COD GALBEN: 28-09-2020 ora 11 Intre 28 septembrie, ora 18:00 - 29 septembrie, ora 12:00 se va semnala instabilitate atmosferică temporar accentuată, ploi însemnate cantitativ

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

S-A STINS O FLACĂRĂ, O VIAŢĂ DEDICATĂ ŞTIINŢEI

Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central "Dr. Carol Davila" (SUUMC) anunţă cu mare regret şi durere trecerea în nefiinţă a uneia dintre cele mai mari personalităţi ştiinţifice a României, un mare medic, un vizionar care şi-a pus întreaga viaţă, inteligenţă şi putere de muncă în slujba oamenilor şi a promovării ştiinţei, Generalul (ret.) Academician Profesor universitar dr. Vasile CÂNDEA, Preşedinte al Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România şi fondatorul Centrului Clinic de Urgenţă de Boli Cardiovasculare al Armatei.

Pentru noi, a fost un privilegiu să fim contemporani cu un savant, cu un cărturar, cu un Om de talia lui Vasile Cândea, cu Profesorul, Generalul, Medicul, Chirurgul, Preşedintele, Fondatorul Vasile CÂNDEA, un Om care şi-a descoperit vocaţia existenţei în a salva vieţi, în a lucra, studia, cerceta pentru a face bine oamenilor.

Sunt şi din pacate au fost puţine asemenea personalităţi, care să îmbine la nivel superior calităţi de ordin profesional-specific, creativ-ştiinţific, managerial, relaţional şi psihomoral, precum a fost Profesorul Cândea. Cu un larg orizont ştiinţific şi cultural, cu o înţelegere cuprinzătoare şi profundă a omului şi a problematicii sale ca fiinţă biologică şi socială, Domnia Sa s-a impus în sens constructiv şi creativ ca o mare autoritate, nu numai în activitatea profesională de bază - medicina, respectiv, cardiologia şi chirurgia cardio-vasculară, ci şi în funcţiile de conducere de mare răspundere pe care le-a exercitat, fără întrerupere, timp de peste patru decenii (1976-2017), în diferite foruri şi instituţii naţionale şi internaţionale.

În domeniul medicinei, numele sau se leagă de contribuţii originale remarcabile, cu rezonanta nu numai naţionala, ci şi internaţionala, în studiul şi tratamentul clinico-chirurgical al bolilor cardio-vasculare, al afecţiunilor plămânului, ficatului, pancreasului şi sistemului imunitar.

Domnul Academician Profesor universitar dr. Vasile CÂNDEA a fost un om de o ţinută morală de excepţie, de o ţinută intelectuală de aceeaşi măsură, un adevărat prieten şi om de suflet care a ajuns să cucerească multe personalităţi şi a ajuns să fie salvatorul a mii de vieţi. Cu fiecare viaţă salvată şi-a sporit nobleţea sufletului, s-a apropiat mai mult de Dumnezeu, s-a apropiat mai mult de semenii săi şi, paradoxal, a sporit în smerenie şi modestie deşi, personalitatea sa proteică este impresionantă şi aproape de necuprins în câteva cuvinte. S-a dăruit semenilor şi i-a adunat pe semeni în jurul său în numele unui ideal comun, acela de a-şi dărui viaţa şi deopotrivă de a reda viaţa celorlalţi. A format şi a condus colective de cercetare, a format şi a condus echipe chirurgicale în intervenţii grele, de ore întregi, cu timp şi fără timp, nu odată fiind chemat în mijlocul nopţii din rândul familiei, pentru că doar el, medicul Vasile CANDEA era pentru cel aflat în suferinţă, garanţia şi nădejdea că viaţa va continua. Atâtea şi atâtea vieţi i se datorează. Atâţia şi atâţia oameni trăiesc pentru că Bunul Dumnezeu i-a dat acestui om plăpând, harul şi puterea de a se jertfi pentru semenii săi.

În urmă cu mai mult de două decenii, domnul Academician Profesor universitar dr. Vasile CÂNDEA a fost un vizionar al medicinei militare şi nu numai, atunci când a implementat, în premieră internaţională, o soluţie integrativă pentru problematica bolilor cardiovasculare, fundamentată pe ideea soluţionării acesteia, în formatul unei echipe multidisciplinare: cardiologie clinică, cardiologie intervenţională şi chirurgie cardiovasculară, domnia sa fiind adeptul muncii în echipă.

Profesorul Cândea a fost modelul şi reperul de care atât noi, cei care am avut şansa să lucrăm şi să ne desăvârşim cariera alături de personalitatea marcandă a domniei sale, cât şi noile generaţii care urmează, avem în continuare, nevoie.

Noi, toţi cei care am avut privilegiul să fim atinşi, chiar şi tangenţial, de lumina personalităţii Generalului (ret.) Academician Profesor universitar dr. Vasile CÂNDEA, noi nu putem şi nici nu vrem să ne luăm La revedere de la domnia sa, pentru că spiritul şi valorile pe care le-a promovat în toata cariera sa, vor continua să fie o prezenţă la fel de vie, de firească şi de motivantă în lumea noastră medico-militară şi ştiinţifică, ca până acum, iar numele său va continua să ne ocrotească destinele, înscris fiind pe frontispiciul Centrului de Boli Cardiovasculare din Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central "Dr. Carol Davila" (SUUMC), pentru aceasta făcându-se deja toate demersurile.

Avem onoarea să vă salutăm, domnule Generalul (ret.) Academician Profesor universitar dr. Vasile CÂNDEA! Fie ca lacrimile şi durerea noastră să vă lumineze drumul către îngeri, acolo unde vă este locul!

Biroul Informare şi Relaţii Publice al SUUMC

AGERPRES nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile conţinute de comunicatele primite şi publicate în fluxul de ştiri sau pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.

Agenţia Naţională de Presă AGERPRES nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii inexacte/false transmise de către emitenţii comunicatelor de presă.

AGERPRES îşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări injurioase, atacuri la persoană şi/sau acuzaţii, încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.