Întrunit în şedinţa publică din data de 14.01.2020, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat rapoartele de monitorizare întocmite de direcţia de specialitate şi a decis să aplice câte o somaţie publică posturilor:

- Naşul TV, deoarece nu a respectat prevederile art. 40 alin. (1) şi (5) din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual la difuzarea ediţiei din 27.11.2019 a emisiunii "Naşul special" "(1) În virtutea dreptului la propria imagine, în cazul în care în programele audiovizuale se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susţinute cu dovezi, iar persoanele acuzate trebuie contactate şi invitate să intervină pentru a-şi exprima punctul de vedere. În situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere sau nu a putut fi contactată prin încercări repetate, trebuie precizat acest fapt. (...) (5) Moderatorii, prezentatorii şi realizatorii programelor au obligaţia să nu folosească şi să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă";

- Mozi+, pentru că, în data de 18.10.2019, la difuzarea filmului "Logan", radiodifuzorul nu a ţinut cont de prevederile art. 20 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual "În clasificarea producţiilor audiovizuale de ficţiune furnizorii de servicii media audiovizuale se vor ghida şi după clasificarea stabilită de producător sau, după caz, după cea în care producţia de ficţiune a fost difuzată în alte ţări, evitând încadrarea cel mai puţin restrictivă, în situaţia în care aceasta este singulară".

De asemenea, membrii Consiliului au hotărât să emită o decizie de intrare în legalitate în privinţa spotului TV aferent campaniei de promovare a produsului Lacalut White & Repair, deoarece a fost difuzat fără a fi respectate dispoziţiile art. 83 din Codul audiovizualului, potrivit cărora: "Furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia de a asigura respectarea normelor ortografice, ortoepice şi morfologice ale limbii române, stabilite de Academia Română" (perioada monitorizată: 30.09 - 06.10.2019).

În aceeaşi şedinţă, ca urmare a analizării solicitărilor privind modificări ale licenţelor audiovizuale, Consiliul a decis să sancţioneze cu somaţii publice societăţile DOBROGEA MEDIA S.R.L. Constanţa pentru Dobrogea TV din Constanţa, respectiv RADIO S.R.L. Braşov pentru Radio Braşov, deoarece nu au respectat dispoziţiile art. 54 alin. (2) din Legea audiovizualului "Furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să solicite Consiliului acordul pentru orice modificare intervenită în documentele şi în datele declarate, prevăzute la art. 54 alin. (1) lit. b) şi e)".

Biroul Informare şi Relaţii Publice