COD PORTOCALIU: 25-09-2020 ora 11 Intre 26 septembrie, ora 09:00 – 27 septembrie, ora 03:00Fenomene vizate se va semnala 26 septembrie, ora 09:00 – 27 septembrie, ora 03:00Fenomene vizate COD GALBEN: 25-09-2020 ora 13 Intre 13:15 si 16:30 se va semnala local și temporar intensificări ale vântului, cu viteze la rafală de 55...65 km/h in Județul Caraş-Severin, Județul Arad, Județul Timiş;

CAŞTIGĂTORII PREMIILOR AFCN 2019

Cea de-a cincea ediţiei a Galei de decernare a Premiilor Administraţiei Fondului Cultural Naţional, acordate organizaţiilor neguvernamentale şi managerilor culturali, a avut loc pe marţi, 14 ianuarie 2020, în ajunul Zilei Culturii Naţionale, la Sala "Elvire Popesco" a Institutului Cultural Francez din Bucureşti, unde au fost prezenţi peste 200 de oameni de cultură, jurnalişti, manageri şi responsabili culturali.

Juriul de nominalizare şi selecţie a fost format din reprezentanţii premianţilor din 2018 care au răspuns invitaţiei de participare. Din juriu au făcut parte: Mihaela Cîrjan - Asociatia Actorilor Romi /Giuvlipen (Bucureşti), Ovidiu Daneş - Fundaţia Dala (Sibiu/ Bucureşti), Mara Mărăcinescu - Asociaţia Punctart (Bucureşti), Timotei Nădăşan (Cluj-Napoca), Alina Negru - Asociaţia REcult (Timişoara), Ozana Nicolau - Asociaţia Art Revolution (Bucureşti), Laura Orlescu - One World Romania (Bucureşti) şi Dumitru Rusu - Asociaţia Birou pentru Artă şi Cercetare Urbană (Bucureşti).

Deoarece anul 2019 a marcat "Anul Cărţii", în cadrul acestei ediţii s-a acordat un premiu special pentru proiecte menite să stimuleze apetitul pentru lectură, pentru explorarea, înţelegerea şi interpretarea textului scris.

Câştigătorii ediţiei 2019 a Premiilor Administraţiei Fondului Cultural Naţional sunt:

PREMIUL PENTRU REZISTENŢĂ ÎN CULTURĂ

FEDERAŢIA FABRICA DE PENSULE (Cluj-Napoca)

În 2009 se înfiinţa la Cluj Federaţia Fabrica de Pensule, devenită rapid un exemplu de transformare a unei clădiri industriale într-un spaţiu independent dedicat artei contemporane, un reper multidisciplinar al scenei culturale din ţară.

Cei zece ani au inclus coagulări şi transformări instituţionale, au revelat vulnerabilităţi datorate instabilităţii financiare şi manageriale şi contextului cultural precar.

Pentru această decadă Fabrica de Pensule înseamnă sute de expoziţii, spectacole, dezbateri, ateliere, proiecţii de film şi înseamnă o comunitate care îşi păstrează motivaţia, ai cărei membri se implică nu doar în producţia culturală, ci şi în dezvoltarea politicilor culturale şi urbane în contextul local.

PREMIUL PENTRU ACTIVARE CULTURALĂ ÎN RELAŢIE CU SPAŢIUL PUBLIC

ASOCIAŢIA IVAN PATZAICHIN - MILA 23 (Mila 23, Tulcea) pentru proiectul "Apele Unite ale României - confluenţe de patrimoniu natural şi cultural"

Asociaţia Ivan Patzaichin - Mila 23 are ca obiectiv sprijinirea dezvoltării locale din Delta Dunării şi din alte regiuni naturale din România, prin protejarea biodiversităţii culturale şi naturale a zonelor cu ape din România, prin valorizarea statutului de spaţiu public al întinderilor de apă.

"Apele Unite ale României" este un proiect pe termen lung, care evidenţiază legătura dintre patrimoniul cultural şi cel hidrografic. Iniţiativa, cu un puternic caracter educaţional, colectează modele de bune practici care valorifică apele şi relaţia lor cu comunitatea. Împreună cu podurile, malurile şi aspectul său general, râul care traversează o localitate îi poate completa profilul identitar. Proiectul încurajează comunităţile să îşi cunoască mai bine apele riverane şi să îşi asume o protecţie activă a lor. Un râu sănătos şi iubit de locuitori e AUR pentru comunitate.

PREMIUL PENTRU INCLUZIUNE SOCIALĂ ŞI DIALOG INTERCULTURAL

ASOCIAŢIA CENTRUL PENTRU STUDIEREA MODERNITĂŢII ŞI A LUMII RURALE (Telciu, Bistriţa Năsăud) pentru proiectul "Buletin de Telciu. Platformă rurală de educaţie prin cultură"

Înfiinţat în 2016, Centrul pentru Studierea Modernităţii şi a Lumii Rurale se concentrează pe cercetarea interdisciplinară şi reuneşte cercetători din România şi străinătate, preocupaţi de o largă paletă de subiecte şi probleme subsecvente modernităţii şi ruralităţii. Centrul organizează activităţi educaţionale pentru copiii şi tinerii din mediul rural.

