesează să venim în faţa românilor cu texte electorale pentru bucăţele de autostrăzi. Ceea ce îmi doresc eu, şi m-am bucurat astăzi să constat că acelaşi lucru şi-l doreşte şi Guvernul, este să venim cu un concept integrat, care rezolvă odată pentru totdeauna situaţia infrastructurii de transport mare în România, în speţă autostrăzi şi căi ferate.

Jurnalist: În legătură cu alegerea primarilor în două tururi de scrutin, s-a ajuns la o decizie dacă îşi va asuma Executivul răspunderea pe această lege?
Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis: Pot să vă spun că în foarte scurt timp Guvernul va promova o legislaţie pentru alegerea primarilor în două tururi.

Jurnalist: Prin angajarea răspunderii sau prin Parlament?
Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis: Veţi observa direct atunci când urmăriţi activitatea Guvernului.

Jurnalist: Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, spunea ieri că a trimis liderilor europeni o scrisoare prin care spune că se face un abuz, acela că se schimbă legile electorale în România cu două, trei luni înainte de alegeri.
Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis: Fiecare cu interpretarea lui. Alegerea primarilor în două tururi va fi promovată de Guvern în foarte scurt timp. Eu am mai spus acest lucru. Este soluţia - alegerile în două tururi - este soluţia cea mai bună. Evident că asta este o chestiune care, pe urmă, va trebui să intre în circuitul legislativ şi vom vedea cum decurg lucrurile.

Jurnalist: Varianta cea mai rapidă ar fi o ordonanţă de urgenţă. S-a discutat despre oportunitatea unei ordonanţe de urgenţă pe alegerea primarilor în două tururi?
Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis: Veţi primi de la Guvern foarte concret variantele pe care le vor promova. Nu cred că este rolul meu să vă spun ce va face Guvernul.

Jurnalist: Referitor la alegerile anticipate, pentru că aţi avut săptămâna trecută o discuţie cu Premierul pe această temă, aveţi o modalitate preferată pentru a se ajunge la alegeri anticipate? Pentru că Premierul Ludovic Orban a declarat în şedinţa PNL de luni că preferă o moţiune de cenzură iniţiată de PSD.
Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis: Pot să vă spun că am o variantă preferată, care se numeşte alegeri anticipate.

Jurnalist: Aveţi şi o variantă de premier, dacă se ajunge la această soluţie?
Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis: Vom ajunge la această soluţie şi atunci veţi vedea foarte concret cum vom aborda chestiunea.

Jurnalist: Forţarea alegerilor anticipate sunt foarte greu de realizat, fiindcă sunt foarte mulţi parlamentari, inclusiv din rândul PNL, care sunt destul de confortabili în fotoliile pe care le ocupă deja.
Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis: Alegerile anticipate se impun dintr-un motiv foarte clar şi foarte simplu. Am avut în 2019 alegeri europarlamentare, care au fost câştigate net de PNL şi pierdute de PSD. Am avut alegeri prezidenţiale, care au fost net câştigate de mine, ca reprezentant sau ca candidat al Partidului Naţional Liberal, şi au fost clar pierdute de PSD. Toate, dar absolut toate, sondajele din ultima vreme arată că românii îşi doresc o schimbare, o schimbare inclusiv în Parlament. Românii îşi doresc ca PSD să plece de la putere. Trebuie să fim foarte realişti. Am câştigat europarlamentarele, am câştigat prezidenţialele, însă în Parlament sunt tot aceeaşi parlamentari care au fost aleşi în 2016, şi PSD are un număr foarte mare de parlamentari şi PSD nu doreşte să lase puterea din mână. Şi atunci este natural, în această situaţie, în care românii îşi doresc o schimbare, au spus-o la fiecare alegere, să purcedem cât mai repede la alegeri parlamentare. După părerea mea, este imposibil de gestionat un an întreg cu acea mare majoritate pesedistă în Parlament, în condiţiile în care de anul trecut deja românii au spus clar NU PSD-ului la putere. Acum, sigur, auzim tot felul de retorici, şi de la PSD, şi de la alte partide, fiecare vine cu sfaturi aşa cum crede că trebuie să fie făcută politica. Dar eu vă spun foarte clar - semnalele date de români sunt evidente şi alegerile trebuie făcute cu cât mai repede, cu atât mai bine.

Jurnalist: Ce le răspundeţi celor care vă spun că se intră într-o criză politică?
Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis: Nu se intră în nicio criză politică, se intră într-o procedură care face ca românii să-şi poată exprima votul şi pentru Parlamentul României.

Jurnalist: Veţi discuta şi cu celelalte partide parlamentare, de exemplu cu domnul Ciolacu?
Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis: Evident. Dacă se fac paşi în această direcţie, atunci vor exista consultări absolut normale şi formale, consultări cum am mai avut şi nu va fi absolut nicio problemă de discutat cu toate partidele parlamentare.

Jurnalist: Merită să avem alegeri anticipate cu doar câteva luni înainte de alegerile parlamentare la termen?
Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis: Da, merită, fiindcă este vorba de un an întreg. Deci, dacă facem alegeri la termen, ele vor avea loc undeva la sfârşitul lui noiembrie. Acum suntem la mijlocul lui ianuarie, deci vorbim despre un an de zile în care, dacă ne mişcăm bine, putem avea alegeri anticipate şi putem să facem exact ceea ce-şi doresc românii, să avem altă putere, altă majoritate şi să venim cu soluţii rapide, realiste, în interesul României şi în interesul românilor.

Jurnalist: Legat de desfiinţarea Secţiei Speciale, aceasta ar trebui să se facă prin ordonanţă de urgenţă sau prin angajare de răspundere în Parlament?
Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis: Secţia Specială, dacă rămâne varianta în picioare să se desfiinţeze, şi sper să rămână, atunci acest lucru trebuie făcut prin procedură parlamentară. Asta este foarte clar. Ordonanţa de urgenţă este exclusă prin referendumul care a fost votat foarte clar de români, şi care au spus clar că nu îşi mai doresc ordonanţe de urgenţă în domeniul justiţiei.

Jurnalist: Domnul Ciolacu spunea că, dacă va pica Guvernul Orban, se va contura o nouă majoritate parlamentară şi atunci PSD va veni la dumneavoastră cu o propunere de premier care să nu fie membru PSD. O veţi accepta?
Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis: Haideţi să luăm lucrurile pe rând, aşa cum vor veni, şi vom discuta fiecare pas în parte, dar atunci când se întâmplă şi nu aşa, ca o teorie pur şi simplu fără fundament.

Vă mulţumesc mult! Vă doresc o Zi a Culturii foarte reuşită!

Departamentul Comunicare Publică