Cinematograful "Pescăruş" din Mangalia va fi reabilitat cu finanţare de la CNI

Cinematograful "Pescăruş" din Mangalia va fi reabilitat şi modernizat, în baza unui proiect finanţat de Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei, prin Compania Naţională de Investiţii. Recent, ministrul de resort a inclus cinematograful din sudul litoralului pe lista de sinteză a obiectivelor de investiţii care urmează să fie finanţate de CNI, în cadrul programului "Săli de cinema".

Primarul Mangaliei, Radu Cristian, a salutat decizia instituţiilor guvernamentale de a finanţa redeschiderea cinematografului "Pescăruş". Edilul a spus că, încă din 2012, a început demersurile de preluare a clădirii fostului cinematograf de la RADEF în patrimoniul municipalităţii, cu scopul reabilitării şi redeschiderii sălii de proiecţie.

"Din păcate, administraţia locală de la începutul anilor 2000 a transformat cinema Pescăruş în discotecă şi club de noapte. Ulterior, clădirea a fost abandonată şi lăsată în paragină. Imediat după preluarea mandatului de primar, în 2012, am făcut adrese la Ministerul Culturii pentru a transfera clădirea abandonată la Primărie. Abia la sfârşitul anului 2015 s-a parafat acest transfer", a explicat Radu Cristian. El a mai spus că, încă de atunci, Primăria Mangalia a făcut mai multe solicitări către Guvern pentru a finanţa renovarea cinematografului.

"Abia acum, după aproape 4 ani, solicitările noastre au primit, în sfârşit, răspuns pozitiv, odată cu instalarea noului Guvern. Voi merge, personal, la ministerele de resort, de câte ori va fi nevoie, pentru a urgenta implementarea acestui proiect, fiind vorba de singurul cinematograf din sudul judeţului Constanţa", a completat Radu Cristian.

Aflat în proximitatea falezei, cinematograful "Pescăruş" a fost inaugurat în anul 1982, fiind cel mai frecventat aşezământ cultural din sudul litoralului, până la jumătatea anilor 1990. Ulterior, a fost neglijat de autorităţile locale, ajungând să funcţioneze, în paralel, ca bar de noapte şi sală de cinema sau, mai apoi, discotecă.

Proiectul noului cinematograf, depus de actuala administraţie locală a Mangaliei, prevede renovarea şi consolidarea clădirii, dotări şi instalaţii moderne pentru desfăşurarea activităţilor de proiecţie filme. Primăria Mangalia a făcut demersuri asemănătoare, la Guvern, pentru modernizarea Stadionului municipal şi a Casei de Cultură.