"Buletin de Telciu" este o platformă rurală de artă şi educaţie prin cultură în cadrul căreia sunt găzduite spectacole de teatru, proiecţii de film şi ateliere artistice dedicate copiilor. Producţia "Tot pe drum, pe drum, pe drum", spectacol de teatru educaţional, conceput împreună cu participanţii în cadrul atelierului coordonat de Katia Pascariu şi Mihaela Michailov, a fost prezentată în premieră la Telciu şi apoi la Bucureşti.

PREMIUL PENTRU ANTREPRENORIAT CULTURAL

ASOCIAŢIA DANCE SPOT (Bucureşti)

Înfiinţată în 2017, Asociaţia Dance Spot este fondatoarea şi animatoarea brandului Linotip Centru Independent Coregrafic, studio independent de producţie şi difuzare de spectacole de dans contemporan. Activităţile derulate oferă oportunităţi de creaţie şi colaborare între artişti, spectatori, organizaţii, finanţatori şi donatori. Independent sau în parteneriat, Asociaţia dezvoltă infrastructura dansului contemporan prin proiectele culturale de dans şi interdisciplinare, atât producţii proprii cât şi dezvoltate de artişti independenţi. Abordarea antreprenorială implică lucrul cu creativitate şi emoţii. În tot ceea ce fac, membrii asociaţiei Dance Spot se lasă conduşi de pasiunea lor pentru dans şi încrederea că vor reuşi să mişte lumea prin tot ce îşi propun.

PREMIUL PENTRU COMUNICARE ŞI MEDIERE CULTURALĂ

ASOCIAŢIA MINITREMU (Cristeşti, Mureş) pentru proiectul "Opţional de Artă Contemporană"

Asociaţia Minitremu are ca obiectiv facilitarea accesului copiilor şi tinerilor la arta contemporană, prin metode specifice vârstei lor, într-o formă ludică, interactivă şi directă.

"Opţionalul de artă contemporană" este o materie de studiu introdusă de Asociaţia Minitremu în cadrul Liceului Vocaţional de Artă din Târgu Mureş, din anul 2017, în continuarea catedrei de Istoria Artei. Dincolo de prezentările şi discuţiile teoretice la clasă, opţionalul pune accent pe exerciţii practice şi întâlniri cu artişti vizuali, curatori şi teoreticieni, vizite ghidate la ateliere, galerii şi spaţii de artă din România, excursii tematice la diverse evenimente culturale, expoziţii, bienale, într-un format care să-i facă pe elevi conştienţi de o istorie vie a artei, care se scrie în prezent.

PREMIUL PENTRU ACTIVARE INTERDISCIPLINARĂ

ASOCIAŢIA CULTURALĂ CONTRASENS (Timişoara) pentru proiectul "TMcult"

Înfiinţată în 2015, Asociaţia Culturală Contrasens promovează arta şi cultura ca spaţiu critic fundamental pentru dezvoltarea comunităţilor şi a cetăţenilor şi ajută publicul să înţeleagă fenomenul cultural contemporan şi să se apropie de actul artistic şi creativ cu încredere.

În 2019 şcoala de toamnă "TMcult", sub sloganul WRITE CULTURE, RE-WRITE ROMANIA!, a fost despre o generaţie altfel de tineri, dornici să cunoască fenomenul cultural românesc contemporan prin dialog cu actori relevanţi din domeniul culturii şi industriilor creative. E vorba despre 14 tineri pasionaţi care şi-au dorit să facă altfel, profesionist şi asumat, critică şi jurnalism cultural, în special în format blogging şi vlogging, dar şi apelând la genuri şi medii tradiţionale.

PREMIUL PENTRU ACTIVAREA PATRIMONIULUI IMATERIAL

ASOCIAŢIA SALONUL DE PROIECTE (Bucureşti) pentru proiectul "Arhiva fotografică: memorie şi cercetare"

Salonul de Proiecte se concentrează pe cercetare şi producţie, promovând arta contemporană din România prin expoziţii, publicaţii, prezentări şi dezbateri, care o plasează în dialog cu contextul regional şi internaţional. Salonul de Proiecte a fost fondat în 2011 în cadrul MNAC Anexa, iar din 2016 funcţionează ca centru independent de artă contemporană în Palatul Universul, Bucureşti.

Programul "Arhiva fotografică: memorie şi cercetare" a propus o abordare multi-disciplinară a unui subiect relevant pentru discuţiile actuale legate de reprezentarea culturii prin intermediul imaginii. Iniţiatorii îşi doresc ca programul lor să ducă la fondarea unei instituţii în jurul arhivei fotografice Mihai Oroveanu, o instituţie care să poziţioneze fotografia într-un câmp vast de reflecţie.

PREMIUL PENTRU SOLUŢII INOVATOARE ÎN PROMOVAREA PATRIMONIULUI

ASOCIAŢIA ARHITECTURĂ. RESTAURARE. ARHEOLOGIE (Braşov) pentru proiectul "Adoptă o Casă la Roşia Montană"

120 de voluntari, intervenţii pe 4 clădiri, ateliere demonstrative şi prelegeri, expoziţii, lansări de carte, tururi ghidate, proiecţii de filme documentare, un concert Stradivarius, evenimente pentru cei mari şi cei mici deopotrivă - acesta ar fi rezumatul campaniei 2019 a programului "Adoptă o Casă", o iniţiativă care se adresează patrimoniului de excepţie al Roşiei Montane şi publicului interesat să îl conserve şi să îl pună în valoare: localnici, tineri specialişti, meşteri locali.

Scopul programului "Adoptă o Casă la Roşia Montană" este acela de a repune într-un context sănătos dezbaterile legate de viziunea pe care o avem despre patrimoniu în general şi despre patrimoniul Roşiei Montane în particular: patrimoniul nu este o "piedică în calea progresului", este chiar resursa şi motorul regenerării şi dezvoltării sustenabile a comunităţii.

PREMIUL PENTRU PROMOVAREA CULTURII ROMÂNE ÎN LUME

ASOCIAŢIA 4CULTURE (Bucureşti) pentru proiectul "eXplore festival"
Asociaţia 4Culture sprijină formarea şi dezvoltarea tinerilor artişti, prin activităţi de cercetare, producţie şi difuzare, cu accent pe proiecte performative şi de dans.

Ajuns la a 14-a ediţie, "eXplore festival" este unul dintre cele mai apreciate festivaluri multidisciplinare din România şi Europa de Est, care urmăreşte creşterea vizibilităţii dansului contemporan pentru publicul larg. Conceput ca o platformă de reflecţie şi dezbatere artistică a celor mai recente problematici contemporane, într-un schimb dinamic de idei şi experienţă creativă şi managerială, "eXplore festival" prezintă publicului din România pe unii dintre cei mai importanţi creatori români şi internaţionali ai momentului, alături de instalaţii şi expoziţii, proiecţii de film, conferinţe şi ateliere.

PREMIUL PENTRU MANAGEMENT CULTURAL

ECHIPA MANAGERIALĂ TRANZIT.RO (Raluca Voinea, Lidia Pancu, Attila Tordai)

tranzit.ro este o asociaţie culturală înfiinţată în 2012 în România, ce face parte din reţeaua regională tranzit.org. Fiecare tranzit operează într-o varietate de contexte, generând şi găzduind dezbateri teoretice, producţii artistice şi intervenţii activiste în jurul unor subiecte importante ale prezentului. tranzit.ro este la rândul său o reţea, activă în patru oraşe din România: Bucureşti, prin centrul coordonat de Raluca Voinea, la Cluj, coordonator Attila Tordai, la Iaşi, coordonatoare Livia Pancu şi la Sibiu printr-un proiect anual organizat de artista Lia Perjovschi. Pe lângă prezenţa constantă, consecventă, inovatoare şi implicată pe scena culturală, tranzit.ro reprezintă un model instituţional bazat pe descentralizare, solidaritate şi echitate.

PREMIUL PENTRU SOLUŢII INOVATOARE ÎN PROMOVAREA CULTURII SCRISE

ASOCIAŢIA ARTA NU MUŞCĂ (Bucureşti) pentru proiectul "Tramvaiul Poeziei"

Înfiinţată în 2012, asociaţia organizează proiecte culturale în spaţii publice, cu scopul de a facilita accesul publicului larg la creaţia contemporană, contribuind la descoperirea şi explorarea oraşului.
Proiectul "Tramvaiul Poeziei" s-a desfăşurat în Bucureşti în perioada 10 septembrie- 1 octombrie 2019, pe linia tramvaiului 1, şi a încurajat publicul să (re)descopere lectura în timp ce se conectează la poezia oraşului. Proiectul a prilejuit lecturi performative în spaţii alternative, un concurs de poezie pentru tineri între 18-25 ani, un curs de scriere creativă şi editarea unei publicaţii. Cei peste 30.000 de călători s-au bucurat de o bibliotecă interactivă cu 100 de titluri contemporane, de 15 recitaluri de poezie/ momente muzicale şi au urmărit lectura a 3000 de poeme matinale.

Vă invităm să descoperiţi cele 55 de nominalizări ale Premiilor AFCN 2019 în broşura aflată pe pagina noastră de Internet. Felicitări tututor!
Pentru informaţii suplimentare ne puteţi contacta pe comunicare@afcn.ro.

Ileana Teodorescu - responsabil comunicare